Fogkefe gyerekeknek - melyik modellt válasszuk?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Gyermekünk szájüregének megfelelő higiéniája segít az egészséges és erős fogak megőrzésében. Kibújásukat követően a tejfogak naponta történő, rendszeres tisztítása védelmet nyújt a szuvasodás kialakulása és elmélyülése ellen. Hogyan ösztönözhetjük őket fogaik megóvására és mely szempontok alapján válasszunk nekik fogkefét? (x)

Gyermekünk szájüregének megfelelő higiéniája

Gyermekkori fogmosás

A kicsik nagyjából olyan 6 éves koruk körül kezdik elveszíteni tejfogaikat, melyek helyére fokozatosan törnek felszínre a maradandó fogak. 9 - 12 éves kor között a teljes fogsor kicserélődik (metsző-, szemfogak és őrlőfogak egyaránt). A naponta legalább kétszer (reggel és este) megfelelően végzett szájápolás és fogmosás segít a fogszuvasodás kialakulásának megelőzésében, melynek 7 éves korukig a gyerekek fokozottan ki vannak téve.

Ami fontos, hogy megtanuljunk megfelelően gondoskodni a kisbaba fogairól, illetve, hogy már a kezdetektől fogva kialakítsuk a megfelelő szájápolási szokásokat és higiéniát. Mindez már a csecsemőkre is vonatkozik születésük első napjaitól kezdve, hiszen a cumisüvegből történő táplálásnak köszönhetően fokozottan ki vannak téve a szuvasodás veszélyének, és a fehér foltok megjelenésének a fogakon.

A fogmosási szokások kialakítása a szülők feladata, amely a jövőben is gondoskodik arról, hogy a gyermek szájhigiéniája mindig megfelelő legyen. A gyerekeknek a fogmosást valami kellemes élménnyel kell összekötniük, ezért fontos, hogy már a legelejétől kezdve szoktassuk hozzá őket egy rendszeres és mindennap elvégzett szájápolási rutinhoz. A kisbabák még fogak nélküli fogínyét egy tisztítópálcika segítségével tarthatjuk tisztán, egészen az első fogak megjelenéséig. A későbbiekben az otthoni szájápoláshoz már színes és vidám eszközök állnak rendelkezésre, mint például a különböző gyerekfogkefék, ízesített fluoridos gyerekfogkrémek, illetve elektromos gyerekfogkefék.

A tudatos szájápolásnak részét képezi a fogászati rendelő rendszeres látogatása is. Mikor vigyük el gyermekünket az első vizsgálatra? Érdemes már az elején, 6-12 hónapos korban az első fogacskák megjelenésekor, így a kicsik is megszokják a fogászati vizsgálatot.

Fogorvosunk nem csak a megfelelő fogkefe kiválasztásában, de a helyes fogmosási technika elsajátításában is segítségünkre lesz. A rendelőkben gyakran jutalmazzák a kisebbeket matricákkal, fog formájú vagy egyéb közkedvelt mesefigurával, hogy az élmény pozitív képként éljen az emlékezetükben.

Hogyan válasszunk fogkefét a kicsiknek?

Hogyan gondoskodhatunk a legmegfelelőbben kisgyermekünk szájápolásáról? A fogak megjelenése előtt a fogínyt naponta, gyengéden át kell törölni egy tisztítópálcika vagy szilikonos fogkefe segítségével. Az első tejfogak megjelenését követően pedig válasszunk a gyermek életkorához igazodó, kisméretű fejjel és puha sörtékkel rendelkező fogkefét. Az íny gyengéd masszírozása az első 6 hónapban javasolt, ameddig ki nem bújnak az első tejfogak. Mossunk kezet alaposan, készítsünk elő egy langyos lefőzött és szűrt kamillát, illetve egy fültisztító pálcikát! A beáztatott pálcika segítségével, gyengéd mozdulatokkal tisztítsuk végig az íny felületét! Mikor a baba első tejfogai kibújnak (a metszőfogak), használjunk egy gyermekek számára kifejlesztett, puha sörtéjű fogkefét, melyet 1 éves korig javasolnak. A fogkefe markolatát felnőtt kézhez tervezték, ugyanis az első évben még ők végzik a fogmosást a gyerekek helyett.

