Mit kell tudni a művi meddővé tételről?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
szakorvos

Napjainkban a nem kívánt terhesség elkerülésére számos fogamzásgátló módszer elérhető. Azoknak, akik nem akarnak (több) gyermeket, végleges megoldást jelent a műtéti úton történő, mindkét oldali petevezető elkötése, mely megbízhatósága szinte 100%-os.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez végleges megoldás. Emiatt csak kérésre végezhető, és szigorú törvényi szabályozás vonatkozik rá.

Kik kérhetik a sterilizációs műtétet?

2006. május 31-ig a régi egészségügyi törvény értelmében azok a nők kérhették a sterilizációt, akiknek 30 évesen 4 gyermekük, vagy 35 évesen legalább 3 gyermekük volt. 40 év felett bárki kérhette gyermekeinek számától függetlenül.

Ettől eltérő esetekben csupán megfelelő orvosi indokkal végezték el a petevezetékek elkötését. Az Alkotmánybíróság azonban úgy találta, hogy ez a szabályozás sérti a nők önrendelkezési jogát.

Így 2006 júniusától Magyarországon már a 18. életévüket betöltött nők is dönthetnek arról, elköttetik-e petevezetéküket.

Mi a teendő, ha a döntés megszületett?

Aki eldöntötte, hogy meddővé tételét kéri, az végleges döntést hoz. Fel kell keresnie egy nőgyógyászati intézményt ahol e szándékáról nyilatkozatot ír alá.

A női meddőség

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt.
A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.
Bővebben a női meddőségről>>

Ekkor az orvosnak jog által kirótt feladata a kérelmezőt tájékoztatni az egyéb fogamzásgátlási lehetőségekről, a férfi ondóvezeték elkötést is ide értve, illetve ismételten kiemelni a kért beavatkozás véglegességét. Tájékoztatja még a beavatkozás lehetséges szövődményeiről, és válaszol a felmerülő kérdésekre.

Az írásban tett nyilatkozat után törvény által előírt várakozási idő van. Ezt a döntést ugyanis nem szabad hirtelen felindulásból, bosszúból, szerelmi csalódásból meghozni. Ha a kérelmező nő 26 év alatti, akkor az első nyilatkozat aláírásától számított hat hónap múlva ismételheti meg újból szándékát.

Ha újabb hat hónap elteltével megjelenik a kórházban, és még mindig igényli a beavatkozást, akkor elvégezhető a műtét. 26 év felettieknek mindez kétszer 3 hónap. A kiírt várakozási időt nem kell kivárni, ha egyéb műtéti beavatkozás (például császármetszés, vakbélműtét) miatt hamarabb elvégezhető.

Művi meddővé tétel - a műtét menete

A meddővé tétel történhet hastükrözéses (laparoscopia) műtéttel, illetve amennyiben ez nem kivitelezhető (például nagyfokú kövérség, vagy előző nagy hasi műtét miatt) akkor hasi feltárásos műtéttel (laparotomia). A laparoscopiás műtétet előnye, hogy a kórházban eltöltött idő és a gyógyulás jelentősen rövidebb.

A női nemiszerv anatómiás ábrázolása

Esztétikai szempontból is kielégítő az eredmény, hiszen három pici metszést ejtenek a has bőrén, mely egyéni gyógyulási hajlamtól függően, akár egy halvány vonalként látható a későbbiekben.

A műtéti előkészítés megegyezik a hasi műtétnél megszokottakkal. Alapos nőgyógyászati, aneszteziológiai vizsgálat, laborvizsgálat, mellkasröntgen minden esetben szükséges. A műtét altatásban történik.

A műtét lényegi lépése, hogy a mindkét oldali petevezetőt átjárhatatlanná teszik mind a petesejt mind a hímivarsejt számára. Erre számos módszer létezik az egyszerű sebészi varróanyaggal való lekötéstől, az átvágáson, elektromos késsel való átmetszésen, fémclippek felhelyezésén át.

A női nemiszerv

Fontos kiemelni, hogy ez a beavatkozás a petefészket, tehát a női nemi hormonok termelődését nem érinti, így nem kell klimax bekövetkezésétől tartani, a menstruáció a műtét után is megmarad.

A beavatkozás a libidóra sincs negatív hatással. A beavatkozás megbízhatósága a fogamzásgátló módszerek között az egyik legmagasabb, de fel kell hívni rá a figyelmet, hogy ezek után is marad egy kicsi esély a teherbeesésre. A szervezet ugyanis nagyon ritkán, de kijavíthatja a „petevezető hibáját”, és újra átjárhatóvá teszi az ivarsejtek számára.

A hastükrözésnek előfordulhatnak szövődményei, mint például vérzés, hasi szerv sérülése, amikor a komplikáció gyors elhárítása érdekében a hasat meg kell nyitni (laparotomia). Ennek előfordulása meddővé tétel miatt végzett műtéteknél nagyon csekély.

A beteget a műtétet követő egy-két nap után hazaengedik. A hasi metszést ellátó kapcsok vagy varratok kiszedésére általában a műtétet követő negyedik napon kerül sor.

Mennyibe kerül a művi meddővé tétel?

Amennyiben a sterilizációs műtét saját kérésre történik, úgy a társadalombiztosító nem finanszírozza. Az, hogy mennyibe kerül, a nőgyógyászati intézmény határozza meg. Érdemes érdeklődni különböző helyeken, mert nagy eltérésekkel is találkozhatunk.

Előfordulhat, hogy a művi meddővé tételnek orvosi javallata van, ilyenkor a beteg egészségének érdekében végzik el a sterilizációt. Ekkor a műtét térítésmentes.

Mi történik, ha mégis gyermeket szeretne?

Az élet produkálhat számtalan olyan szituációt, mikor a lezártnak tekintett családalapítási tervek megváltoznak.

Ekkor a petevezetőn megpróbálható eredeti állapotot helyreállító műtétet végezni. Sajnos ezek sikeressége elég alacsony.

A lombikprogram igénybevételével sokkal jobbak az esélyek egy terhességre.

(WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

Legutóbb frissült: 2012.12.30 13:31
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

Akut fájdalom
Nem szükséges mindig orvoshoz fordulni. De mikor kell mégis?
Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.