A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először eszünkbe, azonban a herpeszvírus akár neurológiai tüneteket is okozhat.

Három típusa ismert: az egyik az ajkakon (HS1), a második a nemi szerveken (HS2) okoz fájdalmasan viszkető hólyagocskákat, a harmadik pedig (VZ) övsömört idéz elő.

A vírus gyakorlatilag mindenhol megtalálható, főleg közösen használt evőeszközökkel terjed. Miután behatolt a szervezetbe, a vírus az idegdúcokban helyezkedik el, ahol évtizedekig megmarad, és akkor okoz tüneteket, amikor a szervezetünk legyengül.

Idegrendszeri szövődmények

Legtöbbször csak bőrtüneteket (viszkető hólyagocskákat) okoz az érintett területeken, de a legyengült szervezetben az idegrendszer dúcaiban tovább él, és neurológiai betegségeket okoz.

A leggyakoribb idegrendszeri szövődményt, az övsömört (herpes zoster) a VZ vírustípus okozza. Jellemzően a bordaközi idegek mentén lép fel, övszerűen sugárzik ki a fájdalom. A nagyon erős, elviselhetetlen fájdalmat gyakran a háton, illetve mellkason jelentkező kiütések előzik meg, ezért olykor súlyos betegség gyanúját kelti.

A diagnózisra a fájdalom után 1-4 nap múlva jelentkező viszkető kiütések megjelenésekor derül fény, ugyanis elhelyezkedésük a gerincből kilépő idegek területének megfelelő, így könnyen megkülönböztethető más betegségtől. Ilyenkor a bőrfelület érintése is fájdalmat okoz. A kiütések két hét múlva száradnak le, viszont az elviselhetetlen fájdalom hetekig is tarthat.

A herpeszfertőzést kísérő kiütés az arcon és a szemen is megjelenhet, ez utóbbi súlyos szaruhártya-sérüléshez vezethet.

Kiknél fordul elő?

A herpes zosteren átesett betegek 10 százaléka gyermek, 40 százaléka 50-70 év közötti, a 80 évnél idősebbek közt minden tizedik ember betegszik meg. Ez a típusú herpeszfertőzés jellemzően legyengült immunrendszerű betegeknél jelentkezik.

A herpeszvírus neuralgiás fájdalmat okozhat

A herpeszvírus-fertőzésen átesett betegek 10-15 százalékánál postherpeses neuralgia alakul ki. A neuralgiás fájdalom nagyon éles, szaggató rohamokban lép fel. Kezelése nagyon nehéz, ritkán sikeres.

A VZ vírus ritkán okozhat agyhártyagyulladást és gerincvelőgyulladást is. Ritka, de nagyon súlyos idegrendszeri szövődmény a súlyos agyvelőgyulladás, amit a HS1 vírustípus okoz, ami általában az ajkakon okoz tüneteket. Az agyvelőgyulladás fejfájással, tudatzavarral és epilepsziás rohamokkal jár, és gyakran komoly maradványtüneteket hagy maga után.

Herpeszvírus-fertőzés esetében már az első tünetek jelentkezésekor érdemes aciclovir hatóanyagú készítményeket szedni, amit szteroiddal egészítenek ki egy héten át. A neuralgiás fájdalomra speciális, epilepszia elleni készítmények hatékonyak. A súlyosabb szövődményeket kórházban kezelik.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.