Stroke-megelőzést biztosító új alvadásgátló gyógyszerek pitvarfibrillációban szenvedőknek

Well PR
megjelent:

Hatékony stroke megelőzést biztosító új alvadásgátló gyógyszereket fogadott be az OEP pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára.

Hogyan előzze meg a stroke-ot?

A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Lentebb az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze. Hogyan előzze meg a stroke-ot?

A szívritmuszavar ezen típusában szenvedő betegeknek ötször nagyobb esélyük van arra, hogy stroke-ot kapjanak, ezért folyamatos véralvadásgátló kezelésre szorulnak. Az OEP által most befogadott, szájon át szedhető készítmények nekik nyújtanak hosszú távú biztonságot a stroke megelőzésében.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében világszerte az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, és egyúttal a stroke kialakulásának egyik legnagyobb kockázati tényezője. Világszerte minden évben becslések szerint 3 millió pitvarfibrilláló beteg szenved el stroke-ot, amely jelentős fizikai károsodást, bénulást vagy akár halált is okozhat. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek betegségük kockázati szerepével, és mindent megtegyenek a stroke megelőzése érdekében.

A stroke akkor alakul ki, ha az agyat vérrel ellátó egyik ér elzáródik, például egy vérrög által. A pitvarfibrilláló betegek számára előírt véralvadásgátló kezelés csökkenti a vér alvadékonyságát, ezzel a kezeléssel akadályozható meg az ilyen vérrögök kialakulása. Az OEP által most befogadott, direkt orális véralvadásgátlók olyan új generációs készítmények, amelyek specifikusan a vérrögképződésért felelős folyamat egy-egy központi enzimjét gátolják, ezzel még hatékonyabb és biztonságosabb stroke-megelőzést biztosítanak a betegek számára. A kiszámítható és egyenletes véralvadásgátlás mellett további előnyük, hogy más gyógyszerek, illetve ételek nem befolyásolják számottevően a hatékonyságukat, valamint rendszeres laboratóriumi ellenőrzés és ahhoz igazodó dózismódosítások sem szükségesek.

A most már mindenki számára elérhető készítmények hatékonysági-biztonsági profilját az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által végzett biztonságossági értékelések is alátámasztják, s mára világszerte több mint 100 országban alkalmazzák ezen új készítményeket.

(Well PR)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.