A hüvelygomba tünetei, kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A hüvelygomba a leggyakoribb nemi fertőzések egyike. Általában a betegség kórokozói élesztőgombák, azok közül is főként a Candida egyes törzsei (albicans, glabrata, crusei, tropicalis). Melyek a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

Az egészséges hüvelyflórát számos mikroorganizmus alkotja, a gombák és baktériumok normál esetben egyensúlyban vannak, s amíg ez az egyensúly fel nem borul, a hüvelygomba nem alakulhat ki.

Mi okozhat hüvelygombát?

A hüvelyfertőzés leggyakoribb kórokozója a Candida albicans nevű élesztőgomba, ám emellett számos más Candida faj (C. glabrata, C. crusei, C. tropicalis) is felelőssé tehető a tünetek megjelenéséért. A fertőzést okozó gomba 37 oC körüli hőmérsékleten szaporodik a legnagyobb mértékben, így az emberi testhőmérséklet épp ideális a számára.

Az egészséges nők hüvelyflórájában is előfordul gomba anélkül, hogy tüneteket okozna. A gombák szaporodását a savas környezet meggátolja. Csak akkor jelentkezhetnek a hüvelygombásodás tünetei, ha a flóra egyensúlya felborul. A Candida fajok gyomor-bélrendszeri és szájüregi gombás fertőzések kórokozói is lehetnek. Candida gombákkal az újszülöttek is megfertőződhetnek a szülőcsatornában a születés során.

Fogamzásgátló és hüvelygomba

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy lassan másfél éve szenvedek visszatérő hüvelygombával, pont amióta tablettát szedek. Többször voltam orvosnál, de a probléma azóta sem oldódott meg. Nagyon el vagyok keseredve, lehet, hogy nem szedhetek gyógyszert? Vagy van esetleg olyan, ami jó lehet, és nem okoz ilyen jellegű panaszt?
Dr. Zsirai László válasza az orvos válaszol rovatban

Milyen tényezők növelik a hüvelyfertőzés kockázatát?

A hüvelygomba-fertőzés kockázatát növeli az anális közösülés, a tisztálkodó szerek, törölközők, fehérneműk közös használata. Strandokon, uszodákban szintén elkapható a fertőzés.

A gyenge immunrendszerű személyek hajlamosabbak a fertőzésekre. A kockázatot növelik bizonyos gyógyszerek is, így például az antibiotikumok, a kortizontartalmú szerek és a rákgyógyszerek is megzavarhatják a hüvelyflóra egyensúlyát. A stressz az ACTH nevű stresszhormon termelődését serkenti, ami kortizolszint-emelkedést okoz, ez utóbbi pedig az immunrendszer működését gyengíti.

Hormonális változások is állhatnak a gombák elszaporodásának hátterében. A hüvelyváladék összetételét hormonális hatások is befolyásolják. Terhes nők és hormontartalmú fogamzásgátlót szedők esetében gyakrabban fordulnak elő a hüvely gombás fertőzései, bár a hormonális fogamzásgátlók legújabb generációja már alig van befolyással a hüvelyi környezetre. Az esemény utáni tabletta azonban felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A túlzásba vitt higiénia is káros lehet! Mivel ennek következtében a „jó” baktériumok is elpusztulhatnak, és nem tudják meggátolni az ártalmas mikroorganizmusok túlszaporodását.

  • Kerülendő az intim tisztálkodó szerek használata.
  • Ne hordjon szűk, szintetikus anyagból készült fehérneműt!
  • A stressz és a pszichés terhelés is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Melyek a hüvelygomba tünetei?

Olykor enyhe fertőzés is nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni!

  • Viszkető intim tájék;
  • Sajgó érzés a hüvelybemenet környékén;
  • Duzzanat a szeméremajkakon;
  • Fehér, túrós állagú hüvelyváladék;
  • Nemi együttlét során tapasztalt fájdalom;
  • Sűrű folyás;
  • Kivörösödött szeméremajkak;
  • Szeméremtájékon jelentkező égő érzés;
  • Vizeléskor jelentkező fájdalom;
  • Sebek a hüvely környékén;
  • A szeméremtájéki bőr berepedezése.

Közösülés közben fájdalom jelentkezhet. A hüvelynyálkahártya vörös, duzzadt és enyhén vérezhet is.

