Mit kell tudni a nőgyógyászati küretről?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A fractionalt curettage a méhnyálkahártya mind jóindulatú, mind rosszindulatú betegségeinek diagnosztizálására és bizonyos esetekben egyben kezelésére alkalmazott műtét. Leginkább nőgyógyászati küret, egészségügyi küret, illetve kaparás néven ismert.

Rendellenes méhvérzések esetén a diagnózis felállításának egyik módszere. A méhnyak és a méhüreg nyálkahártyájának eltávolítását jelenti, szövettani feldolgozás céljából.

A rendellenes méhüregi vérzés okának tisztázására és azok megszüntetésére szolgál a fractionalt curettage. A vérzészavar hátterében a hormonrendszer zavara, gyulladásos folyamat, valamint jó- és rosszindulatú szövetburjánzás is állhat.

A beteg kórtörténete és életkora lényeges támpontot ad a betegség jellegére vonatkozóan, de a küret során eltávolított szövetminta mikroszkópos vizsgálata adja meg a biztos diagnózist. Ennek alapján derül ki, hogy egy ártalmatlan hormonális zavar vagy kezelést igénylő, komoly elváltozás áll-e fenn.

A szövettani vizsgálatok alapján lehet eldönteni, hogy milyen további kezelés szükséges. A rosszindulatú méhnyálkahártya-betegség (endometrium carcinoma) esetén az egyetlen figyelmeztető jel a menopausa körüli vagy utáni vérzészavar lehet.

Emiatt fontos rendellenes vérzés esetén nőgyógyásznál jelentkezni. Rendellenes vérzésről akkor beszélünk, ha a vérzés nem a menstruáció várt idejében jelentkezik, illetve a menopausa utáni vérzéseket mindig rendellenesnek tartjuk, akkor is, ha nem volt bő vagy elhúzódó.

Műtéti előkészítés és a műtét menete - nőgyógyászati küret

Miután megszületett a döntés az egészségügyi küret szükségességéről, azt kell vizsgálni, hogy a beteg operálható-e, illetve szükséges-e bármilyen előkészítés a műtéthez. Erről altatóorvosi vizsgálat dönt laboratóriumi leletek, EKG-vizsgálat, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok segítségével.

Sebészeti beavatkozások

Olvasson többet a sebészeti beavatkozásokról a WEBBetegen!

Az egészségügyi küretműtét - amennyiben nincs társult betegség, akkor - az egynapos sebészet keretein belül elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy a beteg a műtét után, pár órás megfigyelést követően, de 24 órán belül az otthonába távozhat.

A beavatkozás történhet rövid intravénás altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben. A beavatkozás során két külön helyről nyerünk kaparékot: a méhnyakból és a méhtestből. Ezután mindkettőt kórszövettani vizsgálatra küldjük.

Lehetséges szövődmények

A leggondosabb orvosi beavatkozás ellenére is kialakulhatnak szövődmények. A méhkaparásnál a legnagyobb gondosság mellet is előfordulhat, hogy a méhfalat vékony műszerrel akaratlanul átszúrják.

Ez a szövődmény többnyire veszélytelen, és nem mindig igényel további beavatkozást, csak megfigyelést. Nagyobb sérülés, vagy hasűri vérzés esetén hasi tükrözés (laparoscopia), vagy hasműtét (laparotomia) végzése jön szóba. Egyéb szövődmények lehetnek az utóvérzés, illetve a gyulladás, melyek azonban jól kezelhetők.

Az egészségügyi küret során előforduló leggyakoribb szövődmény a méhűri gyulladás, ez továbbterjedése esetén a kismedencét is érintheti.

A gyulladás jelei lehetnek a műtétet követően 2-3 napnál is tovább tartó vérzés, mely bűzössé válik, vagy véres hüvelyi folyás, alhasi fájdalom, hőemelkedés, esetleg láz is jelentkezhet. Bármely tünet észlelése során azonnal forduljon operáló orvosához, hogy a célirányos kezelést minél hamarabb megkezdhessék.

Méhkaparás utáni teendők

Altatásban végzett műtétet követően 5-6 órával, amennyiben szövődmény nem lépett fel, és a beteg is jól érzi magát, otthonába távozhat. A műtét utáni napon a betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását.

Az átlagos gyógyulási idő 2-4 nap, ezalatt az idő alatt a nagy megterhelést kerülni kell. A gyulladásos megbetegedés elkerülése céljából, legalább két hétig tartózkodni kell a szexuális élettől.

Javasolt még a tamponhasználatnak, a hüvelyöblítésnek és az ülőfürdőnek az elhagyása két-három hétig. Műtét után általában két héttel készül el a szövettani lelet, amiért jelentkezni kell a kezelőorvosnál! Ez nagyon fontos, hiszen a további teendők felől is ekkor döntenek. A teljes gyógyulást követően 4-6 héttel nőgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges.

Tovább Mit kell tudni a méhtestrákról?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.