A menstruációt megelőző tünetegyüttes - PMS

Szerző: WEBBeteg - F. Zs, fordító; Lektorálta:
Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Egy olyan, a menstruációt megelőzően jelentkező tünetegyüttesről van szó, aminek számos jele és tünete lehet, beleértve a hangulatingadozásokat, a mellek érzékenységét, az ételek utáni sóvárgást, a kimerültséget, az ingerlékenységet és a depressziót, és még sorolhatnánk. Becslések szerint a nők túlnyomó többsége már tapasztalta a premenstruációs szindróma bizonyos formáit.

A tünetek rendszerint előre kiszámítható módon ismétlődnek, jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben, majd a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek.

Gyakorlatilag se szeri, se száma a változatos testi és lelki tüneteknek, amelyek intenzitása is széles skálán mozog. A PMS magában foglalja az enyhe, a mindennapokat nem vagy csak alig befolyásoló tüneteket éppúgy, mint a rendkívül erős, kifejezett panaszokat, amelyek akár a normál életvitelt is akadályozhatják, az esetek 2,5-5,0 százalékában átmeneti munkaképtelenséget okozva. Ezeket a változásokat néha az érintett hölgyek környezete is igen nehezen viseli, így a PMS akár családi, munkahelyi konfliktusok kiindulópontjává is válhat. A panaszok az életkor előrehaladtával általában súlyosbodnak, terhesség alatt átmenetileg megszűnnek, a szülést követően azonban újra jelentkezhetnek.

Sok minden okozhat PMS-panaszokat

A ciklussal összefüggő hormonális változásokat említik a PMS legfőbb okaként. Ezen túlmenően a nemi hormonok – az ösztrogén (tüszőhormon), a progeszteron (sárgatesthormon), és a prolaktin (anyasági hormon) – egy fontos idegi ingerület átvivő anyag, a szerotonin termelését befolyásolva a központi idegrendszerre is hatnak, ezzel lelki tüneteket, érzelmi reakciókat és kedélyállapot változásokat generálva.

A hormonokon kívül számos egyéb tényező is szerepet játszik a PMS kialakulásában:

 • A táplálkozással összefüggésben a szénhidrát-anyagcsere zavara, vitaminhiány – elsősorban a csökkent B6-vitamin-szint –, illetve az alkoholfogyasztás lehet befolyással a tünetekre.
 • A családi viselkedési minták, vagy ha a közvetlen környezetben másoknak is van hasonló panaszuk, de kulturális tényezők, a menstruációhoz való viszony is befolyásolja az előfordulás gyakoriságát.

Mindazonáltal a premenstruális szindróma közvetlen kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük pontosan.

A PMS tüneteinek enyhítése

A szerteágazó tünetekre a valódi okok ismeretének hiányában egységes terápia sajnos nincs. A diagnózis felállításában és a terápia megválasztásában sokat segíthet a menzesznaptár, amelyben feljegyezhetjük a menstruációs vérzés idejét, hosszát és erősségét, valamint a ciklust kísérő tüneteket. Mindenképpen ajánlott nőgyógyászati kivizsgálás és konzultáció is. A kezelés mindig egyénre szabott, és mindig része az életmód ésszerű megváltoztatása is.

Az alábbi tanácsok segíthetnek a tünetek enyhítésében:

 • Ajánlott a napi rendszeres, legalább 30 perces intenzív testmozgás, melynek kedvező hatása egyértelműen bizonyított.
 • Legyen kiegyensúlyozott az étrendünk, hogy javuljon az általános egészségi állapotunk és az energiaszintünk: együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, csökkentsük a cukor-, só-, koffein-, és alkoholfogyasztást.
 • Szedjünk D-vitamint, B6-vitamint, táplálékkiegészítőket, például folsavat, kalciumot és magnéziumot, hogy enyhítsük a görcsöket és a hangulatingadozásokat.
 • Alkalmazható enyhe vízhajtó hatású készítmény is a puffadás és az ödéma megelőzésére.
 • Aludjunk legalább nyolc órát naponta, hogy csökkentsük a kimerültséget.
 • Csökkentsük a stresszt, kényeztessük magunkat, például egy jó masszázzsal, wellness-programmal vagy olvasással, filmnézéssel.
 • Szintén segíthet az esetleges érzelmi konfliktusok felderítése, feloldása.
 • Vegyünk részt kognitív viselkedésterápián, ami hatékonynak mutatkozik.
 • Az érzelmi élet változatos tüneteinek feloldásában kérhetjük pszichoterapeuta segítségét is, súlyosabb esetben a terápiát feszültségoldó szerekkel is kiegészítheti az orvos.
 • Az izomfájdalmak, fejfájás és gyomorgörcs csökkentésére bevehetünk fájdalomcsillapítót, például ibuprofent vagy aszpirint.
 • Ne vegyünk be több gyógyszert és táplálékkiegészítőt annál, mint amennyit előzőleg az orvosunk javasolt.
 • Keressünk természetes gyógymódot: a barátcserje olyan gyógynövény, melynek a terméséből készült kivonat a menstruációt megelőző panaszok legjobban dokumentált terápiái közé tartozik. Hatóanyagai pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozó rendszer működését.

Olvasson tovább! Premenstruációs szindróma, vagy súlyosabb?

Forrás: WEBBeteg
F. Zs., fordító; mayoclinic.org, healthline.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2020.02.06 15:12, Megjelenés: 2020.02.06 15:12

CIKKAJÁNLÓ

 Allergiás?

Allergiás?

Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

Allergiás?

Allergiás?

A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.

Tehet a hüvelygomba ellen

Tehet a hüvelygomba ellen

A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.

Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?...

Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak...

Okozhat egy fogamzásgátló hüvelygombát?...

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű. A visszatérő gombás hüvelyfertőzés minden nőnek próbára teszi...

Mennyire érzed a menstruációd közeledtét?...

PMS, azaz premenstruális szindróma az összefoglaló neve annak az akár 150-féle tünetnek, amelyek jellemzően a menstruációt megelőzően 7-10 nappal jelentkeznek,...

A premenstruációs szindróma megelőzése...

A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól (összefoglaló...

Ételek, melyek csökkentik a menstruációs...

Minden nő életében van olyan szakasz, mikor nehezebben éli meg a menstruációval járó tüneteket. Vannak, akiknél ez enyhébb lefolyású, míg mások ezeket...

A premenstruációs tünetegyüttes

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé...

Jó tudni a PMS-ről

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó