Az orvos válaszol - Parkinson kór vagy MSA?

WEBBeteg
megjelent:

A multiszisztémás atrófia az agy egyes területeinek pusztulásával jár. Összetett tünetegyüttes jellemzi, gyakran nehéz a Parkinson-kórtól elkülöníteni, ezért csak valószínűsíthető dianózis állítható fel. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktornő!

Édesapámnál multiszisztémás atrófiát diagnosztizáltak. Nagyon szépen kérem, ha tud, írjon pár sort erről a betegségről, tüneteiről, esetleg arról, mivel lehetne édesapámon könnyíteni, javítani kicsit a tünetein, állapotán.

A multiszisztémás atrófia

Az MSA (multiszisztémás atrófia) úgynevezett neurodegeneratív megbetegedés, ami az agy egyes területeinek pusztulásával jár. Összetett tünetek jellemzik, melyek közül egyes betegeknél nem kell mindegyiknek fennállni. Azt, hogy melyik tünet dominál, az dönti el, hogy az agy melyik területén kifejezettebb a károsodás. Genetikai háttere nem ismert, de családokon belüli többszörös megjelenése nem jellemző.

A betegség 30-70 éves kor között jelentkezik, és általában 6-7 év alatt halálhoz vezethet. Pontos diagnózisa csak szövettani vizsgálattal lehetséges, mely csak a halál bekövetkezte után végezhető el. A jellemző tünetek és a gyógyszeres terápiára való reagálás hiánya az, ami felveti a betegség fennállásának lehetőségét. A koponya MR vizsgálaton az érintett agyi területek jelintenzitás-csökkenését írták le.

Gyakran nehéz a Parkinson kórtól való elkülönítése. Csak valószínűsíthető diagnózis állítható fel. Elkülöníti a Parkinson kórtól a fiatalabb korban való kezdet, a tünetek szimmetrikus megjelenése, a DOPA kezelés hatástalansága, a korán jelentkező széklet és vizelettartási zavar, az impotencia, a hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés, a nyugalomban észlelhető kézremegés hiánya.

Jellemző tünetei: mozgásszegénység, izmok merevsége, esetleg végtagremegés, szemteke-rezgés (a szemek jobbra-balra való rezgése, mely akarttól független), végtagok koordinációs zavara, széklet és vizelettartási zavar, impotencia, légzészavar.
Sajnos jelenleg a betegség kezelés nem megoldott. A Parkinson kórban használt szokványos gyógyszerek nem hatásosak. A gyógytornával egy ideig a mozgásteljesítmény romlása késleltethető.

Röviden ennyiben lehet a betegség lényegét összefoglalni. Azt nem tudom megmondani, hogy az Édesapjának mi a betegsége, mivel a tüneteket, és az orvosi vizsgálat során talált eltéréseket nem írta meg. Ha ezeket megírja, akkor megpróbálok Önnek válaszolni erre a kérdésére is.

Üdvözlettel:
Dr. Bessenyei Mónika neurológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.