Orrdugulás: spray, vagy orrcsepp?

Szerző: WEBBeteg

Ki ne ismerné azt a rettentően kellemetlen érzést, amikor az ember egy-egy meghűlés alkalmával csak kapkod a levegő után? Az orrfúvás mit sem ér, az inhalálás pedig csak ideig-óráig hatásos. Szerencsére léteznek már olyan, bárki számára könnyen elérhető szerek, melyek használata gyakorlatilag megszünteti az említett panaszokat!(x)

Ha beköszönt a tél, és a hűvös idő akkor előbb-utóbb szervezetünk találkozik nemkívánatos kórokozókkal. Leggyakrabban ezek különböző vírusok, melyek felső légúti megbetegedéseket, közönséges nevén náthát okozhatnak. Bár ezek a megbetegedések általában nem tartoznak a legsúlyosabb kórképek közé, és csupán tüneti szerek használatával mintegy 7-10 nap alatt gyógyulnak, kellemetlen tüneteik révén mégis jónéhány álmatlan éjszakát okozhatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A bakteriális eredetű megbetegedések (melyek leggyakrabban felülfertőződés következtében alakulnak ki) már komolyabb terápiás beavatkozásokat, nemritkán antibiotikum adását igénylik.

Mindkét esetben kulcsfontosságú azonban – részint a szubjektív tüneteket enyhítése, részint a súlyosabb fertőzések megelőzése céljából – az orrüregi és arcüregi nyáktermelés mérséklése, a váladék kiürülésének elősegítése, és az orrdugulás megszüntetése, melyre a Rinofluimucil orrspray tökéletesen alkalmas!

De nem csak megfázás esetén alkalmazható a Rinofluimucil orrspray! Szintén igen eredményesen bevethető az allergiás eredetű orr-és arcüreggyulladás, más néven rhinosinusitis tüneteinek csökkentésére is.

Miért a Rinofluimucil orrspray?

A légutakat bélelő nyálkahártya egy fertőzés esetén erőteljesen megduzzad, jelentősen beszűkítve az orrüreg járatát, erőteljesen nehezítve ez által a levegő szabad áramlását. Az így kialakuló kellemetlen tünet az orrdugulás. Ilyenkor a nyálkahártya által termelt váladék mennyisége, minősége is megváltozik: vírusos és allergiás megbetegedés esetén híg, vizes orrfolyás; míg bakteriális fertőzések esetén inkább sűrűbb, gennyes, sárgás-zöldes váladékozás indul meg.

Az orrcseppek/orrsprayk feladata az orrdugulás enyhítése, és egyes készítmények (pl. a Rinofluimucil) alkalmasak a légúti váladékozás mérséklésére is. Mivel az orrcsepp csupán érkezési helyén képes kifejteni hatását, fejünk ide-oda döntögetésével is csak minimális területen terjed szét, az arcüregeket bélelő nyálkahártyára pedig gyakorlatilag el sem jut, ezért inkább az orrsprayt javasoljuk, ami a befújást követően porlasztott formában kerül a légutakba, a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen, és a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is kifejtve ezáltal hatását.

A Rinofluimucil a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható készítmények közül az egyik leghatékonyabb szer, ugyanis kétkomponensű (érösszehúzó és váladékoldó) összetételének köszönhetően nemcsak az orrdugulást szünteti, hanem a sűrű, letapadt légúti váladék oldásában is fontos szerepet játszik, spray formátuma révén pedig a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen képes hatását kifejteni. Ezen hatásai révén pedig igen hatékony a másodlagos, bakteriális felülfertőződés kialakulásának megelőzésében is.

Érdemes tehát a Rinofluimucil orrsprayt így, a szezon elején beszerezni házipatikánkba, hogy szükség esetén azonnal megkezdhessük alkalmazását, ne küszködjünk át egyetlen éjszakát sem!

Hogyan szűnik meg az orrdugulás?

