Mi a parkinzonizmus?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos frissítve:

A parkinzonizmus (más néven Parkinson-szindróma) olyan betegségeket, illetve tünetegyütteseket jelöl, amik esetében a Parkinson-kórra jellemző motoros tünetek állnak fenn (remegés, lassult mozgás, izommerevség, elesési hajlam), de a kialakulásához vezető ok nem egyezik a Parkinson-kór kialakulásához vezető okkal.

Nem minden parkinzonizmusban szenvedő beteg Parkinson-kóros.

A parkinzonizmusnak számos oka lehet, a leggyakoribbak a következők:

  • Lewy-testes demencia: Szellemi hanyatláshoz vezető progresszív kórkép, mely során az agy sejtjeiben Lewy-testek képződnek, ez szövettanilag igazolható elváltozás. Bővebben A Lewy-testes betegség
  • Progresszív szupranukleáris bénulás: egy ritka degeneratív idegrendszeri betegség. Leggyakrabban a mozgást és az egyensúlyt érinti, de jellemző lehet hangulat- és személyiségváltozás is. Szemmozgászavart okoz, a lefelé tekintés korlátozott. Progresszív, vagyis az idő előrehaladtával az állapot rosszabbodása várható. Bővebben Progresszív szupranukleáris parézis
  • Multiszisztémás atrófia: egy szintén ritka degeneratív zavar. A Parkinson-kór motoros tünetei mellett az egyensúly megtartásának zavara és a vegetatív idegrendszer zavara észlelhető, mint például ortosztatikus hipotónia (felállást követő gyors vérnyomásesés), vizelettartási zavar, potenciazavarok. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek, az elnevezés több betegség gyűjtőneve.
  • Kortikobazális degeneráció: Az agy bizonyos részeiben a sejtek száma csökken, és a megmaradt sejtek összezsugorodnak. Az érintett betegek esetében az izomerő megtartott, de bizonyos mozdulatok elvégzése mégis problémát okoz a központi irányítás zavara miatt. A tünetek jellemzően az egyik oldalon kezdődnek, de a progresszió során mindkét oldal érintett lehet. Memóriazavar is jellemző lehet. Bővebben A corticobasalis degeneráció tünetei és kezelése
  • Bizonyos gyógyszerek: leggyakrabban néhány antipszichotikum szedése okozhatja. Az ezen gyógyszerek által okozott tünetek a gyógyszer megvonása után visszafejlődnek, illetve megfelelő dozírozással ez a kvázi mellékhatás kiküszöbölhető.
  • Droghasználat
  • Fejsérülés: egyszeri vagy többszörös, mint például a boxolók esetében.
  • Tumor Bővebben Az agydaganat tünetei és típusai
  • Stroke Bővebben A stroke és tünetei
  • Agyvelőgyulladás Bővebben Az agyvelőgyulladásról

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Nem létezik egyértelmű teszt a parkinzonizmus vagy a Parkinson-kór igazolására. A diagnózis általában a betegségtörténeten és ideggyógyászati vizsgálaton alapul. A betegség korai stádiumában kezdetben nehéz lehet eldönteni, hogy a tünetek parkinzonizmust, Parkinson-kórt vagy egyéb betegséget jeleznek, de alapos kivizsgálással rendszerint fény derül a tünetek hátterében álló kórokra.

A betegség lezajlása során jelentkező egyéb tünetek, a gyógyszerekre történő válasz és a betegség progressziója segíthet a korrekt diagnózis felállításában.

Kezelése

A parkinzonizmus kezelése az azt okozó állapottól függ, általában gyógyszeres kezelés jön szóba.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Mayo Clinic, WebMD
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.