Viszkető nemi szerv - Az orvos válaszol

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Nemiszerv-viszketéstől szenvedek immár több éve. A nőgyógyász megállapította a gombás fertőzést. Mit tanácsol? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A bélmosásról bizony el kell felejtkezni, ez nem vezet eredményre. Candida diétát sem kell tartani, mert komoly egészségügyi problémához vezethet.

Lehet változtatni az étkezésen, teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztani, és több élő flórás joghurtot, kefirt, gyümölcsöt, zöldséget, hátha ez helyreállítja a bélműködést.

Amennyiben egy gombás fertőzés helyi kezelések után visszatér, akkor szájon át szedhető gombaellenes gyógyszert kell szedni, heteken át.

Ezt receptre lehet csak kapni. Van helyileg használható, receptre kapható gyógyszer is, mely a normál flórát állítja helyre, lactobacillusok vannak benne.

Tejsavas öblítést is tanácsos végezni

Emellett heti 1-2-szer tejsavas hüvelyöblítést lehet csinálni, gyógyszertárban kapható az eszköz, amit hetente ki kell fertőtleníteni.

Az irrigálást a helyileg használható regeneráló szer kövesse, mert így nagy valószínűséggel helyreáll a normál flóra, és a gomba nem tud olyan könnyen elszaporodni.

Pamut fehérneműt kell hordani, ami azért is fontos lesz, mert magas hőfokon ki lehet mosni, ezzel fertőtleníthető is.

Amire még oda lehet figyelni, az a WC-papír, öblítők, mosóporok, intim lemosók.

Mind okozhat irritációt, ezért lehetőleg kerülni kell az illatosított termékeket, az illatosított intimbetétet is! A tampont pedig el kell felejteni.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik. Ezek közül a baktériumok közül a legfontosabb a Lactobacillus, mely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.