A Rinofluimucil orrspray kettős hatóanyag-tartalommal bír: egyik komponense érösszehúzó hatású, melynek révén hatékonyan csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, s ez által a kellemetlen orrdugulás érzését.

Másik hatóanyaga váladékoldó hatású, azok közül is az N-acetylcystein (NAC), mely az orrcseppek, orrsprayk közül kizárólag a Rinofluimucil orrsprayben található. Ez az anyag hivatott a légúti váladékot oldani , a következő módon: a molekulák a váladékban található diszulfid-hidak bontásával hígabbá, s ez által könnyebben kiüríthetővé varázsolják a légutakban képződött sűrű, viszkózus, tapadós nyákot. Az NAC – szemben egyéb nyákoldó hatású szerekkel – nem fokozza a váladéktermelést.

Az orrspray használata

A Rinofluimucil már 6 éves kortól bátran alkalmazható, spray formátuma pedig igazán egyszerű adagolást tesz lehetővé. A vékony, orrjáratba könnyen felvezethető szórófej megnyomását követően a porlasztott hatóanyag a lehető legnagyobb nyálkahártya-felületen fejti ki hatását, igen rövid idő alatt.

A szórófej minden használat után leöblíthető, így elkerülhető a készítmény beszennyeződése. A szer naponta több alkalommal is használható, így biztosítja szinte folyamatosan a szabadon átjárható légutakat.

Az orrspray allergiás eredetű orrüreggyulladás esetén is alkalmazható, mintegy 7-10 napon keresztül, tehát egy komplikációmentes, közönséges meghűlés esetén szinte folyamatosan segít az orrdugulás elhárításában.

Arra azonban célszerű odafigyelni, hogy egyfolytában 7-10 napnál tovább nem javasolt a szer alkalmazása, nehogy hozzászokás, rosszabb esetben függőség alakuljon ki. Célszerű pár hetes szünetet tartani, esetleg addig egy másik készítményt alkalmazni, és szükség esetén a későbbiekben ismét visszatérni a Rinofluimucil használatára.

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

Módosítva: 2013.01.11 13:21, Megjelenés: 2013.01.11 13:21
Címkék: Orrdugulás, Orrspray

CIKKAJÁNLÓ

 Koronavírus-járvány

Koronavírus-járvány

Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

Készülj fel a második hullámra!

Készülj fel a második hullámra!

Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

NNK: társadalmi normaként váljon elfogadottá...

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elkötelezett amellett, hogy az általános átoltottság és a koronavírus-járvány terjedését megakadályozó...

Újraindul az Oxfordi Egyetem vakcinájának...

Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelési programja, amelyet a héten biztonsági okokból,...

3 betegség, ami orrdugulást okozhat

Ne várja meg, míg függővé válik az orrcseppektől! A következőkben három gyakori fül-orr-gégészeti elváltozást mutatunk be, amelyek tartós orrdugulást...

Veszélyes lehet az orrdugulás, ha nem megfelelően...

A vírusfertőzés következtében kialakuló akut megbetegedés, a nátha, más néven megfázás leggyakoribb tünete az orrdugulás. Mindenki számára ismerős...

Az orrdugulástól gyöngydaganat is kialakulhat...

A gyöngydaganat vagy cholesteatoma olyan elváltozás a középfülben, amely a kutatások szerint leggyakrabban a fülkürt nem megfelelő szellőzése kapcsán...

Orrdugulás terhesség idején - Mit lehet...

A várandósság során jelentkező orrdugulás és orrfolyás oka lehet allergia, nem allergiás nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás. Sőt, megeshet, hogy ezek...

Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon...

Fél éve műtöttek orrpolip miatt, de még mindig tapasztalok váladékozást, és ami a legkellemetlenebb: férjem és a fiam elviselhetetlen bűzre panaszkodik,...

Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban...

Az újszülöttek és a gyerekek körében a leggyakoribb betegség a nátha. Az esetek többségében vírusok okozzák, amelyek a hideg idő érkeztével és zárt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó