Lézeres szemműtét? Fogadd el, ha a legtapasztaltabb nem talál alkalmasnak

Szerző: Sasszemklinika - Szponzorált tartalom

Ma már nagyon sokan választják a lézeres szemműtétet, hogy megszabadulhassanak a szemüvegtől vagy a kontaktlencsétől és visszanyerjék az éles látás élményét. Rövidlátóknál, mínuszos dioptria esetén -12 dioptriáig, távollátoknál, azaz pluszos dioptria esetén akár +5,5 dioptriáig korrigálhatók a fénytörési hibák. Ám a kezelés eredménye, tartóssága érdekében a beavatkozást mindig egy alapos vizsgálat előzi meg. Ekkor az orvos a saját, és az intézmény tapasztalatára alapozva dönt arról alkalmas-e a páciens a kezelésre. Miért érdemes a vizsgálat eredményét komolyan venni? Melyik klinikában bízzunk? (x)

Magyarországon a lézeres látásjavítás terén legtapasztaltabb intézmény a Sasszemklinika. A klinikán 23 év alatt több mint 100 000 kezelést és többszázezer vizsgálatot végeztek. Többet, mint az összes hasonló hazai intézmény együttesen. Az utóbbi időben a klinikán egyre több olyan esettel találkoztak, amikor a náluk alkalmatlannak nyilvánított pácienst máshol megműtötték és most elégedetlenek az eredménnyel. Dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa segítségével megmutatjuk, miért nem érdemes belevágni a lézeres szemműtétbe annak, akit a Sasszemklinika rutinos orvosai nem tartottak alkalmasnak a beavatkozásra.

Mindenkinél szükséges alkalmassági vizsgálatot végezni a kezelés előtt?

SasszemklinikaDr. Árvay Anita: „Igen. A szemműtétet minden esetben megelőzi egy alkalmassági vizsgálat, ahol kiderül van-e olyan tényező, amely ellenjavallata a beavatkozásnak. Ez lehet az életkor, a szaruhártya állapota vagy bizonyos szem-, esetleg belgyógyászati problémák. A vizsgálat során azt is megállapítjuk, melyik kezeléstípussal végezhető el legeredményesebben a korrekció. Minden szem egyedi, van, aki minden kezelésre, de van, aki csak bizonyos kezeléstípusra pl. felszíni, vagy csak lebenyes kezelésre alkalmas.”

A Sasszemklinikán vizsgáltak hány százaléka alkalmas a lézeres szemműtétre?

Dr. Árvay Anita: „A Sasszemklinikához fordulók körülbelül 70%-a alkalmas a kezelésre, de a 40 év alattiaknál még jobb az arány. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 3 páciensnek nem javasoljuk a lézeres korrekciót, mert nem tudnánk tartós eredményt elérni. A kezelést megelőzően alaposan szűrjük az esetleges kizáró tényezőket. Első lépésben a páciensek számára a lehető legkényelmesebb módon, telefonon vagy online teszünk fel kérdéseket. Egy ilyen „teszt” során felmérjük hányas a dioptriája, változott-e az elmúlt egy évben, milyen gyógyszereket szed rendszeresen, van-e diagnosztizált szem-, bőrgyógyászati, belgyógyászati vagy autoimmun betegsége. Ha a válaszokból nem derül ki semmiféle ellenjavallat, akkor megkérjük a pácienst, hogy fáradjon be a 1,5-2 órás vizsgálatra.”

vizsgálat

Sasszemklinika – túl a 100 000. látásjavító lézerkezelésen

Hogyan zajlik az alkalmassági vizsgálat?

Dr. Árvay Anita: „Az alkalmassági vizsgálat műszeres mérésekkel kezdődik, ahol megmérjük a szemnyomást, dioptriát, szaruhártya görbületét és vastagságát. A vizsgálat során pupillatágítót is csepegtetünk a páciens szemébe, hogy minél alaposabban megvizsgálhassuk. Ez természetesen fájdalommentes, viszont néhány órára, de legfeljebb egy napra elhomályosítja a látást, ezért érdemes kísérővel érkezni.

Klinikánkon a világ legmodernebb eszközeivel többféle vizsgálatot is elvégzünk. Budapesten egyedül a Sasszemklinikán található meg a világ egyik legpontosabb, magasabb rendű fénytörési hibák feltérképezésére is alkalmas mérőeszköze, a Schwind gyártmányú Peramis. 45.000 mérési pontról szolgáltatott több mint 1 millió adat segítségével térképezi fel a szemet, ami azt jelenti, hogy 30-szor pontosabb, mint egy átlagos mérőeszköz. A vizsgálatok végén a mérési adatok alapján teljes képet kapunk a hozzánk forduló szemének állapotáról, majd a kezelés során a szintén Schwind típusú lézer automatikusan elvégzi a korrekciót.”

Alkalmassági vizsgálat

Sasszemklinika – Lézeres szemműtétet megelőző vizsgálat a csúcstechnológiás Scwhind Peramis műszerrel

Mit jelent az, hogy valaki nem alkalmas a lézeres szemműtétre?

