Hogyan kezelhetők a gyomorpanaszok holisztikus szemlélettel?

szerző: Dr. Szkopincev Dmitrij Ivanovics - Támogatott tartalom
megjelent:

A holisztikus megközelítés hatékonyan alkalmazható a különböző betegségek gyógyítására vagy azok újbóli kialakulásának megelőzésére. Hogyan kezelhetők a gyomorpanaszok holisztikus szemlélettel? A Calendula Intézet dolgozói segítségére lehetnek ebben. (x)

Tüneti kezelés, komplex terápia vagy holisztikus szemlélet?

A gyógyítással kapcsolatban három leggyakrabban emlegetett kifejezés a holisztikus módszer, a komplex terápia és a tüneti kezelés. Mit is jelentenek ezek?

  • Tüneti kezelés során gyógyszert alkalmaznak a problémák megszüntetésére, bevételét követően a panaszok megszűnnek.
  • A komplex terápia célja, hogy feltárja a valós problémát és kezelje azt. A komplex terápia hatékonyabb a tüneti kezelésnél.
  • A holisztikus megközelítés tulajdonképpen egy orvostudományi gyógyászati rendszer. A megközelítés célja nemcsak a valós probléma feltárása és kezelése, hanem lényeges az is, hogy mitől alakul ki egy-egy betegség. Ezzel nemcsak, hogy megelőzhetővé válnak bizonyos betegségek, hanem könnyebb a kezelésük is.

Mi okozhat gyomorpanaszokat?

A rossz minőségű, finomított, módosított ételek, nem rendelkeznek olyan enzimekkel, amikre szervezetünknek szüksége van, így könnyen beindul egy erjedési folyamat, amely nem megfelelő emésztéshez vezet. Ennek jele lehet a haspuffadás, székrekedés, de akár hasmenés is.

Ha az IBS a probléma

Ha a fent említett tünetek sokáig fennállnak, akkor az irritábilis bél szindróma (IBS) kialakulására utalhat. Nem megfelelő ételek fogyasztása, rossz étkezési szokások és akár stressz is okozhatja a betegség kialakulását, de étkezési szokásoktól függetlenül is könnyen kialakul. Nem tűnik olyan komoly problémának a puffadás, diszkomfort érzés és a székrekedés, ezért a legtöbb ember nem is szentel rájuk elég figyelmet. A probléma abban rejlik, hogy az irritálbilis bél szindrómához köthető zavarok más betegségek (pl. elektrolit-háztartás összeomlás, inzulinrezisztencia) kialakulásához vezethetnek.

Gyomorhurut is állhat a háttérben

Stressz és zavart bélmozgás következtében alakulhat ki a második leggyakoribb probléma, a gyomorhurut, amelynek okozója legtöbbször a túl sok fűszer, a gyors- illetve savas ételek, a kóla és alkohol fogyasztása, illetve a dohányzás.

Ha az epekiválasztással van a baj

A harmadik leggyakoribb probléma az epekiválasztás zavara. A stressz hatására az epekiválasztás megváltozik: az epéből kiváló anyagok besűrűsödnek, az epesavak ezeket nem képesek feloldani, így kövek alakulnak ki. Ezt az emésztőrendszerben fellépő nehéz érzés kíséri, az étel megerjed a belekben, ezáltal megnő a gyulladás veszélye.

Manuálterápia

Hogyan kezelhető a puffadás?

A puffadást bélmozgás-zavar vagy a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavara is okozhatja, de előidézheti a kiegyensúlyozatlan biológiai ritmus is.

A puffadásnak gyakorlatilag két típusa létezik:

  • Az egyik a vékonybélben és a gyomorban keletkezik. Nehezen kezelhető és orvosi segítség szükséges hozzá, mivel meg kell állapítani, hogy az epében vagy a gyomorban ered-e a baj vagy az enzimek hiánya okozza azt.
  • A másik, leggyakoribb puffadás a vastagbélben keletkezik, amit az intenzív és nem megfelelő bélmozgás okoz. Ez könnyen kezelhető megfelelő étrend, tisztító kezelés és prokinetikumok alkalmazásával, amelyek elősegítik a belek megfelelő mozgását.

Mikor van szükség a holisztikus kezelésre?

Ha teljesen meg szeretné szüntetni az IBS-t, akkor összetett, holisztikus kezelésre van szükség.

Az emésztési zavarok kezelésének lépései

1. Súlyos emésztőrendszeri panaszok kezelése előtt a test megtisztítására van szükség. Egy olyan eljárás segít ebben, amely megköti és elvezeti a mérgeket, immunkomplexeket és baktériumokat a sejtmembránokból, bélbolyhokból és a vastagbélből.

2. A kezelés masszázzsal folytatódik, amely során felmelegítik a testet, majd légzőgyakorlatok segítségével biztosítják a megfelelő tüzet az emésztőrendszerben és a sejtekben. Ez jógával, tisztítókúrával és fitoterápiával egészül ki, amelynek gyógynövénykivonatai mindenütt megtalálhatók (pl.: olajokban, pirulákban, teákban).

3. Amikor a test megtisztult, elkezdődnek a jógagyakorlatok, emellett a fitoterápia úgynevezett enziminduktorok segítségével javítja az emésztést, egészen addig, amíg az ember saját enzimjei meg nem erősödnek. A masszázs ellazítja a vegetatív idegrendszert, fokozza a vérkeringést a gyomorban és feloldja a görcsöket.

Hol található a Calendula Intézet?

Calendula Budapest

Cím: 1137 Budapest, Szt. István Krt. 20. 3/1.
Telefon: +36 1 274 73 26

Calendula Siófok

Cím: 8600 Siófok, Viola u. 34.
Telefon: +36 84 352 725, + 36 20 261 7447

A kezelés része az étrend

A kezeléshez tartozó étrend egészen más, mint a többi étkezési előírás. A speciális étrend meghatározásához meg kell állapítani, hogy milyen az adott személy testalkata. Ezek alapján kiválasztják, hogy milyen az ideális étrend a beteg számára. Ahány különböző típusú testalkat létezik, annyiféle étrend áll rendelkezésünkre. Az étrendeket csak szakember írhatja elő, de magunk is megállapíthatjuk, milyen a testalkatunk az erre szolgáló tesztek segítségével, amelyek – ha nem is 100 százalékosan – de meglehetős biztonsággal működnek.

Ha az orvos beazonosította testalkatát, könnyen megtudhatja, milyen ételek hasznosak vagy ártalmasak Ön számára, ha felkeresi a weboldalt.

Szabaduljon meg a gyomorpanaszoktól!

Érdemes már a kezdeti panaszok esetén is felkeresni egy szakembert, ugyanis minél korábban kezdik el a kezelést, annál hamarabb lehet panaszmentes. A Calendula Intézetben a kezelési lehetőségek tárháza áll rendelkezésre, hogy minden páciens a számára megfelelő terápiában részesüljön.

(Dr. Szkopincev Dmitrij Ivanovics)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.