A péniszimplantátumokról

Dr. Fekete Ferenc
szerző: Dr. Fekete Ferenc, urológus
megjelent:

A hímvessző elégtelen merevedése a férfiak leggyakoribb szexuális panasza, melyet szervi és/vagy lelki megbetegedés egyaránt okozhat. Az utóbbi évtizedben jelentős fejlődés zajlott le a merevedési zavarok kezelése terén, ennek köszönhetően ma már számos hatékony kezelési lehetőség áll rendelkezésre.(x)

A leggyakrabban alkalmazott módszer a merevedési zavarok gyógyszeres kezelése. A foszfodiészteráz gátlók hatékonysága a különböző betegcsoportokban 50-70%. A tablettás kezelésre nem reagálóknál alkalmazott injekciós kezeléssel a gyógyszeres kezelés hatékonysága kb. 80%-ig fokozható. Mindezen fejlődés ellenére a betegek egy részénél – elsősorban kifejezetten ér és/vagy idegi károsodás, keringési zavar, diabétesz vagy szívbetegség fennállása esetén – gyógyszerekkel nem lehet biztosítani a nemi élethez szükséges merevedést.

Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar
A szív nem csak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők. Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

A gyógyszeres kezelés sikertelensége esetén hatékony megoldás lehet, az orvosi szilikonból készült péniszimplantátumok alkalmazása. A barlangos testekben elhelyezett implantátumok a hiányzó merevedést sikerrel biztosítják, külsőleg nem láthatóak, így kívülről megmarad a pénisz természetes érzése, megjelenése – amely nem csupán az érintett beteg, hanem partnere számára is fontos szempont lehet.

A műtét során a hímvessző beidegzése érintetlen marad, ezért a hímvessző nemi ingerek iránti érzékenysége, és az orgazmus-készség nem változik meg. Az implantátum beültetése után kívülről nem látható műtét nyom a péniszen. A műtét után a pénisz hossza a korábbihoz képest nem növekszik, sőt általában 1-2 cm-es rövidülés is előfordulhat, mert a hosszas inaktivitás miatt a pénisz zsugorodik. A feszülés mentes helyzetnél hosszabb implantátum nem ültethető be, mert ez fokozza a sérülés és a kilökődés veszélyét.

Léteznek hajlítható, illetve hidraulikus implantátumok. Az előbbiek olcsóbbak, egyszerűbbek, emiatt bárki számára elérhetőek, viszont ezzel az implantátummal folyamatos merevedés áll fenn, vagyis nyugalomban is merevítik a péniszt, amely a mindennapi életben kényelmetlen lehet.

péniszimplantátumA folyadékpumpás (hidraulikus) implantátumok a hajlíthatóknál sokkal jobban utánozzák a természetes merevedést, nyugalomban lágyabbak, ezért a mindennapi életben is komfortosak. A pénisz belsejébe beültetett implantátum folyadékkal van feltöltve, így tökéletesen imitálja az erekció során lezajló természetes folyamatokat. A műtét során a hasüreget nem nyitják meg, így a műtét viszonylag rövidnek, és egyszerűnek tekinthető. Az implantátum felpumpálása és leeresztése a herezacskóban diszkréten elhelyezett kisméretű pumpával történik. Ezen hidraulikus implantátumok drágábbak, azonban élethosszig tartó garancia vonatkozik rájuk, vagyis meghibásodás esetén a gyártó ingyenesen biztosít új implantátumot.

A több évtizedes orvosi tapasztalat alapján megállapítható, hogy a műtét után az implantátum eltávolítását szükségessé tevő szövődmények, illetve gyulladás kialakulásának aránya a hidraulikus péniszimplantátumok esetében csupán 1-2%, továbbá a 10 éven belül fellépő komplikációk aránya is csak 5-10%, így felhasználásuk biztonságosnak tekinthető.

Ha Ön is tartós merevedési zavarral küzd, amely szakorvos által diagnosztizáltan nem lelki, hanem szervi okokra vezetető vissza, és a gyógyszeres kezelés nem járt eredménnyel, érdemes megkérdeznie urológusát a tartós péniszimplantátum beültetésének lehetőségéről.

A cikk támogatója az AMS péniszimplantátumok magyarországi forgalmazója, a ReplantMed Kft.

A termékkel kapcsolatos bővebb információért kérjük keressen minket az [email protected] e-mail címen.

AMSReplant Med

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

(A cikk támogatója a ReplantMed Kft.)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.