Dr. Árvay Anita: „Sasszemklinika például - alapul véve a több mint 100.000 elvégzett műtétet megelőző vizsgálatokat - 50 éves kor előtt nem kezel pluszos dioptriát, mert 50 éves korig megjelenhetnek még olyan rejtett dioptriák, amik miatt ismét szemüveget kell viselnie a páciensnek. De hasonlóan nem tekinti alkalmasnak a Sasszemklinika azokat a 40 év felettieket, akiknek mindkét szemét alacsony mínuszos, mondjuk -1,00-es dioptriával kellene kezelni. Ebben a korban ugyanis már nem alkalmazkodik olyan jól a szem közelre, és bár a távoli látás a kezelést követően tisztul, a közeli romlik. Így a mínuszos helyett előbb-utóbb pluszos szemüveget kell hordania a páciensnek. Pedig nem ez volt a cél! A célunk minden esetben az, hogy hosszútávon jó eredményt érjünk el. Ebből is látható, hogy ha valakinek nem javasoljuk a műtétet, akkor azt alapos okkal tesszük.

Igaz, hogy a Sasszemklinika nem vállal kockázatot?

Dr. Árvay Anita: „Miért vállalnánk kockázatot? A páciens éleslátása és hosszútávú elégedettsége számunkra a legfontosabb! A kezelést nem javasoljuk amennyiben az alkalmassági vizsgálat során olyan tényezőt tárunk fel, ami kockáztatná a kezelés eredményét és a hosszútávú szemüvegmentességet. Ha a kizáró tényező idővel elmúlthat, akkor várunk és fél vagy egy év múlva visszahívjuk a pácienst és megismételjük a vizsgálatot."

Ha egy nagy múltú klinika azt mondja a páciens érdekeit szem előtt tartva, nem javasolt a beavatkozás, bizony felveti a kérdést miért támogatná mégis a műtétet egy kevésbé tapasztalt intézmény.

Hogy lehet az, hogy az egyik klinika elutasít, de a másik befogad?

Dr. Árvay Anita: „Ahhoz, hogy egy klinika valós adatokra alapozva ki tudja jelenteni, hogy a kezelései tartós eredményt hoznak, bizony több évtizedes tapasztalattal kell rendelkeznie. Klinikánk komoly figyelmet fordít az elmúlt 23 év alatt összegyűlt több milliárd adat elemzésére. A vizsgálati adatok és kontroll eredmények feldolgozására fejlett statisztikai szoftvereket alkalmazunk. Ezekből tudunk következtetni arra, hogy akár 10 vagy 15 év elteltével hogyan alakul a látásélesség, illetve kinek milyen típusú kezelés lenne ideális. Tudjuk, hogy nehéz elfogadni, ha valaki nem alkalmas a kezelésre, de mi arra törekszünk, hogy mindenkinél jó eredményt tudjunk elérni. A páciensnek tehát a tapasztalatlanabb klinikák ígéreteiben rejlő kockázatokkal, és a szükséges ismeretek birtokában kell döntést hoznia arról, hol szeretné megműttetni a szemét, illetve megállapíttatni az alkalmasságát.”

A Sasszemklinika több látásjavító kezelést végzett eddig Magyarországon, mint a többi klinika összesen

Hogyan garantálja a Sasszemklinika a lézeres szemműtét eredményének tartósságát?

Dr. Árvay Anita: „Az alapos vizsgálatok önmagukban is garanciát jelenthetnek - vagyis nem feltétlen érdemes máshova is bekopogtatni, ha az ország egyik legfejlettebb szemészeti mérőeszközével vizsgálták meg az ember szemét. Persze emellett a Sasszemklinika írásban is garanciát vállal az eredményre, amely vállalással elsőként büszkélkedhetett az országban. A garancia ez esetben azt jelenti, hogy az alkalmassági vizsgálat végén írásban rögzítjük a várható eredményt, vagyis azt, hogy mi fog történni, ha az adott páciens szeme úgy reagál, mint a nálunk végzett több mint 100.000 kezelés 99%-a. Ezek után, ha végül a példában szereplő páciens az 1%-ba esik, azaz a szaruhártyája máshogy reagálna a kezelésre, mint az emberek elsöprő többségéé, akkor a klinika díjmentesen megismétli a kezelést a beleegyező nyilatkozatban foglaltak szerint.”

Ha Ön is unja már, hogy szemüveg vagy kontaktlencse nélkül nem lát élesen, jelentkezzen a Sasszemklinika ingyenes alkalmassági vizsgálatára, hogy akár egy életre megszabaduljon a kontaktlencse és a szemüveg okozta kellemetlenségektől!

Módosítva: 2020.02.10 09:03, Megjelenés: 2020.02.10 09:03

CIKKAJÁNLÓ

 Koronavírus

Koronavírus

Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

Akár -12 dioptria is korrigálható

Akár -12 dioptria is korrigálható

Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra a Sasszemklinikán

Teszteld magad!

Teszteld magad!

Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Te melyik típusba tartozol?

Menopauza - Hogyan táplálkozzon?

Az életkor előrehaladtával egyre több pluszkiló rakódik a derék- és csípőtájékára. Mi ennek az oka és mire kell vigyáznia az étrendjében?

Koronavírus: Jól vannak a Budapesten elkülönített...

Jól van az a hét magyar állampolgár, akit a Dél-pesti Centrumkórházban helyeztek karanténba a koronavírus miatt - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház...

Frakcionált lézeres bőrfiatalítás

Rengeteg nő, de manapság sok férfi is álmodik harmincas évei után fiatalos, rugalmas és selymes arcbőrről. Sajnos előbb vagy utóbb mindenkit utolér az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó