Kalászné Dr. Pintér Anna: számomra az igazi orvos a falusi háziorvos

Szerző: WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró

Kalászné Dr. Pintér Anna a bölcsőtől a sírig kíséri betegeit. Nincs könnyű helyzetben A nemzet háziorvosa pályázat idei harmadik helyezettje, hiszen van, amikor gyertyafénynél kell ellátni a betegét.

Hogyan érezte magát „A nemzet háziorvosa” - pályázat díjátadóján?

"A nemzet háziorvosa" pályázat III. helyezettjeként elsősorban megtisztelő volt jelen lenni az ünnepségen. Megható volt a gyönyörű környezet, a megjelent prominens személyiségek és a kísérőim, jelölőim, szavazóim miatt.

Miként került a településre és mióta dolgozik ott?

Zalakomár és Balatonmagyaród községek körzeti orvosa 1984. október 15 óta vagyok. Előtte Nagykanizsa Kórház belgyógyászatán és rövid ideig Osztopán körzeti orvosaként dolgoztam. Jelenlegi helyemre 35 évvel ezelőtt az apósom nyugdíjba vonulása után kerültem. Küzdelmes, de egyben nagyon szép korszak következett.

Kalászné Dr. Pintér Anna

Kalászné Dr. Pintér Anna

Mi jellemzi az Ön praxisát?

"Valódi" körzeti orvosként a nap 24 órájában teljesítettem szolgálatot hosszú évekig. Vegyes körzet lévén a bölcsőtől a sírig kell kísérni a betegeket. Ez adja a nehézségét, de egyben a semmihez nem hasonlítható szépségét az orvos-beteg kapcsolatban. Falusi gyerekként ezt az ideált tűztem ki magam elé, számomra az "igazi" orvos a falusi háziorvos.

Természetesen a belgyógyászati és háziorvostani szakvizsga teljesítése adta a szakmai hátteret ahhoz, hogy helyt tudjak állni a mindennapokban.

Zalakomár hátrányos helyzetű település.

A roma lakosság ellátása türelmet, empátiát, fokozott odafigyelést, elfogadást igényel. Sokszor előfordult, hogy gyertyafénynél, rossz lakáskörülmények mellett kellett ellátni a betegeket. Az egészségnevelésre nagy hangsúlyt kellett fektetni.

Mik a tervei a jövőre nézve?

Meggyőződésem, hogy a hivatás feltétlen szeretete nélkül nem lehet praktizálni a Zalakomárhoz hasonló körzetekben.

A jövőre nézve egyelőre pihenni és unokázni szeretnék. Az orvoslás folytatását sem zárom ki teljesen az életemből, de határozott terveim még nincsenek.

Kalászné Dr. Pintér Anna - Zalakomár (Zala megye)

Zalakomár nagyközség és Balatonmagyaród község háziorvosa. Előbbi hátrányos helyzetű település, a lakosok nagy része roma származású, sok a fogyatékos gyerek. A doktornő példamutató emberi magatartása, szakmai felkészültsége miatt köztiszteletben áll. Éjjel-nappal lehetett rá számítani, otthonukban meglátogatta a betegeket, akik bátran fordultak hozzá akár testi-lelki problémáikkal. A családok mellett állt az utolsó nehéz percekben is.

"Szűrővizsgálatokat szervez, tanácsadást és egészségnevelést, sok esetben 48 órás szolgálatot teljesített a napi rendelés mellett. Előadásokat tartott a megelőzésről, a higiéniáról a betegségekről, a védőoltásokról. „2020. január 1-től nyugdíjba megy, ezzel az elismeréssel méltóképpen tudnánk neki köszönetet mondani”- írja a település polgármestere.

Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró

Módosítva: 2019.11.21 13:03, Megjelenés: 2019.11.21 13:03

CIKKAJÁNLÓ

 SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

A virológus szerint valószínűleg széklettel is képes fertőzni az új koronavírus.

Kié legyen az év praxisa?

Kié legyen az év praxisa?

Pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok számára.

Inkontinencia?

Inkontinencia?

Kattintson, rendeljen most ingyenes postázással termékmintát a TENA Lady termékeiből.

Buzás Lajos: összefogás, segítség a...

Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE) elnöke, mely szervezetet maga alapította meg tizenkét esztendővel ezelőtt állami gondozott társaival,...

Sándor Judit: a sport életforma, hivatás,...

Sándor Judit nem hisz a kifogásokban. Több ételintoleranciával is együtt él, és ezek mellett hihetetlen teljesítményt nyújtott: részt vett az ötszörös...

Dr. Fekete Borbála: nem tudtam, ha nem orvos,...

2019-ben is megválasztották a Nemzet háziorvosát. Az idei első helyezett Dr. Fekete Borbála, aki három településen is praktizál. Emberszeretetéről, hivatástudatáról...

Addig csinálom, ameddig a kezem, a lábam...

Nikolits Ilona nemrég azzal a szalagcímmel került az újságba, hogy 79 évesen is gyógyít a budai háziorvos. A doktornő Az év praxisa a Kárpát-medencében...

Elindult A nemzet háziorvosa pályázat...

Kilencedszer dördült el a startpisztoly, és indult újra május 3-án a háziorvosok és munkatársaik, a nővérek presztízsét és megbecsülését erősító...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.