Sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nálam

szerző: Dr. Siró Péter, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Mit tudok tenni, ha sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nálam? Meg lehet állítani ezt a folyamatot? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Általánosságban úgy tartjuk, hogy a sclerosis multiplex (SM) a betegek egyharmadában alkalmi diagnózis, a betegnek tünetet nem okoz, egyéb vizsgálatok során mellékleletként kerül felismerésre, a betegek másik harmadában átmeneti neurológiai tünetekkel, majd javulással járó, összességben az életvezetést, életkilátásokat kevéssé befolyásoló kórlefolyást mutat.

Sajnos a betegek egyharmadában a tünetek fokozódnak és évek, évtizedek alatt komolyabb idegrendszeri károsodások jelennek meg.

A betegséget gyógyítani nem lehet, vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyek a betegek egy részében a folyamat előrehaladását gátolják, ezen szerek alkalmazására azonban csak speciálisan a betegséggel foglalkozó centrumok szakrendeléseinek (neuroimmunológiai szakrendelés) keretein belül van lehetőség.

Ilyen szakrendelésen való gondozásba vétel, ami mindenképpen indokolt. Hazánkban létezik az SM-ben szenvedő betegek önsegítésére alakult szervezet is, a szakrendelésen ilyen szempontból is érdeklődhet.

Életvezetési tanácsok

Bizonyára kezelőorvosa is elmondta, hogy milyen életvezetés indokolt, így én csak megismételném: fokozott fizikai, szellemi terhelés stressz ronthatja a tüneteket. A meleg, meleg víz szintén ronthatja a tüneteket így kerülendő.

A betegség tüneteinek jelentős része (fájdalom, vizeletvisszatartási gondok, szexuális problémák, mozgászavarok egy része, hangulatzavarok) kezelhető, a szakrendelésen ha ilyen típusú problémái vannak segítségére lesznek.

Tovább

Dr. Siró Péter, neurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Siró Péter, neurológus

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.