A menstruáció késleltetése és előrehozása

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Alkalmanként sok nőben felmerülhet a kérdés: hogyan befolyásolhatnám a ciklusomat? Ilyen esetekben lehetséges a havi vérzés késleltetése vagy korábbra hozatala.

Bizonyos esetekben szükség lehet a vérzés előrehozatalára vagy éppen késleltetésére, hiszen egy üzleti úton, nyaraláson, vizsgán vagy egyéb fontos élethelyzetben az esetlegesen jelentkező rossz közérzettől és a menstruációval járó kellemetlenségektől szívesen eltekintenek a hölgyek.

A menstruációs ciklus befolyásolása csak nagyon ritkán és csak nagyon szükséges esetekben javasolt, és akkor is csak 7-10 nappal érdemes késleltetni, hiszen a szervezet hormonális működésébe avatkozunk bele, melynek nem várt és kellemetlen mellékhatásai lehetnek (ciklus megváltozása, rendszertelen vérzés). Ezt betartva a menstruációs ciklus befolyásolása biztonságos, nem jár káros hatással a női szervezetre.

A menstruáció késleltetése progeszteron készítménnyel

A ciklus második felében a tüszőrepedést (ovuláció) követően a kilökődött petesejt helyén a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával jön létre az ún. sárgatest, amely a progeszteron nevű hormon termelésével a méhnyálkahártya vastagodását, fenntartását idézi elő, előkészítve azt a megtermékenyített petesejt befogadására. Ilyenkor a termelt progeszteron szint magas, azonban a megtermékenyítés elmaradása esetén szintje lecsökken, ennek eredményeként bekövetkezik a méhnyálkahártya leválása.

Ha kívülről (szájon, hüvelyen) viszünk be progeszteron készítményt, a magas progeszteron szint megakadályozza a méhnyálkahártya lelökődését. A gyógyszer használatának felfüggesztésével a hormonszint néhány napon belül lecsökken és jelentkezik a menzesz.

Fogamzásgátló tablettát szedő nők menstruációjának befolyásolása

Egyszerűbb a helyzet a fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében. Ilyenkor a tabletta szedését a 21. napon nem kell befejezni, hanem tovább kell szedni a kívánt időtartamig, de 7-10 napnál tovább nem javasolt.

Többfázisú tabletták szedése során az utolsó fázis tablettáival kell folytatni a gyógyszer szedését addig a napig, amíg a menzesz eltolását tervezzük. Amennyiben néha nem tart szünetet a tabletta szedésével, az még semmilyen káros következménnyel nem jár.

A menstruációt akár előrébb is lehet hozni néhány nappal, ha rövidebb, 7 nap helyett csak 5 napos szünetet tartunk.

Ez is érdekelheti A menstruáció késése és a késés lehetséges okai

Népi praktikák a menzesz késleltetésére és előrehozatalára

A hagyományos módszerekről elmondható, hogy nem megbízható megoldást nyújtanak, vannak, akik esküsznek rá, de sokaknak nem válik be a házi praktika.

Citromlé: talán az egyik legszélesebb körben ismert módszer a ciklus befolyásolására. A hagyományok szerint a menzesz jelentkezésének várható időpontja előtt 4-5 nappal a rendszeres citromlé fogyasztás a menstruáció késleltetését eredményezi.

Paradicsom: egészséges és a vegyes táplálkozás részeként javasolt élelmiszer, ezért bátran kísérletezhetünk fogyasztásával. A hagyományok szerint 1-2 nappal segít a ciklus eltolásában.

C-vitamin: nagy dózisú C-vitamin az érfalakra gyakorolt jótékony hatása révén eltolhatja a ciklust: erősíti az érfalat, antioxidáns hatása is van. Érdemes természetes formájában (zöldség, gyümölcs) fogyasztani, azonban vitaminkészítményként is bevihető a szervezetbe.

Nemcsak a menstruáció késleltetésével próbálkozhatunk, megkísérelhetjük a vérzés jelentkezésének előrehozatalát, hogy még a tervezett program előtt túl legyünk rajta.

Rozmaring tea: népgyógyászati hagyományok szerint a rozmaring tea elősegíti a vérzés jelentkezését, a hormonális egyensúly felborítása nélkül. Napi 1 csésze teát javasolnak, melyet 1 teáskanál rozmaring levél és 4 dl víz használatával tudunk elkészíteni.

Meleg fürdő: tágítja az ereket, alhasi vérbőséget okoz, tehát az előrehozásban segíthet. Ráadásul egy kimerítő nap után a relaxációt is elősegíti. Nyugodt szívvel kísérletezhetünk alkalmazásával.

Torna: például az Aviva torna segít a rendszertelen ciklus helyreállításában, illetve a menstruációs vérzés jelentkezésében.

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.