Kislány egészséges fogakkalA 2 éves kortól használatos fogkefék akkor ideálisak, ha műanyagból készültek, kis, kerek fejjel és kényelmes, apró babakézbe illő markolattal rendelkeznek. Találkozhatunk gumiból vagy szilikonból készült manuális és elektromos gyermekfogkefékkel is. A kérdés az, hogy megéri-e megvásárolni az elektromos fogkefét a kicsiknek? A válasz igen, ugyanis alaposabb fogmosást tesz lehetővé, azonban ne feledjük, hogy használatuk 3 éves kortól javasolt. A gyerekeknek érdemes korán kezükbe adni a fogkefét, hogy sikeresen elsajátítsák a helyes fogmosási technikát és mozdulatokat.

Hogyan használjuk helyesen a fogkefét? Körkörös mozdulatokat végezve a metsző- és szemfogak felületén, súroló mozdulatokat az őrlőfogakon és söprő mozdulatokat a nyelv és szájpadlás területén. A megfelelő fogmosási technika elsajátításával precízen eltávolíthatjuk a lepedéket és a fogak közé szorult ételmaradékokat, valamint gyengéd masszírozással ápolhatjuk az ínyt.

Emlékezzünk arra, hogy fogmosás után már nem ajánlatos a gyerekeknek ételt vagy italt fogyasztani (kivételt képez ez alól a vízivás), ugyanis alvás közben csökken a nyáltermelés, ezáltal az édesített teák vagy gyümölcslevek cukortartalma felgyorsíthatja a fogszuvasodás folyamatát. Fogorvosok javaslata szerint, fontos a cukormennyiség bevitelének és nassolásnak csökkentése, illetve a következetes étrend betartása.

Legyen szakértő a fogmosásban!

Az iskoláskorú (7 éves kor fölött) gyermekek számára kifejlesztett fogkefék nem sokban különböznek a kisebb korosztálynak kialakított fogkeféktől: a kis fej illeszkedik a gyermekek fogainak méretéhez, a puha sörték pedig gondoskodnak a fogíny egészségéről. Ilyenkor van itt az ideje annak, hogy gyermekünk fokozatosan áttérjen egy újabb fogmosási technikára. A körkörös-söprő mozdulatok minden fog felületére kiterjedhetnek, míg a súroló mozdulatokat elsősorban az őrlőfogaknál kell alkalmazni.

Ebben a korban már kibővíthetjük a fogmosási szokásokat, például a szájvíz, a nyelvtisztító, a fogselyem vagy az elektromos fogkefék használatával. A szájzuhannyal kapcsolatban egy friss kutatás írói a következőképpen vélekedtek: „a szájzuhany használata a mozgásban korlátozott és olyan gyermekek számára javasolt, akik még nem sajátították el a megfelelő fogmosási technikát vagy különösen érzékeny, vérzésre hajlamos fogínnyel rendelkeznek.”

Ha a gyermek makacs és nem hajlandó betartani a javasolt 2 perces fogmosást, célszerű elektromos fogkefét használniuk. A külön gyermekek számára kifejlesztett elektromos fogkefék beépített időmérővel rendelkeznek, és mérik az egyes területeken végzett fogmosási időt. Az Oral-B fogkefék kisméretű, a gyerekek igényeihez kifejlesztett kerek fejjel rendelkeznek, valamint összeköthetők az okostelefonra telepített alkalmazással, melynek köszönhetően ellenőrizhetjük és motiválhatjuk gyermekeinket a megfelelő fogmosási időtartam betartására.

