Mi okozza a menstruációs görcsöket?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció gyakori probléma: minden negyedik nőt érinti. Különösen a pubertáskorban lévő lányokra, még szülés előtt álló nőkre jellemző. Szülést követően a panaszok általában csökkennek vagy teljesen megszűnnek.

A menstruációs fájdalom a panaszok erőssége alapján lehet:

 • enyhe: néhány óráig tartó enyhe hasi, kismedencei fájdalom,
 • középsúlyos: egy napnál hosszabb ideig tartó közepes erősségű fájdalom,
 • súlyos: egy napnál hosszabb ideig tartó erős fájdalom, mely gyakran néhány órával megelőzi a menzeszt, és fejfájás, hányinger, hányás, súlyos betegségérzés kísérheti.

Mi okozza a görcsöket?

A fájdalmas menstruációnak elsődleges és másodlagos formáit különítik el.

Az előbbi csoport esetében a panaszok pubertáskorban, általában a menstruáció első jelentkezésével (vagy röviddel utána) kezdődnek. Az oka nem teljesen tisztázott, de nem szervi betegség áll a hátterében, hanem egyéb okok változó arányú keveréke.

A prosztaglandin nevű vegyületek ösztrogénhatásra képződnek a méhnyálkahártyában, és normális esetben a méh összehúzódását és a méhnyálkahártya leválását segítik elő. A méhizomban felhalmozódó nagyobb mennyiségű prosztaglandin erősebb méhösszehúzódásokat idéz elő, amelyek nagyobb fájdalommal járnak. A rendellenesen, erősebben (és akár gyorsabban) összehúzódó méhben az összehúzódások következtében a véráramlás akadályozódik, így a méhizom oxigénhiányossá válik, ami szintén fájdalommal jár. A prosztaglandinok emellett hányingert, hányást, hasmenést és gyengeséget, ájulást is okozhatnak.

Szerepet játszhat még a méh fejletlensége, a mozgás hiánya és lelki tényezők is. A pszichés okok közül a legfontosabbak:

 • családi minta: az édesanya is nehezen élte meg menstruációját,
 • alacsony fájdalomküszöb,
 • félelem a szexualitástól,
 • félelem a terhességtől és az anyaságtól,
 • félelem a fájdalomtól,
 • versenysportolóknál: félelem a teljesítmény csökkenésétől,
 • menopauza előtt: „kapuzárás előtti pánik”,
 • abortusz után: bűntudat.

A másodlagos zavar esetében a menstruációs fájdalom hátterében valamilyen szervi betegség áll, pl. endometriózis, kismedencei gyulladás vagy myoma.

Hogyan kezelhető?

Enyhe fájdalom esetén segíthet a mozgás és a menstruáció alatt alkalmazott görcsoldók. Középsúlyos panaszok esetén nemszteroid gyulladásgátlók javasoltak, melyek a prosztaglandin képződést gátolják. Szedésük megkezdése már a menstruáció jelentkezését megelőzően javasolt, azért hogy az erős tünetek kialakulását megakadályozzák.

Súlyos panaszok esetén a nőgyógyász fogamzásgátlót javasol, mely gátolja a peteérést, csökkenti a méhnyálkahártya vastagságát, ezáltal kevesebb prosztaglandin termelődik, és ezzel a fájdalom is csökken.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Földi Ildikó

Módosítva: 2018.11.12 21:03, Megjelenés: 2017.11.08 14:55

CIKKAJÁNLÓ

 Kemoterápia
Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?
A Ceralbin kenőcs feladata a száraz bőrrel összefüggő tünetek megszüntetése.
Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az...
A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely...
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

LEGFRISSEBB TARTALOM