Fájdalmai vannak szex közben? Ezek állhatnak a háttérben

szerző: Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász - Oxygen Medical
megjelent:

Jónéhány nő tapasztal szex közben fájdalmat, de kevesebben gondolják, hogy ez gyógyítható lenne. Holott dr. Demjén László nőgyógyász szerint számos olyan ok kiválthatja ezt a kellemetlen tünetet, amely orvosolható, így a nemi élet újra teljessé tehető.

Lelki és testi okok

A fájdalmas közösülésnek természetesen nem könnyű azonnal kideríteni az okát, hiszen számos pszichés és fiziológiai ok húzódhat meg a háttérben. A lelki, esetleg párkapcsolati gondok feltárásnak első lépése lehet egy nőgyógyászati vizit, amely kizárja az esetleges testi problémákat. Érdemes a nőgyógyásszal megosztani ezt az intim problémát, hiszen sokszor már az is segít, ha valaki előtt megnyílunk. Ugyanakkor az orvos szükség esetén ajánlhat pszichológust, terapeutát, aki mélységében tárja fel a pszichés gyökereket.

- Ugyanakkor számos betegség vagy fizikai állapot is indokolhatja a szex közben tapasztalt fájdalmat. Ilyenkor az első vizit és az esetleg szükséges további kivizsgálások eredményeire épülhet egy kezelés, amely a problémát és a tünetet is orvosolja – ismerteti dr. Demjén László nőgyógyász.

Milyen fizikai problémák állhatnak a háttérben?

Dr. Demjén László szerint számos okot ki kell zárni, így többek közt a műtétekből visszamaradt hegeket, szexuális úton terjedő betegségeket, és az alábbiakat.

Endometriózis
Az endometrium a méh belső felszínét borító szövet, amely minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Az endometriózis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet a szervezet más területein, a méh üregén kívül, jellemzően a hasüregben is megtalálható. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak, különösen azért, mert ugyanúgy havonta leválnak, mint a méh nyálkahártyája. Azonban a méh üregén kívül az endometrikus csomók nem tudnak kijutni a testüregből, így előfordulhat belső hasüregi vérzés, gyulladás és hegképződés, illetve elhelyezkedéstől függően számos panasz.

Hogyan kezelhető az endometriosis?

Az endometriosis legsúlyosabb szövődménye a meddőség. A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriosistól szenved, ám a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.
Hogyan kezelhető az endometriosis?

Petefészek ciszták
A petefészekben megjelenő ciszták folyadékkal telt, hártyával vagy vastagabb fallal körülvett tömlők. Ezek néhány menstruációs ciklus után minden beavatkozás nélkül elmúlhatnak, nem okoznak tünetet. Ha mégis panasz jelentkezik, a fizikális vizsgálatokon túl ultrahangos vizsgálatot is javasolhat. A petefészek működésével kapcsolatban kialakult, panaszt nem mindig okozó, a hormonrendszer működési zavara miatt kialakult elváltozások általában nem haladják meg az 5 centis átmérőt. Az ennél kisebb ciszták esetén a megfigyelés és az esetleges gyógyszeres kezelés az általános irányelv, de adott esetben, képalkotó eljárásokra vagy szövettani anyagvételre is sor kerülhet, hogy kizárható legyen a valódi daganatok jelenléte.

Vaginizmus
Ez az állapot gyakorlatilag a hüvelyt körülvevő izmok fájdalmas, önkéntelen görcse. Bár a jelenség fizikai, de okok gyakran lelkiek, hiszen például olyan nőknél fordulhat elő, akik attól tartanak, hogy behatolás fájdalmas lesz.

Nedvesedés hiánya
A lelki, párkapcsolati gondok mellett ki kell deríteni, van-e a páciensnek hormonális problémája, szervi rendellenessége, cukorbetegsége, érszűkülete, szívbetegsége. Ha ilyen nem ismeretes, a kikérdezés során meg kell győződni róla, szed-e olyan gyógyszert, amelynek ilyen mellékhatása lehet, fogyaszt-e esetleg alkoholt, kábítószert a páciens, hiszen ezek mind negatívan befolyásolhatják a szexuális késztetést. Akár a klimax is járhat ilyen tünettel, amelynek megoldására orvosi és egyéb eszközök szóba jöhetnek. A legfontosabb lépés azonban a szakember bevonása.

Petefészek daganatok - Petefészekrák

A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek daganatok nagy része (közel 90%-a) hámsejt eredetű (carcinoma).
Petefészek daganatok - Petefészekrák

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.