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentiekben ismertetett tünetek hátterében nem mindig gombás fertőzés áll, ezért azoknak is tanácsos orvoshoz fordulniuk, akik már korábban részesültek kezelésben hüvelyfertőzés miatt, és úgy vélik, hogy ugyanazokat a tüneteket tapasztalják, mint mikor hüvelyfertőzés volt a diagnózis. Mielőtt a bevált szert alkalmazni kezdené, érdemes orvoshoz fordulni! Visszatérő gombás fertőzés esetén is ajánlott az orvos felkeresése.

Kérjen orvosi segítséget, ha:

  • a panaszok terhesség alatt vagy
  • láz kíséretében vagy
  • alhasi fájdalmakkal együtt jelentkeznek!

Diagnózis

A pontos diagnózist a nőgyógyász hüvelyváladék-mintából állapítja meg. A minta mikroszkópos vizsgálata mellett laboratóriumi vizsgálatra is szükség lehet. A bakteriális hüvelyfertőzés lehetőségét is vizsgálják. Speciális esetben az orvos feltehet gyógyszerszedéssel és szexuális élettel kapcsolatos kérdéseket, fontos információ számára, hogy szenved-e valamilyen betegségben vagy allergiás-e a páciens.

Hüvelygomba

Hogyan kezelhető a hüvelygomba?

Gombaellenes hatóanyagú kúpok, hüvelytabletták, kenőcsök vény nélkül beszerezhetőek és helyileg alkalmazhatók az orvos utasítása szerint.

A súlyosabb eseteket a szakemberek gyakran szájon át szedhető (orális) gyógyszer alkalmazásával kezelik. Az orális terápiát az orvosok kiegészíthetik gombaellenes, tünetenyhítő hatású lokális készítménnyel. Várandós nők esetében a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása ellenjavallt (kontraindikáció), helyi kezelésre azonban van mód, de kizárólag orvosi felügyelet mellett. A gombaellenes terápia alatt nem szabad nemi életet élni.

Megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás érhető el, az esetek 90 százalékában nem újul ki a fertőzés. A fertőzés újbóli jelentkezésének hátterében többnyire a hüvelyflóra egyensúlyának ismételt felborulása áll, újabb gombaellenes terápiára van szükség. Visszatérő fertőzés esetén a rezisztencia kizárása céljából javasolt megvizsgálni a gombafaj érzékenységét a hatóanyagra.

Ha évente négy vagy több alkalommal szenved hüvelygombától, fel kell deríteni a háttérben álló okokat. Ennek alapján szükség lehet fogamzásgátlószer-váltásra, illetve a gombafaj pontos meghatározására.

Bővebben Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről

Hüvelygomba: Mi a baj az önkezeléssel?

A betegek sokszor gondolják, hogy gombás fertőzéstől szenvednek, de ehelyett bakteriális fertőzésük van, esetleg Trichomonas-fertőzésük, nemi herpeszük, sorvadásos hüvelygyulladásuk, vagy olyan hosszú ideig fennálló bőrbetegségük van, mely a szeméremtestet érinti.
A hüvelygomba esetén a kezelésre nem reagáló, illetve visszatérő fertőzéseket mindig ki kell vizsgálni, hiszen első tünete lehet például a cukorbetegségnek vagy a HIV fertőzésnek. Néha a hüvelyfertőzést nem a szokásos C. albicans okozza, hanem úgynevezett non-albicans törzsek egyike (C. glabrata, C. crusei, C. tropicalis), amely a szokványos terápiákra rezisztens. Tehát ha viszketést tapasztal, kezelje. Ám, ha a panaszai nem szűnnek vagy visszatérnek, keresse fel kezelőorvosát!

Tanácsok a megelőzéshez

  • Természetes anyagú, kényelmes fehérneműt hordjon!
  • Ne használjon tampont!
  • Tisztálkodás után alaposan törölközzön meg, és minél hamarabb cserélje le a nedves alsóneműt, fürdőruhát, mivel a meleg és nedves környezet kedvez a gombás fertőzéseknek!
  • Ne használjon szappant az intim tisztálkodáshoz!
  • Ne fogyasszon sok cukros ételt!
  • Hüvelygomba esetén törülközőit naponta cserélje, és patikákban kapható gombaellenes szerekkel mossa ki.
  • Az óvszerhasználat csökkenti a fertőzés esélyét, a körülmetélt férfiak partnereinél is kisebb a kockázat.

Kapcsolódó Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról? | Milyen kórokozók fordulhatnak elő a strandvízben?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.