A hormonkezelés megduplázza a mellrák kockázatát

Független Hírügynökség
megjelent:

Megkétszereződik az emlőrák kockázata azoknál a nőknél, akik a havivérzés megszűnése után kombinált hormonkezelést kapnak. Ha viszont abbahagyják az ösztrogén és progesztin alkalmazását, egy éven belül 28 százalékkal csökken a rákveszély - derül ki egy tanulmányból.

Ez nagyon erős bizonyíték arra, hogy az ösztrogén és a progeszteron együtt rákot okoz" - jelentette ki a tanulmány egyik társszerzője, Marcia Stefanick a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi lapban.

"Elkezdjük a hormonkezelést, és öt évvel később lényegesen magasabb a rák kockázata. Abbahagyjuk a hormonkezelést, és a rizikó egy éven belül nagyjából visszatér a normális szintre. Ez meggyőzően bizonyítja az ok-okozati összefüggést" - tette hozzá a kutató.

Az eredmények azonban nem vonatkoznak azokra a nőkre, akik csak ösztrogént szednek. Egy 2002-es kutatás nem talált magasabb rákkockázatot azoknál az asszonyoknál, akik csupán ösztrogént kaptak.

Az amerikai kutatók most két tanulmány eredményeit elemezték. Az egyikben 15 ezer nő vett részt, akik kombinált ösztrogén-progeszteron kezelést kaptak.

A kísérletet 2002-ben abbahagyták, miután egyértelművé vált, hogy megnőtt a rákveszély azok számára, akik a két hormont együttesen kapták. A másik vizsgálatot 1994-ben indították, és több mint 41 ezer nő vett benne részt.

A két vizsgálat eredményei nagyon hasonlóak voltak - jelentette ki Stefanick.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.