Nem vagyok elégedett szexuális teljesítményemmel - Orvost javasol?

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Minden férfival előfordulhat néhány alkalommal, hogy nem elégedett szexuális teljesítményével. Ez az átmeneti, alkalmi sikertelenség azonban még nem jelent potenciazavart, nem kell aggódnunk, de hosszabb ideje, rendszeresen fennálló probléma esetén érdemes felkeresni egy szakorvost.

Potenciazavarról (merevedési/erekciós zavar, erektilis diszfunkció) beszélünk, amennyiben a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés elérésére, fenntartására tartós, legalább 3-6 hónapon át tartó képtelenség áll fenn.

Mikor forduljak orvoshoz?

Hosszabb ideje, rendszeresen fennálló probléma esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni a háttérben álló ok kiderítése és megfelelő kezelése érdekében. Ne kezdjünk öngyógyszerezésbe, és az alkoholfogyasztás sem szerencsés megoldás a betegségre, mert elfedhetünk a háttérben komolyabb problémákat.

Mi állhat a potenciazavar hátterében?

Szexuális zavarokat okozhatnak különböző krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek (keringési zavarok, magas vérnyomás betegség, zsíranyagcsere zavarok) vagy a cukorbetegség. Ilyenkor az egész szervezetet érintő érkárosodás okoz merevedési zavart. Ezeknek a problémáknak akár az első tünete is lehet a merevedési zavar. Fontos tehát, hogy elsősorban háziorvosunkkal megbeszéljük ezt a problémát, aki ki tudja szűrni vajon ezek a betegségek okozzák-e a szexuális problémát. Amennyiben ezek a betegségek időben és optimálisan vannak kezelve, a potenciazavar is javul.

Hormonális zavarok (pl. pajzsmirigy betegségek, tesztoszteron problémák) szintén előfordulhatnak a háttérben. Ilyenkor is a háziorvos az első, akit érdemes felkeresni, aki valószínűleg endokrinológus, urológus szakorvoshoz irányít majd minket.

Az életkor előrehaladtával egyre több krónikus betegségben szenvednek az emberek, ezzel együtt egyre több gyógyszert is szednek, melyek mellékhatásaként szintén merevedési zavar fordulhat elő (pl.: vérnyomáscsökkentők (bétablokkolók, vízhajtók, ACE-gátlók), antidepresszánsok, nyugtatók stb.). Ezt is célszerű háziorvossal, belgyógyásszal megbeszélnünk, segíthet például a gyógyszer lecserélése.

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kábítószer-fogyasztás az erek károsítása révén vezethet potenciazavarhoz, mivel a nemi szervek ereit is károsítja. Amennyiben nem boldogulunk egyedül függőségi problémáinkkal, pszichológushoz vagy pszichiáterhez is fordulhatunk.

Mind a fizikai, mind a pszichés stressz szintén kiválthat merevedési problémákat. A stressz stresszhormonok képződését válthatja ki a szervezetben, mely kedvezőtlenül hat a nemi életre a szexhormonok termelődésének csökkenése révén. Különböző stresszcsökkentő módszerek (sport, kirándulás, jóga stb.) segíthetnek, de szakemberre (pszichológus, pszichiáter) is szükség lehet súlyosabb esetekben.

Miért kell kezelni a potenciazavart?

Az erektilis diszfunkció a férfiak szexuális életének leggyakoribb zavara. Jelentős magánéleti illetve társadalmi-szociális negatív hatásokkal járhat. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük ezt a problémát, beszéljünk róla elsősorban háziorvosunkkal, aki nagyon sokat segíthet a háttérben álló ok kiderítésében, megfelelő szakemberhez irányíthat bennünket, akitől a szükséges kezelést, tanácsokat megkaphatjuk és a potenciazavar jelentősen javulni fog, vagy teljesen meg is szűnhet.

Tovább Merevedési zavar - a baj nem jár egyedül

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

Merevedési zavar - Bárkinél jelentkezhet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban kialakulhat. Időszakos, ritka előfordulása önmagában nem tekinthető kórosnak, bárkivel előfordulhat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.