A hüvelyszárazság akár fiatal nőknél is megjelenhet: így küzdhető le a probléma

WEBBeteg - Támogatott tartalom
megjelent:

Ha a szex fájdalmat okoz, akkor az esetek jelentős részében a nem megfelelő nedvesedés okozza a bajt. Súlyosabb a helyzet, ha már a hétköznapokban is zavaró az állandó feszülő-viszkető érzés az intim tájékon. A hüvelyszárazság életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat, méghozzá többféle okból. (x)

1. Terhesség, szülés, szoptatási időszak

A női szervezet hormonszintje hatással van a hüvely nedvesedési képességére. A várandósság vagy a szoptatás időszakára márpedig erősen jellemző a megváltozott hormonális állapot. A kismamák szülés előtt és után egyaránt szembesülhetnek a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteivel, ami megnehezítheti a szexuális életet, illetve annak „újraindítását” a szülést követő gyermekágyi időszak leteltekor. A hüvelyi szülés során keletkező, és még nem teljesen gyógyult esetleges belső sérülések ugyancsak fokozhatják a kellemetlen érzést az együttlét során. A nehézségekbe azonban nem érdemes beletörődni, pláne nem szabad emiatt lemondani a testi örömökről! Hasznos segítséget jelenthet a hüvelyszárazság elleni Cikatridina hüvelykúp, amely hormonmentes, így várandós vagy szoptatós anyukák is használhatják. Azt viszont fontos tudni, hogy másállapotban, illetve a szoptatási időszakban bármilyen készítmény alkalmazása előtt mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Az egyedülálló összetételű Cikatridina hüvelykúp hialuronsavat és gyógynövények ápoló kivonatait tartalmazza. A hialuronsav kiváló vízmegkötő képességű molekula, amely erősíti a szövetek szerkezetét és segíti a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását. Elősegíti továbbá a sebgyógyulást és a hámosodást, emiatt is alkalmas a szülési hüvelysérülések kezelésére.

A Cikatridina hüvelykúp hatását klinikai vizsgálat is igazolja. A készítmény patikában, recept nélkül kapható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

2. Változókori hüvelyszárazság

Mint ismeretes, a klimax idején fokozatosan megszűnik a petefészkek nőihormon-termelése, és emiatt kezd el kimaradozni, majd idővel végleg megszűnni a menstruáció. A hormonhiány következtében nehezebben nedvesedhet a hüvely, ami leghamarabb a szexuális együttlétek idején tűnhet fel. Eleinte csak kisebb kellemetlenséget okoz, ha nem csúsznak „olajozottan” a dolgok, ám idővel – a hormonok teljes hiánya miatt – erőteljesen fokozódhat a hüvelyszárazság. Nem érdemes megvárni, amíg a hüvely teljesen kiszárad: ahogyan az arcunkat is krémezzük mindennap, úgy a rejtettebb szöveteink is megérdemlik, hogy rendesen gondoskodjunk a hidratáltságukról. A Cikatridina hüvelykúp a változókorú nőknek is jó segítőtársa lehet a hüvelyszárazság okozta tünetek enyhítésében.

3. A fogyókúra vagy a stressz is okozhatja a panaszokat

A világnak ezen a „jóléti” oldalán minden bizonnyal több az olyan nő, aki fogyni szeretne, mint aki elégedett a súlyával és az alakjával. Szinte divattá vált fogyókúrázni, holott nem árt némi óvatosság a különféle csodadiétákat illetően, kiváltképp, ha azok drasztikus súlyvesztéssel járnak. A hirtelen fogyás ugyanis alaposan összezavarhatja a női hormonrendszert, aminek kellemetlen „mellékhatása” lehet a hormonhiány következtében kialakuló hüvelyszárazság.

Ugyanakkor a hormonegyensúlyt a túl sok stressz is felboríthatja. Manapság mindannyiunkat ér valamiféle stresszhatás: dacolunk a szorító határidőkkel, a szigorú főnökkel, őrlődünk az otthoni és a munkahelyi feladataink közt, magánéleti problémákat kell megoldanunk. A fokozott lelki nyomásra a testünk is reagál, és a női hormonrendszer különösen érzékeny lehet a stresszre. Előfordulhat, hogy a túlzott stressz következtében lecsökken az ösztrogén szintje, és emiatt hüvelyszárazság alakul ki.

A kockázatokról olvassa el a

használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.