Hogyan befolyásolja a termékenységet a mióma?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász frissítve:

Amennyiben egy pár gyermeket szeretne, de nem sikerül a teherbeesés vagy a terhesség kihordása, akkor együtt érdemes felkeresni egy meddőségi központot, ahol alaposan kivizsgálják a meddőség okát mindkét fél részéről, és amennyiben szükséges, kezelik is azt. A női meddőség hátterében többek között mióma is állhat.

A téma cikkei

8/1 Mi az a mióma?
8/2 A mióma hajlamosító tényezői
8/3 A mióma tünetei
8/4 A mióma diagnosztizálása
8/5 A miómák típusai
8/6 A mióma kezelési lehetőségei
8/7 Mióma terhesség idején
8/8 Így hat a termékenységre a mióma

A miómák meddőséget okozhatnak, mivel megnehezíthetik a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhnyálkahártyába, illetve vetéléshez vagy koraszüléshez vezethetnek. Nem minden mióma okoz azonban problémát és áll a szülővé válás útjába. Ez a mióma méretétől és elhelyezkedésétől függ.

Elsősorban azok a miómák, amelyek a méhfalban vagy a méh üregében találhatóak, okoznak gyakran a normálisnál erősebb, esetleg fájdalmasabb havi vérzést.

Ajánló 6 nőgyógyászati tünet, melyet komolyan kell venni

Hogyan vezethetnek meddőséghez a miómák, és milyen problémákat okozhatnak terhesség alatt?

Ha a mióma közvetlenül a méhnyálkahártya alatt vagy a méhüregben helyezkedik el, akkor az embrió beágyazódását zavarhatja. Ennek következménye méhen kívüli terhesség (ekkor a petevezetékbe ágyazódik be a megtermékenyített petesejt) vagy vetélés lehet. Az is meddőséget okozhat, ha a mióma elzárja a petevezetéket. Azon nők körében tehát, akiknek miómájuk van, nagyobb a vetélések és koraszülések aránya.

Amennyiben kialakul a terhesség és a mióma meglétére csak ekkor derül fény, a miómákat már nem távolítják el, mivel terhesség során a műtét nagy kockázattal járna. Terhesség során a miómák eltávolítására csak abban az esetben kerül sor, ha azok veszélyeztetik az anya életét. Gyakori, hogy terhesség során a kisméretű miómák is gyorsan nőnek, mivel az ekkor nagyobb mennyiségben termelődő ösztrogén nevű női nemi hormonok gyorsítják növekedésüket.

Ezt olvasta már? Miómák a terhesség idején

Miómák okozta fájdalom

A miómák fájdalmat okozhatnak a terhesség során, mivel több szövet van nyomás alatt, mint normál esetben. Kímélés hatására ezek a fájdalmak általában enyhülnek. Erős fájdalmak, vérzés vagy koraszülésre utaló jelek esetén a terhesség teljes ideje alatt állandó kórházi tartózkodás szükséges a terhesség folyamatos orvosi felügyelete, ellenőrzése mellett.

A szubszerózus miómák nyomhatják a hashártyát és nyeles változataik nyele megcsavarodhat. Mindkettő nagy fájdalmat okoz, utóbbi azonnali orvosi beavatkozást igényel. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a problémák nem csak terhesség során jelentkezhetnek!

Bizonyos méret fölött a miómák korai fájásokat okozhatnak, továbbá a magzat rendellenes fekvéséhez, például farfekvéshez vagy harántfekvéshez vezethetnek.
Ha egy mióma a méh alsó részében helyezkedik el, szülés során akadályt képezhet a szülőcsatornában, ami miatt császármetszés válhat szükségessé. Néhány esetben a miómák csak a terhesség során nyomódnak lejjebb, így megnehezíthetik a szülést.

Az idő előtti méhlepényleválás kockázata csak akkor nő meg jelentősen, ha a mióma nagyon nagyméretű (nagyobb, mint 20 cm - ez kb. 200 ml-nek felel meg térfogatban) és a méhlepény tapadási helyének közvetlen közelében található.
Ha a terhesség és a szülés normálisan zajlik, még akkor is felmerülhetnek komplikációk, szülést követően a méh izomrétegében elhelyezkedő (intramurális) nagyméretű miómák miatt a méhlepény (placenta) leválása késhet, és nagy vérveszteséggel járhat.

