Tarthatatlan, hogy még mindig tabu

Szerző: Seni Care

Népbetegségnek számít, de még mindig a hallgatás fala veszi körül. Inkontinenciában az emberek 5-6 százaléka érintett, időskorban pedig minden harmadik férfi és nő szembesül a tünetekkel. A szülés, valamint a menopauza jelentősen megnöveli az előfordulás valószínűségét. Szinte nincs olyan család, ahol valakinek ne jelentene gondot, mégis a mai napig az egyik leginkább elhallgatott egészségügyi probléma. (X - Támogatott tartalom)

Seni Care

Az egyes betegségek társadalmi ismertsége és elfogadottsága napjainkra sokat változott. Online közösségek, weblapok, fórumok segítik a tájékozódást. Számos sikeres hazai és nemzetközi felvilágosító kampányt valósítottak meg olyan, nagy népegészségügyi problémának számító terápiás területeken, mint az onkológia, szív-érrendszeri megbetegedések, csontritkulás vagy cukorbetegség. Ma már az sem ritka, hogy valaki a környezetével megosztja, ha valamilyen egészségügyi nehézséggel küzd (magas a vérnyomásom, csontritkulásom van, nincs rendben a vércukrom). Sőt, a korábban abszolút tabunak számító mentális nehézségekről, például a depresszióról is egyre nyíltabban beszélnek az érintettek és családtagok.

Inkontinencia - Még mindig hallgatás övezi

A növekvő nyitottság ellenére vannak olyan témák, amelyeket még mindig hallgatás övez. Ilyen az inkontinencia. Hiába érint sokakat, a legtöbben még mindig inkább titkolni próbálják, nem kérnek orvosi segítséget, nem néznek utána, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek okának feltárására, a panasz megszüntetésére vagy enyhítésére, az állapottal való teljes élet kialakítására. Különösen a férfiak élik meg nagyon nehezen a helyzetet és sokszor feleségük előtt is sokáig titkolják a problémát.

A nők körében pedig azok a kismamák, akik egyébként nyíltan és aktívan osztják meg egymással gondolataikat akár a szülés nehézségeiről vagy a szoptatás problémáiról, erről a tünetről szinte soha nem tesznek említést. Pedig – mint a legtöbb betegségre – az inkontinenciára is igaz, hogy ha idejében felismerik és megteszik a megfelelő lépéseket, progressziója csökkenthető és az érintettek életminősége jelentősen javítható.

A kellemetlenség orvosolható!

Mindenképp érdemes felkeresni nőgyógyászt vagy urológus szakorvost, valamint utánanézni, milyen eszközök, módszerek, terápiás lehetőségek és speciális termékek, krémek, betétek léteznek, amelyek segítségével enyhíthetőek vagy akár teljesen meg is szüntethetők a tünetek.

Annak érdekében, hogy minél többen megtalálják a számukra leginkább hatékony megoldást, az egyénnek és a társadalomnak egyaránt tennie kell! Nem szabad halogatni a szembenézést. A betegség tényének megosztása a közvetlen családtagokkal segít letenni a hozzá kapcsolódó terheket, könnyebbé tenni a mindennapokat. A társadalmi szemléletformálás pedig abban segít, hogy mindenki, aki érintett a problémában, tudja, nincs egyedül és nem szégyellni való tabu, ami vele történik, hanem egy olyan egészségügyi helyzet, amelyre számos megoldás van. Ma már inkontinencia betétek és pelenkák állnak rendelkezésre, melyek lehetővé teszik az érintettek számára, hogy a vizelettartási nehézségek mellett is teljes körű életet éljenek.

Vannak külön nőknek és férfiaknak való eszközök. A megfelelő méret kiválasztásához ismerni kell az illető testméreteit. Az inkontinencia betétek, pelenkák biztonságérzetet nyújtanak, és alternatívát jelentenek akkor is, ha nincs más megoldás. Alkalmi vizeletszivárgásnál elegendőek a fehérneműbe rögzíthető inkontinencia betétek, erősebb panaszok esetén, otthonról való távollét idejére és éjszakára nagyobb nedvszívó képességűek. Ezek a betétek különböznek az egészségügyi betétektől, mert szuperabszorbens rétegük lényegesen több folyadékot képes megkötni. Közepesen súlyos és súlyos inkontinenciában a nagy betétből és hálós rögzítőnadrágból álló kétdarabos rendszerek használatosak. Még súlyosabb inkontinenciában a tépőzáras nadrágpelenkák jelentenek megoldást, éjszakára és utazáshoz megnövelt kapacitású változatban.

A sokféle termékváltozatnak köszönhetően mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő, a neki leginkább megfelelő terméket.

További információ és vásárlás:

(Seni Care)

Módosítva: 2017.05.02 14:10, Megjelenés: 2017.05.02 14:10

CIKKAJÁNLÓ

 Szúnyogcsípés

Szúnyogcsípés

A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

Allergiás?

Allergiás?

A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.

Online konzultáció az OncoLogic-nál

Online konzultáció az OncoLogic-nál

A személyre szabott kezelési tervet mesterséges intelligencia segítségével dolgozzák ki.

Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia...

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként...

Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával...

A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó