Perifériás idegsérülések rehabilitációja

szerző: Pap Andrea, gyógytornász
frissítve:

Perifériás neurológiai betegség az, amely nem a központi idegrendszerből - vagyis az agyból vagy gerincvelőből indul ki -, hanem a gerincvelőből kilépő idegfonatok, idegek, továbbá az ideg-izom kapcsolatok érintettek benne. Ez többnyire a törzsön vagy végtagokon alakul ki, és okoz tüneteket.

A leggyakoribb perifériás idegsérülések

  • felkar, alkar területét érintő (n. medianus, n. ulnaris, n. radialis érintettsége)
  • törzset érintő (n. thoracicus)
  • bordaközi érintettség (n. intercostalii)
  • az arc 3-as idegágát érintő (n. trigeminus)
  • a lábszár külső oldalát érintő (n. peroneus)

A perifériás idegek panaszai változóak lehetnek, pl. enyhe érzészavar, részleges érzéskiesés, de akár teljes mozgás- és érzéskiesést okozhatnak.

Az idegi panaszok okai

  • baleseti sérülés (ideg ütődése, nyomódása, vágása). Leggyakoribb a csukló vagy tenyér megvágása szerszámmal vagy üveggel.
  • vírusos gyulladás (a gyulladás anyagcserezavart okoz az idegben, esetleg összenövést)
  • autoimmun betegség (a saját immunrendszer fordul az idegsejtek ellen)
  • műtét utáni állapot (a hosszú fekvés, az altatás vagy érzéstelenítés szövődményeként). A hosszúra nyúlt műtéteknél kar kikötésekor hónaljban, könyökben, esetleg lábszáron ideg túlnyúlásából vagy elnyomásából adódhat a zavar.
  • izomcsomó (triggercsomó) is okozhatja az ideg elnyomását, ilyen esetben (pl. bordák között) bizonyos mozdulatokra jelentkezik szúró jellegű, éles fájdalom.

Hogyan lehet kezelni ezeket az állapotokat?

A terápia az alapeset kezelésével kezdődik:

  • vágás esetén műtét
  • gyulladás, vírus esetén gyógyszeres csillapítás
  • elnyomódás esetén az idegi anyagcsere helyreállítása fizikoterápiával
  • izomcsomó esetén annak oldása

Általános és minden okra nézve hatékony kezelési mód a gyógytorna, amely az anyagcserét javítja, az idegvezetést erősíti, az izom-ideg kapcsolatot fejleszti.

Vágás, szakadás, baleset esetén a rendszeres gyógytorna helyreállítja az érzést és a mozgást, amennyiben az ideg folytonosságát sikerül helyreállítani. Ha nem, akkor az ingervezetés elmarad, így az érzés és/vagy mozgás nem tud helyreállni. Az idegvarratok gyógyulási ideje több hónap, de a sérülés mértékétől függően akár 1 év is lehet.

Gyulladás esetén a gyulladás mértéke meghatározza a gyógyulás kimenetelét. Ha az elváltozás sokáig fennállt, akár mikroszinten összenövéseket is okozhat, így felszabadító műtét válhat szükségessé. Szerencsés esetben gyulladáscsökkentőkkel az érintettség megoldható. A folyamat lezajlása után rendszeres gyógytorna javasolt a végtag erejének helyreállításához.

Elnyomódás esetén a fizikoterápia javasolt, ami segít helyreállítani az ideg anyagcseréjét és ingervezetését. Elektroterápia, szelektív ingeráram, galván kezelés, ultrahang terápia, vízi terápiák segítik a gyógyulást. Emellett gyógytorna szükséges, a fizikoterápia és masszázs pedig hatásos kiegészítő kezelés.

Izomcsomó oldása speciális masszázs technikával gyorsan és hatékonyan hoz tartós eredményt. Izomcsomó sérülés vagy tartós túlterhelés miatt alakulhat ki, amennyiben lehetséges, a jövőben kerülendő az ok, a csomók hosszú idő alatt be is ágyazódhatnak, meszesedhetnek, ettől oldásuk nehezebbé válik, állandósulhat a probléma (zsibbadás, bizsergés, hangyás érzés).

Az izomcsomó oldása mellett, azt követően gyógytorna szükséges, mert az oldáskor az izomból káros anyagcsere termékek szabadulnak fel, aminek pangása megelőzhető a mozgással, hogy a nyirokkeringés elszállítsa azt.

A perifériás idegi panaszok akárcsak a központi idegrendszeriek, komoly, életminőséget is befolyásoló tüneteket okozhatnak. Kezelésük nagyon fontos, mert váratlanul bekövetkezhet romlás, amiből már nehezebb az állapotot eredeti minőségébe visszafordítani.

(Pap Andrea, gyógytornász - Pandera Gyógycentrum)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.