Mióma - A mióma jelentése, méretének jelentősége

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Rutinellenőrzéskor minden negyedik nő megtudja a nőgyógyászától, hogy miómája van. A kisebb miómák tünetmentesek és sokszor nem igényelnek tennivalót, nagyobb méret és szám esetén azonban kezelést igénylő elváltozás.

A mióma téma cikkei

8/1 A mióma jelentése, méretének jelentősége
8/2 A mióma hajlamosító tényezői
8/3 A mióma tünetei
8/4 A mióma diagnosztizálása
8/5 A miómák típusai
8/6 A mióma kezelési lehetőségei
8/7 Mióma terhesség idején
8/8 Így hat a termékenységre a mióma

Mi a mióma?

A mióma a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú daganat, melyet méhizomdaganatnak is szokás nevezni. Nagysága igen széles határok között változhat, néhány milliméterestől akár dinnye nagyságúig is terjedhet. Előfordulását tekintve ez a tumor a női szervezet egyik leggyakoribb daganatfélesége, egyes statisztikák szerint minden negyedik nő érintett lehet.

A többi daganatos betegséghez hasonlóan ez a jóindulatú elváltozás is az utóbbi 1-2 évtizedben kezdett egyre gyakoribbá válni, ezért a 21. század betegségének is hívják.

Mióma típusai

Fogamzóképes korban alakul ki, nagyjából 25-30 éves kor táján. Kialakulásának okát nem tudjuk pontosan, de leginkább a petefészek rendellenes működésével hozzák kapcsolatba. Valószínűsíthető, hogy hormonális háttere is van a betegségnek, hiszen – csakúgy, mint terhesség alatt – ösztrogén hatására a mióma mérete megnő.

A göbök igen gyakran csoportosan jelennek meg, elhelyezkedésüket tekintve pedig megkülönböztetünk a méh ürege felé növő (úgynevezett submucosus), a méh izomfalában lévő (intramuralis), illetve a méh külső oldalára kitüremkedő (subserosus) formákat.

A miómák száma, mérete

A mióma képes a gyors és a lassú növekedésre is, mindez függ az egyéni tényezőktől és a környezeti faktoroktól is. Így előfordulhat, hogy valakinél évek óta változatlan méretű marad a mióma, míg másoknál néhány hónap alatt megtöbbszöröződhet a miómák mérete vagy száma. Ennek hátterében a hormonális hatások állnak (pl. ösztrogéndominancia).

A kisebb mióma rendszerint tünetmentes, csak nőgyógyászati rutinellenőrzéssel – sokszor hasi vagy hüvelyi ultrahanggal – fedezhető fel. A nagyobb mióma azonban elhelyezkedésétől függően számos kellemetlen tünetet okozhat. Nyomhatja a húgyhólyagot, így akár állandósulhat is a vizelési inger, vagy húgyúti fertőzés léphet fel. Sokkal súlyosabb tünet a rendszertelen ciklus, a görcsös fájdalom, illetve az erős vérzés.

Mikor mondható, hogy erős a vérzés?

Sok nő nem biztos benne, hogy a menstruációs vérzésének mértéke és jellege még normális vagy már kórosnak tekinthető. Íme, néhány szempont, amely segíthet eldönteni. Amennyiben az alábbiakat tapasztalja, érdemes kivizsgáltatnia a panaszai okát:

  • hosszabb, 7-9 napos menzesz
  • átázás miatt óránként cserélt tampon vagy betét
  • a normális mennyiségűnél nagyobb vérzés
  • vérrögök megjelenése menstruáció során
  • rosszullét, gyengeség
  • 21 naposnál rövidebb ciklus
  • a két szabályos menstruáció között jelentkező vérzés
  • pecsételő, illetve együttlét után jelentkező, úgynevezett kontakt vérzés

Bővebben Itt olvashat részletesen az erős vérzés okairól

Mik a kilátásaim?

A mióma alapvetően jóindulatú elváltozás, az esetek csak igen kis százalékában válik rosszindulatú daganattá. Ugyanakkor fontos a kivizsgálás és az állapotnak megfelelő terápia, hiszen számos következménye lehet, amely kellemetlenségeket okoz a páciens számára.

Azokat a kisméretű göböket, amelyek nem járnak súlyos tünetekkel és nem mutatnak növekedést, nem szükséges eltávolítani, csak rendszeresen ellenőrizni. A menopauzát követően a meglévő miómák mérete rendszerint csökken, így egyre kevésbé okoz panaszokat, azonban ezt követően is fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés. Ha azonban a tumor nő, ha panaszokat okoz, vagy ha akadályozza a terhesség létrejöttét, mindenképpen el kell távolítani.

A méhmióma jól kezelhető elváltozás még abban az esetben is, ha a mióma vagy miómák mérete igen nagy. A legtöbb esetben már gyógyszeres terápiával is sikerek érhetők el, emellett műtétre vagy mióma embolizációra is sor kerülhet.

Folytatás

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Szakértőnk: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.