PCOS és súlygyarapodás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

A legtöbb nő élete során valamikor küzd a súlygyarapodással, ám a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő betegek számára a fogyás állandó harcot jelent a kilókkal.

A PCOS a leggyakoribb hormonális rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, mely akár meddőséget is okozhat. A PCOS betegek szervezetében magasabb a férfi nemi hormonok szintje, és kevésbé érzékenyek az inzulinra, vagy inzulinrezisztensek. Mindennek következtében sokan túlsúlyosak vagy elhízottak, ami fokozza a cukorbetegség, a szívbetegségek, az alvási apnoe és a méhrák kialakulásának kockázatát.

Pedig bizonyos életmódbeli változtatások segítségével lehetséges a fogyás, illetve ennek köszönhetően a betegség tüneteinek enyhítése.

Miért okoz súlygyarapodást?

A PCOS megnehezíti a szervezet számára az inzulin használatát, mely hormon általában segít abban, hogy testünk a táplálékból származó cukrot és keményítőt energiává alakítsa. Ez az állapot az úgynevezett inzulinrezisztencia, aminek következtében az inzulin és a cukor a véráramban halmozódik fel.

Ezt olvasta már? Inzulinrezisztencia: a cukorbetegség előszobája

A magas inzulinszint növeli az androgéneknek nevezett férfi hormonok termelését, a magas androgén szint pedig olyan tünetekhez vezethet, mint a nemkívánatos testszőr növekedés, pattanásosodás, szabálytalan menstruációs ciklus és testsúlygyarapodás. Mivel a súlygyarapodást ebben az esetben a férfi nemi hormonok váltják ki, az tipikusan a hasi tájékon jelentkezik (a férfiak is itt hajlamosak az elhízásra). Ezért van, hogy a PCOS beteg nők körte helyett inkább alma testalkatúak.

A hasi zsír a legveszélyesebb típusú, mivel összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával és egyéb egészségügyi állapotokkal is.

A PCOS-hez köthető elhízás veszélyei

Függetlenül a kiváltó októl, az elhízás káros az egészségre. Nagyobb a valószínűsége az elhízással és inzulin rezisztenciával kapcsolatos több betegség kialakulásának is.

Ide tartozik a:

Eme állapotok közül több is vezethet szívbetegséghez, és a PCOS betegeknél 4-7-szer nagyobb a valószínűsége a szívrohamnak, mint az azonos korú, de nem PCOS-es nőknél. Szakértők szerint a súlygyarapodás elősegíti a PCOS olyan tüneteinek a kiváltását, mint a menstruációs rendellenességek és a pattanások.

Fogyás PCOS esetén

A fogyás nem csak a kockázatokat csökkenti, de segíti azt is, hogy jobban érezze magát. Már a testtömeg 10%-nak leadása is normalizálhatja a menstruációs ciklust! Emellett javítja az inzulinérzékenységet, ami csökkenti a diabétesz, szívbetegségek és egyéb PCOS szövődmények kockázatát.

Beszéljen orvosával arról, hogyan fogyhatna minél hatékonyabban! Előfordulhat, hogy anti-androgén gyógyszer alkalmazását fogja javasolni, ami blokkolja a férfi nemi hormonok hatását, és elősegíti a fogyást.

A gyógyszeres kezelés mellett az egészséges életmód is elősegíti a testsúlykontrollt.

  • Fogyasszon magas rosttartalmú, alacsony cukortartalmú ételeket. Válassza a zöldségeket, gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű gabonákat. Kerülje a feldolgozott és zsíros élelmiszereket, és ellenőrizze a vércukor szintjét. Ha gondja van az egészséges étkezéssel, kérje dietetikus tanácsát!

  • Napi 4-6 kisebb étkezést vezessen be a három főétkezés helyett! Ez segíti a vércukorszint szabályozását.

  • Iktasson be napirendjébe 30 perc mozgást! Lehetőleg minden nap mozogjon!

  • Rendszeresen ellenőriztesse koleszterinszintjét és vérnyomását!

  • Amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le!

További cikkek a PCOS-ről

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and Weight Gain (WebMD)
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.