A gyermekágy időszakában a miómák mérete gyakran a terhesség előttire csökken, de mindenképpen szükség van rendszeres ellenőrzésükre nőgyógyászati kontrollvizsgálatok keretében.

Gyermekvállalás előtt - Mikor szükséges kezelés?

Mint említettük, a mióma elhelyezkedésétől és méretétől függ, hogy befolyásolja-e a termékenységet.

A méh külső felületén elhelyezkedő miómák nincsenek befolyással a termékenységre. Ha azonban panaszokat okoznak vagy nagyon nagyméretűek (nagyobbak 7-8 cm-nél), akkor még a terhesség előtt műtéti úton el kell azokat távolítani. Bár az ennél kisebb és egyébként panaszt nem okozó szubszerózus miómák a teherbe esést nem akadályozzák, a terhesség során még okozhatnak gondokat: a hashártyába nyúló mióma nyomása, illetve a nyélen ülő mióma nyelének megcsavarodása nagy fájdalmat okozhat. Mindezek miatt a terhesség előtt ezek műtéti eltávolítása is ajánlott.

A méh izomrétegében, a méhfalban elhelyezkedő miómák az embrió beágyazódását befolyásolhatják, de csak akkor, ha méretük eléri vagy meghaladja a 3-4 cm-t. A terhesség előtt ezeket el kell távolítani laparoszkópos vagy nyílt hasi műtét keretében.

Azok a miómák, amelyek a méhüregben helyezkednek el, nagy eséllyel befolyásolják a termékenységet, akadályozzák a teherbe esést, teljesen függetlenül attól, hogy mekkora a méretük. Ezért azoknál a nőknél, akik gyermeket szeretnének, ezeket a miómákat műtétileg szintén el kell távolítani. Ez gyakran megoldható a kíméletesebb laparoszkópos eljárással.

Függetlenül attól, hogy egy nő szeretne-e (még) gyermeket szülni vagy sem, minden nőnél műtétileg el kell távolítani azokat a miómákat, amelyek panaszokat okoznak, nagyon nagyméretűek, gyorsan nőnek, vagy amelyek esetében rosszindulatú elváltozás veszélye áll fenn.

A kedvezőtlen elhelyezkedésű vagy bizonyos mérethatár fölötti nem diagnosztizált miómák is állhatnak a (többszöri) vetélés hátterében.

Vannak más kezelési lehetőségek is?

Néhány éve új terápiás módszerek is rendelkezésre állnak a mióma kezelésére, ám ezek nem alkalmazhatók azoknál a nőknél, akik gyermeket szeretnének. Így például a miómaembolizáció (a miómát ellátó erek elzárása röntgenkontroll mellett) a medencét érő sugárterhelés miatt semmi esetre sem alkalmazható azoknál, akik még gyermeket akarnak. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy a mióma ultrahangos kezelése hogyan befolyásolja a termékenységet és a későbbi terhességekre milyen kihatással lehet.

Ezt olvasta már? A mióma kezelési lehetőségei

Mikor forduljon orvoshoz?

Bármilyen nőgyógyászati tünet, panasz esetén mielőbb forduljon nőgyógyász szakorvoshoz! Ez minden nőre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e ismert betegsége vagy sem. Bizonyos húgyúti panaszok is utalhatnak miómára. Urológiai panasz esetén urológus szakorvost keressen fel, aki szükség esetén nőgyógyászhoz irányítja Önt.

Az esetek 0,8-ában a mióma rosszindulatúvá (leiomioszarkóma) fajul. Ezért minden nőnek, akinél miómát diagnosztizáltak, negyed-, félévente kontrollvizsgálatra kell járnia, abban az esetben is, ha nincsenek panaszai.

A miómák gyakran gömb alakúak, néhány esetben egy nyélen ülnek, ami a miómagöböt összeköti a méh szövetrétegével. A nyélben vérerek futnak, amelyek a miómagöb vérellátását biztosítják. Ha a nyél megcsavarodik, a benne lévő erek elnyomódnak, ami orvosi vészhelyzetet jelent, azonnali műtéti beavatkozást igényel.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; 9monate.de
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.