Mikor van szükség hüvelyfali plasztikára?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Sajnos nemcsak az arc, a mell izmai és bőre ereszkedhet meg az idő múlásával, hanem a hüvelyfalat alkotó izmok, támasztószövetek is. Az előbbiekkel ellentétben ez nem szépészeti problémát, hanem komoly egészségügyi gondot okozhat. A helyreállító műtétet hüvelyfali plasztikának nevezik.

Az alapján, hogy a hüvely mellső (húgyhólyag és húgycső felé eső) vagy hátsó (végbél felé eső) részét érinti, végeznek mellső, illetve hátsó fali hüvelyplasztikát.

A mellső hüvelyfal gyengülése esetén, mivel ez a húgyhólyaggal illetve a húgycsővel áll anatómiai kapcsoltban, vizelettartási gondok jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy a húgycső és húgyhólyag megsüllyed, úgynevezett hólyagsérv (cystocele) alakul ki.

Enyhébb esetben csak vizeletcsepegésről van szó, mely jellemzően lépcsőzéskor, tüsszentéskor, köhögéskor történik.

Súlyosabb esetben kifejezettebb a vizelettartási zavar (inkontinencia), a megsüllyedt hüvelyfal kitüremkedik, és a beteg mosakodás közben tapinthatja a hüvelybemenetben.

A hátsó hüvelyfali izmok és kötőszövetek megereszkedése esetén székletürítési problémáról számolnak be a betegek.

Bélsérv alakul ki (rectocele), mely tapintható.
A betegek a hüvely kitágulása miatt szexuális problémákkal is küzdenek. Amennyiben a hüvelyfal süllyedése megkezdődött, enyhe esetben még a gátizmokat és hüvelyfali izmokat erősítő intim tornától várható javulás.

Azonban végleges megoldást a műtét jelenti. Amennyiben a műtét elmarad a panaszok rosszabbodása és a méh megsüllyedése, hüvellyel együtt történő kifordulása várható.

Fontos kiemelni azonban, hogy az inkontinens panasz illetve szexuális zavar hátterében más ok is állhat, ekkor a műtét nem jelent teljes megoldást.

Műtét előtti kivizsgálás

A műtétet minden esetben nőgyógyász szakorvosi vizsgálat előzi meg, mely belső (hüvelyi) vizsgálatot, és rákszűrést foglal magában.

Műtét előtt laboratóriumi vizsgálatok, esetleg további belgyógyászati, altatóorvosi kivizsgálás szükséges.

A vizsgálati eredmények birtokában inkontinencia esetén nem egyszer szükséges urológus szakorvossal történő konzultáció is. A leletek birtokában döntenek a műtétről.

A műtét menete

Általában a műtét előtti napon be kell feküdni a kórházba. A műtétet altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik. Ennek megfelelően készítik elő a beteget. Gyakran végeznek egyszerre mellső illetve hátsó fali plasztikát, de előfordulhat, hogy csak az egyik típusú műtétre van szükség.

Mindkét műtét célja az eredeti anatómiai helyzet visszaállítása, a panaszok megszüntetése céljából.Mellső hüvelyplasztika során a mellső hüvelyfalon, ahol a hólyagsérv kialakult egy metszést ejtenek, a megnyúlt hüvelyfalat alátámasztják, megerősítik, majd speciális, csak ebben a műtéttípusban használt öltésekkel zárják.

Ezután eltávolítják a felesleges hüvelyfali rész, beszűkítve ezzel a hüvelyt. Majd a hüvelyfal sebszéleit varratsorral zárják.

Hátsó hüvelyplasztika végzésekor a hüvelybemenet hátsó részén a felesleges hüvelyrészt kimetszik, majd a kétoldali gátizmokat öltéssel egyesítik, ezzel beszűkítik a tágult hüvelyt. A sebszéleket varratokkal egyesítik.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét nem lehet előre garantálni. Bármilyen, még a legegyszerűbb beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények.

Lehetséges szövődmények: a műtét alatt hólyag- vagy végbélsérülés, utóvérzés, vérömleny, vérzés húgyhólyagból, sipolyképződés, sebszétválás, vizeletürítési zavarok, gyulladás. Mellsőfali plasztika után katétert vezetnek a húgycsőbe mely a műtétet követő két napon bent marad.

Eltávolítása után előfordulhat, hogy a vizelet nem indul meg, ekkor visszahelyezik, és várakoznak, majd újra eltávolítják. Amennyiben bármilyen panasza van jelezze a kezelőorvosnak, ezzel elkezdhető a szövődmény időbeni kezelésében.

Műtét utáni teendők

Hüvelyplasztika után általában 3-4 napot kell eltölteni a betegnek a kórházban. Varratszedés nem történik.

Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, ezalatt az idő alatt a nagy megterhelést, súlyos tárgyak emelését, cipelését javasolt kerüli.

A gyulladásos megbetegedés elkerülése céljából, legalább két hétig tartózkodni kell a szexuális élettől. Ajánlott még a tamponhasználat, hüvelyöblítés és az ülőfürdő elhagyása két-három hétig.

Majd a teljes gyógyulást követően 4-6 héttel nőgyógyászati kontrollvizsgálat végzése szükséges.

A panaszok kiújulásának elkerülése céljából intimtorna (gátizomtorna) végzése javasolt.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.