Szőrtüszőgyulladás a szeméremajkon? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Észrevettem egy borsó alakú kitüremkedést a nagy szeméremajkam belsején. Azóta viszketni is kezdett, de egyben fáj is. Körülötte a bőr egészen piros. Szőrtüszőgyulladás lehet? Valóban erre utalnak a jelek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Valóban lehet, hogy egyszerű szőrtüszőgyulladása van.

Furunkulus és karbunkulus


A furunkulus egy, a karbunkulus pedig több egymás mellett lévő szőrtüsző egyidejű megbetegedését jelenti.
Furunkulus és karbunkulus >>

Ha a szeméremajak alsó részén van, akkor egy Bartholin ciszta, vagy tályog is lehet, de akkor romlanának a tünetek, azzal biztosan orvoshoz kell mennie.

Amit javaslok pl. betadine-kenőcs, és csináljon párakötést (kicsit nehézkes lesz), hátha ez megoldja a problémát. Ha nem, akkor viszont el kell menni orvoshoz.

(WEBBeteg/ Dr. Farkas Ágnes)

Bartholin ciszta és Bartholin tályog


A Bartholin mirigy a hüvelybemenetnél helyezkedik el, mindkét oldalon megtalálható a nagyajkak alsó harmadában. Amennyiben a mirigy begyullad duzzanat, pirosság, fájdalom, láz jelentkezhet, míg előtte a legtöbb beteg a mirigy létezéséről sem tudott.

A Bartholin mirigy gyulladását az okozza, hogy gennykeltő baktériumok jutnak a mirigy kivezető csövébe. Először a kivezető cső gyullad be, megduzzad, így a mirigy által termelt váladék nem tud szabadon ürülni a hüvely felé. A felgyülemlő váladék is megfertőződik, így már az egész mirigy begyullad.

Típusos esetben néhány nap alatt tályog alakul ki. A betegség tünetei az egyre nagyobb fájdalom a hüvelybemenet alsó harmadában. Általában egyik oldalon jelentkezik csak. Duzzanat jelenik meg, pirosság, melyet lüktető fájdalom, hőemelkedés, láz kísér. Sokszor járáskor illetve üléskor is fokozódik a fájdalom.
Bartholin ciszta és Bartholin tályog >>

Módosítva: 2012.06.01 05:21, Megjelenés: 2012.06.01 05:21

CIKKAJÁNLÓ

 Koronavírus-járvány

Koronavírus-járvány

Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

Készülj fel a második hullámra!

Készülj fel a második hullámra!

Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

A szőrtüszőgyulladás okai és kezelése...

A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus baktérium....

Hogyan kezelhetők a szőrtüszőgyulladás...

A folliculitis vagy más néven szőrtüszőgyulladás akkor alakul ki, amikor a gyulladás a szőrszál bőr alatti részeit, illetve a szőrszál közvetlen bőrfelszínét...

Több száz életet menthet meg évente a...

Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással...

Hogyan táplálkozzunk PCOS esetén?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan betegség, ami hormonális egyensúlyzavarokat és anyagcsere-problémákat idéz elő.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó