Egy rejtélyes női betegség, amely mindenkinek fejtörést okoz

Szerző: WEBBeteg-T.A.,újságíró

Minden tizedik nő érintett az endometriózis betegségben. Eszter 4 éves kálvárián volt túl, amire diagnosztizálták betegségét. Meglepő őszinteséggel nyilatkozott a WEBBeteg újságírójának.

„25 éves voltam, 4 évig jártam orvosról orvosra, amire kiderült: a betegségem endometriózis. Senki nem gondolt erre, volt olyan doktor, aki azt mondta, szimulálok, pszichológushoz kell mennem."

"Felmerült a hólyaghurut, a kismedencei gyulladás, a vesemedence-gyulladás, illetve a petefészek-gyulladás. Két esetben antibiotikumos kezelést írtak fel, de semmi nem változott. Minden hónapban előjöttek a fájások az alhas és a kismedence területén, borzalmas napokat éltem át” - meséli Eszter, aki végül az ötödik - immár magán - nőgyógyászhoz ment el, ő említette meg, hogy talán az endometriózis áll mindennek a hátterében. Igaza lett. A vizsgálatok kimutatták a betegséget.

Mi a betegség lényege?

Az elnevezés az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Kiket érinthet a betegség? Általában a termékeny korban levő nőket, tehát az első menstruáció megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket - írja blogjában Árvai Nóra pszichológus.

Az igen aktív méhnyálkahártya bárhol előfordulhat: egyebek mellett a hüvelyben, a petevezetékben, a bélben, a hólyagban, éppen ezért szerteágazó tünete van a betegségnek, ráadásul a leggyengébb, egyes stádiumban is előfordulhatnak komoly, igen fájdalmas tünetek - nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Fülöp István nőgyógyász főorvos.

Az endometriózis mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, az orvosoknak, hiszen rejtélyes betegséggel állunk szemben.

Egy blog segített

Eszter nem nyugodott meg, tudni szerette volna, mi az oka betegségének, milyen kezelésre számíthat, mikor gyógyul meg, és ami talán a legfontosabb - lehet-e gyereke? A négy éves kálvária, az információhiány kutatásra ösztönözte a világhálón. Az interneten találkozott Árvai Nóra pszichológussal, szomato-terapeutával, aki tapasztalatból beszél, nincsenek előtte titkok. Első könyve 2012 júniusában, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg „Amikor a méhem ellenem fordul - Az endometriózis” címmel. Internetes oldalán, az Endoblog-ban mindenről szó esik, ami érdekli a betegséggel küzdő nőket, családjukat, beleértve a férfiakat is. Igen, még minket, férfiakat is foglalkoztat párunk betegsége, amely a kapcsolatunkra is hatással lehet. De erről majd később.

Eszternek hatalmas segítség volt a blog, az ott fellelhető tanácsok, receptek, Árvai Nóra szakmai tudása, támogatása. 2010-ben volt Eszter műtéte, ami nem jelenti azt, hogy gyógyultan távozhatott a kórházból. Jelenleg is jár kontrollvizsgálatokra, megváltozott az életmódja, követi az endometriózis-diéta alapelveit, sokat sportol, olyan mozgásformákat választott, amelyek az alhasra is koncentrálnak, jógázik, intim tornára jár.

Megzavarodott nőiesség?

„Azt mondják, a terhesség igazán gyógyír erre a rejtélyes betegségre, jelentem, van egy három hónapos kislányom, aki csodálatos baba, de nem jelent 100 százalékos védelmet, hogy szültem, bármikor megváltozhat minden, újra kialakulhatnak az endometriózis csomók és velük együtt a kellemetlen tünetek. Ezért járok félévente orvoshoz, különösen a szoptatás utáni időszak jelent majd rizikót” – hangsúlyozza Eszter, akitől megkérdeztem a betegség lelki hátterét is. „Az akkori párom nem akart még gyereket, azt mondta, 5 éven belül ne vállaljak, én azonban terveztem, nagyon is” – meséli.

Ki lesz mellettem?

Fontos kérdés, hogyan hat a párkapcsolatra a betegség, kivel beszélheti meg a beteg a problémát - családon belül és azon kívül, ki nyújt támaszt a legnehezebb napokban - hangsúlyozza a pszichológus.

Talán van abban valami, hogy az endometriózist a „megzavarodott nőiességgel” hozzák összefüggésbe. Ezt nem cáfolta Árvai Nóra pszichológus sem, de úgy véli: minden nő egyedi, minden endometriózis történet más, és az okok sokszor összetettebbek ennél.

Az endometriózis nagyon aljas betegség - nincs ezen mit szépíteni. Nem pusztán a fájdalom útján keseríti meg a nők életét, hanem gyakran arra is képes, hogy megfossza őket a legszebb élménytől, amit egy nő valaha megtapasztalhat az életében: ez pedig az anyaság. A betegség ugyanis sokszor teljes meddőséghez vezethet - írja blogjában Árvai Nóra. De ne feledjük, van kiút, Eszter esete is ezt mutatja. Legyen minden nőnek útmutató e két hölgy hozzáállása, őszintesége.

(WEBBeteg-T.A., újságíró)

Módosítva: 2015.11.15 14:21, Megjelenés: 2015.11.15 14:21

CIKKAJÁNLÓ

 Kipirosodott könyök

Kipirosodott könyök

A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

Babavárás hétről hétre

Babavárás hétről hétre

Kalkulátorunk segítségével folyamatosan nyomon követheted várandósságod.

Modern daganatterápia

Modern daganatterápia

Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.

Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?...

Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak...

Okozhat egy fogamzásgátló hüvelygombát?...

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű. A visszatérő gombás hüvelyfertőzés minden nőnek próbára teszi...

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet. Az ideális stratégiát a tünetek súlyossága és a teherbe esés szándéka...

Az endometriózis okai és tünetei

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett...

Az endometriózis diagnosztizálása

A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat...

Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége...

A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben...

Szövetrészek vándorúton - Rendellenes...

A fájdalmas alhasi panaszai miatt orvosi segítséget kereső nőnek, ha endometriózisa van, ám nincs szerencséje, a helyes diagnózis felállításáig akár...

Az endometzriózis nem jelent gyermektelenséget...

Egy rövid történet arról, hogy az endometriózis miért nem jelent automatikusan meddőséget.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó