Mire utal a folyás jellege? - Hüvelyfertőzések

Szerző: WEBBeteg, Ötvenentúl.hu

A hüvelyi fertőzések kapcsán makacsul tartja magát a tévhit, hogy a kellemetlen tünetek mögött elsősorban gombásodás állhat. Nem árt tudni, hogy a hüvelyi fertőzések előidézője nemcsak gomba, hanem baktérium, vírus, de akár allergia is lehet, nem beszélve egyes gyógyszerek (például antibiotikumok) mellékhatásáról, vagy a hormonháztartásban keletkezett változásokról, esetleg zavarokról.

Mire utal a hüvelyi folyás jellege?

Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?

A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta.

Bővebben a hüvelyfertőzésekről

A folyás mennyiségének, sűrűségének, színének megváltozására mindenképpen fontos odafigyelni, és orvosi vizsgálattal kell kideríteni, mi okozza. Előfordulhat, hogy nem kórokozó, hanem csak a hüvely pH-értékének megváltozása áll a váladék „felszaporodása” mögött; viszont mindkét tényező hüvelyi fertőzés kialakulásához vezethet.

Ha például a hüvely pH tartománya eltolódik a lúgos „irányba”, – a savbázis egyensúlyvesztése következtében – bizonyos mikroorganizmusok elszaporodhatnak, aminek következménye lehet a hüvelyi fertőzés.

Az elhanyagolt, „félrekezelt” hüvelyfertőzések – bármi legyen is előidézőjük – krónikus gyulladásokhoz, illetve akár szövődmények kialakulásához is vezethetnek.

A hüvelyfertőzések jelei

A hüvelyfertőzések a leggyakoribb női megbetegedések közé tartoznak. A kórokozók jelenlétére – az esetek többségben – a betegség kezdeti stádiumában a megszokottnál bővebb hüvelyváladékozás utalhat. A folyás intenzitása és „jellege” (sűrűsége, színe, szaga) nagymértékben függ attól, hogy gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzés, avagy allergia okozta-e a változásokat.

Candida-fertőzések (candidiasis)

A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el. A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazásának elterjedésével és az immunrendszert elnyomó kezelések növekvő számával a gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak. Mai, civilizált világunkban kétségtelenül rengeteg negatív hatás éri az emberi szervezetet: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása - az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve -, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához.

Candida-fertőzések (candidiasis)

A candida sarjadzó gomba okozta hüvelyfertőzéssel például minden nyolcadik nő találkozik élete folyamán. A fertőzésre hajlamosító tényezők között ott találjuk a legyengült immunrendszert, az elhanyagolt vagy fel nem ismert cukorbetegséget, az elhízást, az orális fogamzásgátlók, valamint az antibiotikumok szedését. Ennek a gombás hüvelyi fertőzésnek a jele lehet a hüvelyi folyás, a váladék sárgás színűvé, „túros” állagúvá válása, a fertőzés előrehaladtát pedig viszkető érzés jelezheti a hüvely, a szeméremtest tájékán, olykor a hüvelybemenetben, a combhajlatban gombás bőrelváltozások is megjelenhetnek.

A szürkés, halszagú folyás esetén legtöbbször kevert, tehát többféle baktérium okozta hüvelygyulladásra, azaz bakteriális vaginózisra kell gondolni akkor is, ha a közösülés után vagy menzesz idején a hüvelyváladék szaga bűzössé válik.

Mivel az esetek többségében a beteg – találomra – vény nélkül, vagy intim kozmetikai készítményekkel próbál megszabadulni például a zavaró szagtól, a folyástól – és nem megy nőgyógyászhoz –, növelheti a későbbi szövődmények kialakulásának (a fertőzés felfelé terjedésének, a méhnyálkahártya-, illetve a kismedence gyulladásának) kockázatát.

Nem csak a nőkre tartozik!

Ön tudta?

Férfiaknál húgycsőből, nőknél hüvelyből és méhszájból (baktérium, gomba, Mycoplasma, Ureaplasma, Mycoplasma, Gonorrhoea, Trichomonas vaginalis) történik a mintavétel, ill. vérvétel (syphylis, HIV).

Bővebben a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségekről

A hüvelyöblítés, az intim sprayk, a műanyag fehérneműk, de a helyi, vény nélkül kapható mikrobaölő készítmények használata súlyosbíthatja is a panaszokat. Ráadásul, ha ez utóbbiak rövid ideig hatékonynak bizonyulnak is, a betegség időről időre kiújulhat. Amennyiben egy éven belül több mint 5-6 alkalommal jelentkeznek a tünetek, már nem szabad öngyógyítással kísérletezni. A szakorvos által előírt kezelés ugyanis nem a gombák kiirtására, hanem elszaporodásuk megfékezésére irányul.

Azt sem árt tudni, hogy a gombafertőzések az esetek többségében a partnert is érinthetik. Ezt hámló udvarú, apró piros pöttyök jelezhetik a hímvesszőn. A visszafertőződés elkerülésében sokat segíthet, ha szexuális partnerünk is gyógyszeres kezelésben részesül. Az orvosok egyébként arra is fel szokták hívni pácienseik figyelmét, hogy a gombás fertőzés „kezelésének” idejében tartózkodjanak a szexuális együttléttől.

A leggyakoribb nemi útón terjedő betegségek

Herpesz a nemi szerveken (Herpesz genitalis)
HPV (human papilloma vírus)fertőzés
A chlamydia trahomatis fertőzés tünetei
A szifilisz fertőzés tünetei és kezelése
A csókbetegség (mononucleosis infectiosa) tünetei és kezelése
A HIV fertőzésről részletesen
A gonorrhoea (tripper) tünetei és kezelése
A candida fertőzés tünetei és kezelése

Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Módosítva: 2017.11.17 14:55, Megjelenés: 2017.11.17 14:55

CIKKAJÁNLÓ

 Neuropátia
Milyen következményekkel járhat, ha nem kezelik? Az elhanyagolás veszélyei.
Töltse le leszokást segítő mobil alkalmazásunkat!
A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például...
Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az...
A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely...
A legtöbb nő számára egy-egy szabálytalan menstruációs ciklus vagy alkalmi gombás hüvelyfertőzés az élet természetesnek vélt velejárója, semmi olyan,...
Állandóan visszatérő hüvelyi fertőzéstől szenvedek. Sokszor bűzös, bő hüvelyi folyással is küszködök. Mit tegyek, hogy meggyógyuljak? Mire utalnak...
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

LEGFRISSEBB TARTALOM