Disney Magic Timer applikáció
A Disney Magic Timer applikáció segítségével a gyerekek 90%-a hosszabb ideig mos fogat. Fogmosás közben új, addig rejtett virtuális matricák jelennek meg - olvashatjuk a kutatásból.

Mivel a kisgyermekek imádják a tündérmeséket és a színes dolgokat, ezért az Oral-B elektromos fogkeféket ezek felhasználásával úgy fejlesztették ki, hogy elősegítsék a lepedék eltávolításához szükséges fogmosási idő betartását. Egyetlen feltöltés akár nyolc napon át működteti a fogkefét, és egy-egy fogmosás ajánlott idejét, vagyis a 2 percet is pontosan méri. Amellett, hogy a gyerekek a helyes fogmosásért virtuális jutalomban részesülnek, az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük a fejlődést. Némelyik modell többféle üzemmódban is működtethető, hogy már a kezdetektől gyengéd és hatékony fogmosási élményben legyen része a gyerekeknek.

Melyek a legjobb módszerek arra, hogy a gyerekeket a szájápolásra ösztönözzük?

Amikor az első szájápolási kellékeket választjuk, emlékezzünk arra, hogy a gyerekek imádják a színes játékokat. Egy átlagos, egyszínű fogkefe „unalmasnak” tűnhet egy kisgyermek szemszögéből, ahogyan egy fehér színű, fluoridos fogkrém is. Szerencsére az üzletek, a drogériák és gyógyszertárak már számos, vizuálisan is vonzó fogkefét és fogkrémet tartanak polcaikon. A fogkefe díszítése sokat számít: vannak már a Toy Story, Star Wars, Verdák vagy Jégvarázs mesefiguráival tarkított Oral-B modellek. S ha ezt még kiegészítjük a sorozathoz tartozó fogmosópohárral vagy fogkrémmel, gyermekünk garantáltan élvezettel végzi majd a fogmosást. Célszerű a fogmosási kellékeket közösen beszerezni, és hagyni, hogy csemeténk tetszés szerint választhassa ki a neki tetsző szájápolási kelléket.

Játékos tanulás

A kicsik esetében érdemes valami szórakoztató élménnyel kiegészíteni a fogmosást: például mossanak fogat közösen anyuval és apuval, méghozzá egy kedves gyermekdal ritmusára. A jutalmazás is lehet egy ösztönző módszer: a helyesen végzett szájápolásért kijár egy kis extra játék vagy eggyel több esti mese lefekvés előtt.

Meggyőző érvek

Hogyan győzhetjük meg a nagyobbakat a rendszeres szájápolás elvégzéséről? Egy konstruktív beszélgetés a témában mindenképp sokat segíthet. Soha nem szabad a gyerekeket fogszuvasodással vagy fogvesztéssel riogatnunk, mivel az ezektől való félelem a fogorvostól való félelmet is erősítheti bennük. Helyette sorakoztassuk fel a rendszeres fogmosás előnyeit: üde lehelet, szép és egészséges fogak, ragyogó mosoly. Dicsérettel és pozitív visszajelzéssel is ösztönzőleg hathatunk, amikor azt látjuk, hogy a gyerekek helyesen teljesítették a szájápolás követelményeit. A szülőknek a gyermek nagyjából 10 éves koráig ajánlott figyelemmel kísérni a fogmosását. A szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében fontos emellett a rendszeres fogászati látogatás is.

Összefoglalva: a megfelelő szájápolási rutin kialakítása már csecsemőkorban, az első tejfogak előbújása előtt elkezdődik. Elsősorban a szülők feladata a kicsik fogínyének és tejfogainak ápolása, majd később az önállóan végzett fogmosás felügyelete, a helyes fogmosási technikák elsajátítása, és a mindennapos szájápoláshoz szükséges eszközök (fogkefék, fogkrémek, fogmosópoharak, szájvizek) beszerzése, valamint a rendszeres fogászati látogatásról történő gondoskodás.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.