Mi az oka a ritkább menstruációnak?

szerző: Dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász - Nőgyógyászati Központ
frissítve:

Amennyiben 35 napnál ritkább a menzesz, menstruációs probléma vagy endokrin betegség állhat a háttérben. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat.

A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe beleszámítjuk a menstruációs vérzés 4-5 napját is. Nem kell aggódni, ha valakinél ez eltolódik akár 4-5 nappal, pozitív vagy negatív irányban egyaránt. A menstruációs ciklust több minden befolyásolhatja, így lelki, fizikai megterhelés, az immunrendszer átmeneti gyengülése vagy éppen valamilyen nőgyógyászati fertőzés.

Hormonális probléma?

A 35 napnál ritkább havi vérzés esetén azonban nem árt a fokozott figyelem, ugyanis ennek hátterében legtöbbször a hormonális rendszer nem kielégítő működése állhat. Endokrin probléma esetén érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, aki ultrahang- és laborvizsgálat útján eldönti, mi is áll a ritka vérzés hátterében (figyelembe véve a tesztoszteron, prolaktin és inzulin szinteket is).

Mivel ilyen esetekben általában nem következik be szabályos tüszőérés és tüszőrepedés (ovuláció), még inkább indokolt a vizsgálat és a kezelés, különösen akkor, ha babát szeretnének. Amennyiben terhesség a cél, és a nőgyógyászati vizsgálat nem igazol egyéb eltérést, úgy a hiányzó tüszőérést gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. A terápia mindenképpen szakorvosi felügyeletet igényel.

Ez is érdekelheti A cukorbetegség nőgyógyászati szövődményei

Ilyen vizsgálatokra számíthat!

A havi vérzést bonyolult hormonális folyamat szabályozza, és ha a rendszerbe hiba csúszik, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, aki ultrahang- és laborvizsgálat útján eldönti, mi áll pontosan a hátterében – mondja dr. Hetényi Gábor.

Problémát jelenthet a megszokottnál gyakrabban jelentkező menstruáció, illetve az is jelzésértékű lehet, ha az átlagosnál bővebb vérzést tapasztal a nő. Amennyiben a vérzések mennyisége csak a későbbi időszakban nőtt meg, még inkább nőgyógyászati okokat kell keresni.

(Nőgyógyászati Központ - Dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.