Zsibbadás - Mi okozhatja?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A zsibbadásnak számos oka lehet, vannak köztük teljesen ártalmatlanok is. Zsibbadás az idegek átmeneti, gyulladás okozta ingerlése miatt is kialakulhat, de a háttérben súlyos neurológiai betegségek is állhatnak.

Zsibbadás a test bármely pontján jelentkezhet. Néha hirtelen alakul ki, teljesen ártalmatlan és magától elmúlik, erre jól ismert példa, ha beütjük könyökünket és elzsibbad az alkarunk. Ennek oka, hogy megnyomtuk a könyökideget.

Ha azonban a zsibbadás hosszabb időn át fennáll, feltétlenül keresse fel háziorvosát, hogy a zsibbadás hátterében lévő okok felderítésére a szükséges vizsgálatokat elvégezhessék.

A zsibbadás leggyakoribb okai

A zsibbadás rendszerint az egyes idegek károsodása miatt alakul ki mérgezés, fertőzés, becsípődés vagy egyéb ok következtében.

További okok

A zsibbadás okának meghatározásához fontos információt nyújtanak a kísérőtünetek (milyen egyéb panaszok jelentkeznek), illetve hogy milyen testrészen és milyen helyzetekben jelentkezik a panasz.

Zsibbadás testrészek szerint

Hogyan kezelhető a zsibbadás?

A kezelés attól, függ, mi váltotta ki a zsibbadást. Ha a zsibbadást a rossz táplálkozási szokások, a vitamin-, vas-, magnéziumhiány vagy a stressz okozta, egészséges életmóddal, helyes étrenddel, és mozgással könnyen megoldható a probléma, és megszüntethetők a panaszok.

Amennyiben valamilyen gyógyszer szedése miatt jelentkezik a zsibbadás, orvosával keressenek megoldást. Súlyos betegségek esetén a kezelés módja a betegségtől függ. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb keressen fel egy orvost panaszok esetén.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.