Szálljon szembe az aftával

Szerző: WEBBeteg

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek több mint fele találkozik élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Lássuk, hogyan küzdhető le! (x)

Az aftás terület nagysága változó lehet, az apró, gombostűfejnyi felületes hámhiánytól a nagyobb, 1 cm-es hámhiányokig minden változat előfordulhat, sőt, ritkább esetben találkozhatunk az úgynevezett óriásaftával, amely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti. Ne hagyja, hogy eluralkodjon a fájdalom, használja a Carbosan gélt, amely hatékonyan segíthet.

Afta és herpesz – Mi a különbség?

A herpesztől elsősorban az különbözteti meg, hogy az afta mindig a szájüregben található kis fekély, míg a herpesz a száj külső részén jelentkezik, továbbá hólyagos.

Az aftát okozhatja a stresszes életmód vagy olyan immunológiai problémák, amelyek a szervezetet gyengítik. Gyakran a nyálkahártya sérülése előzi meg, pl. a fog vagy a műfogsor protézis sérti fel, majd ezen a területen jelentkezik az afta. Bizonyos ételek is kiválthatják, elsősorban a citrusfélék, a paradicsom vagy az eper.

Az afta három típusa

  • Mikulicz-féle afta: a három típus közül a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok.
  • Sutton-féle afta: általában 2-3 cm-es, korán sem felületes hámhiányok, melyek szintén egyesével jelentkeznek, azonban már a mélyebb szöveteket is érintik. Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő.
  • Cook-féle afta: apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, melyek az előző két típustól eltérően, nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. Megjelenését tekintve nagyon hasonlít a herpesz okozta elváltozásokhoz.

Az afta hatásos kezelése

A provokáló tényezők kizárása után tüneti, helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő alkalmazása lehet szükséges, emellett fertőtlenítő ecsetelés vagy krém. A Carbosan gél az ajakfájdalmak, valamint szájnyálkahártya-fekély tüneteinek enyhítésére és kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Rövid időn belül csökkenti a fájdalmat és elősegíti a természetes gyógyulási folyamatot.

Legutóbb frissült: 2018.12.04 14:46
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Haspuffadás
Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerben.
 Küzdje le az aftát!
A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)
Az afták kisméretű fekélyek a szájban, melyek a beszédet és étkezést is megnehezíthetik. Gyakori, rendszerint maguktól gyógyuló jelenségek, melyet...
A fájdalmas szájüregi fekélyek kialakulásának oka mai napig nem teljesen tisztázott. Jelen tudományos vélemények alapján tudjuk róla, hogy önmagában...
Az afta fájdalmas, gyulladási reakcióval körülölelt, nyálkahártyát érintő hámhiány a szájüregben. Mérete néhány millimétertől akár 2 centiméterig...
Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az...
Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a...
A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt...