Az agyi aneurysma kezelési lehetősége - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Van egy jobb oldali agyi aneurysmám, 6 mm-es, műtétet javasoltak érfestés után. Mi az Ön szakmai állásfoglalása a műtéttel kapcsolatban? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem biztos, hogy nyitott koponyaműtét szükséges, napjainkban sok esetben már katéteren keresztül is meg tudják oldani az aneurysma elzárását. Ezt az idegsebésszel illetve a radiológussal kell megbeszélnie.

Ön hajlamos az érbetegségekre?

Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

A koponya műtétnek, mint minden műtétnek természetesen lehetnek szövődményei. Annak nincs értelme, hogy én felsoroljam Önnek ezeket és esetleg elrémítsem.

Azt javaslom Önnek, hogy az idegsebésszel beszélje meg ezt a kérdést, aki esetleg a műtétet fogja végezni, ő tudja milyen jellegű műtétet tervez és ennek milyen szövődményei lehetnek.

Aneurysma ruptura

Ha a megrepedt érszakasz az agyban található, akkor a ruptura bekövetkeztekor ütésszerű nagyon hirtelen jelentkező fejfájást érez a beteg, amit hányinger, hányás, szédülés, nem ritkán eszméletvesztés kísér.
Az ér megrepedésének következtében ún. subarachnoidealis vérömleny keletkezik, ami roncsolja az agyszövetet illeve növeli a koponyán belüli nyomást. A betegek közel egyötöde nem éli túl az agyi aneurysma megrepedését, de azoknál is nagy a valószínűsége a súlyos komplikációknak, akik az első sokkot szerencsésen átvészelik. A leggyakoribb szövődmény ilyenkor az újravérzés vagy az erek görcsös összehúzódása, az ún. érspazmus. Mindkettőnek az első vérzést követő 14 napon legnagyobb a valószínűsége, ezért – bár az álláspont nem egységes – sok szakirodalom a mielőbbi műtéti beavatkozás mellett teszi le a voksát.
Az agyi ér megrepedését MR-rel, CT-vel és érfestéssel (angiográfia) tudják igazolni. A kezelés során a tüneti kezelés, tehát a fájdalom csillapítása, a hányás, szédülés megszüntetése mellett nagyon fontos cél az újbóli vérzés illetve az érgörcs kialakulásának megakadályozása. Az esetek többségében műtéti beavatkozásra is szükség van.
Aneurysma ruptura - Repedt ér az agyban

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)

Cikkajánló

Időzített bomba a testben - Az aorta aneurysma

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Aneurizma
A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot aneurizmának (orvosi nyelven aneurysmának) nevezik. Ilyen elváltozás leggyakrabban az aortának nevezett nagy verőér hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, de ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben, esetleg a nyaki erekben vagy a szívet ellátó koszorúerekben, valamint az agyi ereken is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.