Derékfájás - Alternatív terápiák

Medipress
megjelent:

A derékfájdalom az ember mindennapjait alattomosan és rendkívüli módon képes megkeseríteni, egy ponton túl a kezelés nélkül súlyosbodó panaszok, ugyanis akár a legegyszerűbb mozdulatok végrehajtását is lehetetlenné teszik.

A mozgásszervi panaszok, az ízületi bántalmak esetében a modern orvostudomány jóval megengedőbb bizonyos alternatív gyógymódok alkalmazásával szemben, mint más esetekben. Ez persze nem véletlen, hiszen a tüneti kezelésre használható megoldások jól ellenőrizhetőek és a megfelelő esetekben jól használhatóak is. Több, komoly derékfájdalommal járó betegség esetében, a panaszok enyhítésére az orvosok ma már a legnagyobb természetességgel ajánlanak, pl. akupunktúrás terápiát is.

Persze nem egyedül az alternatív terápiák hatásfokának köszönhető az orvosi rugalmasság, hanem annak is, hogy a hát- és derékfájdalmak némely esetekben elképesztően nehezen gyógyíthatók. Ráadásul igaz hogy a sebészeti beavatkozás, vagyis a műtét gyors segítséget jelenthet, az amerikai statisztikák szerint, az esetek 85 százalékában nem is alkalmazandó ez a megoldás, mivel a pácienseknek nincsen szüksége rá.

Így aztán nem meglepő, hogy a modern rendelőkben is elegendő hely jut az alternatív terápiás megoldásoknak – ha ugyanis nincsen diagnosztizálható szervi elváltozás vagy rendellenesség, akkor nem okozhatnak panaszt ezek a kezelések sem, sőt, esetenként a nehezen kezelhető izompanaszokra is jól hatnak a tapasztalatok szerint.

Masszázs, manuálterápia

A masszázs leginkább megelőzésre használható, illetve a beállt derék, hát panaszait képes oldani. A masszázs pozitív hatásai mögött, már jobban ismert mechanizmusok állnak: a kilazított izmokban megszűnnek a csomók, és a kezelés a tejsav és egyéb melléktermékek felgyülemlését is sikeresen gátolja az izomrostokban. Vagyis, a melléktermékek gyors eltávolítása zajlik olyankor, amikor a beállt, görcsös izmokat masszírozzák.

Miért fájhat a derék?

A gerinc az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki. A két lábon való járás kialakulásához a gerinc szerkezetében változásoknak kellett bekövetkezni, hogy a gerincoszlopra, főleg annak ágyéki-keresztcsonti szakszára nehezedő súlyt elbírja. A terhelésből adódóan elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, döntően ülő munka nagyban hozzájárul. A lumbágó

Mozgásterápia

Pilates és jóga

Ugyan ezek nem kifejezett terápiás megoldások, de kiváló mozgásszervi hatásokkal rendelkező alternatív mozgásformák. A német eredetű pilates és az ősi hindu jóga, bizonyítottan remek módszer a hátfájdalom megelőzésére. Az ok egyszerű, hiszen ezek a megoldások a testet szimmetrikusabbá teszik, az izmokat erősítik, javítják a mozgáskoordinációt és a légzéstechnikát, illetve rugalmasabbá teszik a testet – mindezek miatt az emberi test fizikailag ellenállóbbá és teherbíróbbá válik.

A pilates az alhasi izmokat erősíti, éppen azt a területet, amelyet az emberek nap, mint nap a legtöbbet használnak és gyakran túl is terhelnek, ezért ez az edzés kifejezetten előnyös ennek a fokozottan igénybevett területnek az erősítésére.

A jóga is rendkívül hasznos, igazi rugalmasságot biztosító mozgásforma, de kopott vagy sérült porckorongokkal és gerincbántalmakkal túlságosan igénybe veheti a szervezetet, sőt, a legtöbb gerincpanasz esetén akár kontraproduktív is lehet, vagyis, tetézi a bajt, ahelyett, hogy csökkentené.

Bővebben

Aerobik

Az aerobik gyakorlatok az izmokat sokkal hatékonyabbá teszik egy idő után, de ezt is inkább azoknak ajánlják a szakembere, akiknek még nincsenek hát vagy gerincpanaszaik, mint olyanoknak, akik már bizonyos elváltozásokkal küzdenek.

A legjobb módszer, ami mindenkinek ajánlható nem is a különböző speciális sportok elsajátítása, hanem a rendszeres gyaloglás, sétálás, és különösen az úszás. Ez a tevékenység ugyanis, a lehető leghatékonyabban és legkíméletesebben erősíti a hát és a derék izmait.

Erősítő gyakorlatok

Az olyan erősítő gyakorlatok, mint a felülés és hasprés arra szolgálnak, hogy az izmok összehúzóképességét növeljék, de éppen emiatt bizonyos elváltozásokkal az ilyen gyakorlatok károssá is válhatnak, és esetenként akár fokozhatják is a gerincpanaszok mértékét. Érdemes gyógytornász segítségét kérni a derékfájás kezeléséhez.

Tanácsok

Segédeszközök

Étrend-kiegészítők

Glükozamin - A glükozamint egy ideig a hátfájdalmak csodaszerének hitték, aztán egy nagy mintán végzett norvég vizsgálat alaposan megkérdőjelezte, van-e olyan mértékű hatása a szernek, amiért érdemes használni. A kutatók ma sem látnak tisztán az ügyben, mivel pozitív hatást nem sikerült kimutatni, ugyanakkor nem tartják mégsem lehetetlennek, hogy a glükozamin hosszútávon valamilyen pozitív hatást gyakorolna a gerinc- és hátpanaszokkal küszködők állapotára.

B12 vitamin - A szakértők szerint, a B12 vitamin a betegek állapotán a fájdalmak enyhítésében egyáltalán nem segít. Pozitív hatását inkább abban kell keresni, hogy fogyasztása képes energetizálni a pácienseket, de ennél többre nem kell számítani.

D-vitamin - A csontok, és így a hát egészségének fenntartásában, régóta kiemelt szerep jut a D-vitaminnak. Sok szakember nem csodálkozik azon, hogy olyan magas a derék- és hátpanaszokkal diagnosztizáltak száma, mivel a felmérések szerint a világon több mint egymilliárd ember él D-vitamin hiánnyal.

A téma további cikkei

(WEBBeteg.hu összeállítás, Medipress)

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.