A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

Dr. Bessenyei Mónika
Szerző: WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

Mivel igen gyakori megbetegedés, és gyakran a fájdalom erőssége miatt kifejezett mozgáskorlátozottsággal jár, ezért gyakran munkából való kiesést okoz, emiatt napjainkban a szociális hatásai is kifejezettek lehetnek.

A gerincoszlop a csontos csigolyákból, a csigolyák közötti porckorongokból, a csigolyákat rögzítő szalagokból és izmokból épül fel. Ez a rugalmas, mégis szilárd váz teszi lehetővé a test helyzetváltoztatását és egyben biztosítja a törzs és fej tartását, valamint védelmet nyújt a gerincvelőnek is.

A lumbágó hármas tünetegyüttese

 • deréktáji fájdalom,
 • ágyéki gerinc melletti izmok „görcse-merevsége” azaz spazmusa,
 • kényszertartás az ágyéki gerincen.

Miért fájhat a derék?

A gerinc az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki.

A két lábon való járás kialakulásához a gerinc szerkezetében változásoknak kellett bekövetkezni, hogy a gerincoszlopra, főleg annak ágyéki-keresztcsonti szakszára nehezedő súlyt elbírja.

Ezek közül a legfontosabb a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület kialakulása, mely előre felé az arc felé domború, ezt nevezzük lordosisnak.

A terhelésből adódóan, elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, döntően ülő munka nagyban hozzájárul.

Mikor forduljon feltétlenül orvoshoz?

 • 5 nap alatt nem szűnő, erős fájdalom,
 • széklet- vizelettartási zavar, alsó végtagi gyengeség és/vagy zsibbadás,
 • magas láz.
 • ha a panaszok mérséklődnek, de hetekig fennállnak, megszűnnek, de bizonyos mozdulatokra ismét jelentkeznek.

A fájdalom, akár a munkaképesség csökkenéséhez is vezethet

A lumbágó hármas tünete közül a beteg számára a legkellemetlenebb a fájdalom, mely lehet hirtelen kezdetű, egy rossz mozdulathoz, nehéz súly emeléséhez kötethető, de lehet fokozatosan kialakuló is.

Ez utóbbi esetében a kialakulásában nagy szerepet játszik a munkavégzéshez köthető kényszertartás, helytelen tartás.

A fájdalom erőssége az erős, mozgásképtelenséget okozótól az enyhe, inkább csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezőig terjedhet. Máskor csak a gerinc rázkódása pl. futás, vonaton utazás váltja ki.

Önnek van csontritkulása?

Töltse ki csontritkulás tesztünket

A fájdalmat a betegek legtöbbször csak az ágyéki-keresztcsonti gerinc területén jelzik, ritka esetben a csípőízületbe, farizomzatba sugárzik.

A fájdalmat köhögés, tüsszentés fokozhatja. A fájdalom miatt - lehet állandó és szakaszosan jelentkező - a beteg egyfajta kényszertartást vesz fel, a fájdalom csökkentésére, ennek következtében korábban leírt fiziológiás görbülete a gerincnek jelentősen csökken.

A gerinc mozgásai beszűkülnek, a beteg nem tud előre-hátra-oldalra olyan mértékben hajolni, mint a fájdalom jelentkezése előtt.

Mi lehet az oka a derékfájásnak?

 • Növekvő testsúly, főleg a „pocakosodás”, terhesség, melyek fokozott terhelést jelentenek a már amúgy is túlterhelt ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
 • Hirtelen lehűlés miatti izomfájdalom pl. izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 • Gerinc melletti izomzat gyengesége, „elfáradása”, sérülése. Mindkét esetben az izomzat tartó-stabilizáló funkciója károsodik, mely fokozott terhet jelent a gerinc egyéb összeköttetéseinek pl. szalagok, s ez fájdalmat okoz. Emellett magukban az izmokban bekövetkező változások önmagukban is fájdalomkeltőek lehetnek pl. izomrostok szakadása. A fájdalom az izmok spazmusát okozza, mely a fájdalmat tovább fokozza.
 • A gerinc szalagjainak megbetegedései pl. leggyakrabban húzódása, ritkán szakadása.
 • A gerinc kisízületeinek „kopásból” származó elváltozásai.
 • A porckorongok „kopása”, mely a porckorong belső anyagának (anulus puplposus) kismértékű előboltosulását jelenti.
 • Gyulladásos folyamatok, melyek egyaránt érinthetik az izmokat, porckorongokat, csigolyákat, kisízületeket.
 • Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, esetleg kóros, sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 • Daganatos elváltozások, melyek a csigolyákat érintik.
 • Közvetve: az alhasban, kismedencében helyet foglaló szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területre sugárzó fájdalmat pl. vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.
 • Pszichés eredet.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentéséért?

Az első néhány napban mindenképpen a kemény alapon való, szigorú fekvés ajánlott, csak a szükségletek elvégzéséhez engedélyezett a felkelés. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb.

Látogatóink kérdezték orvosszakértőinktől a témában

Ezt általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpóckolásával.

Ezzel a gerincet tehermentesítjük, csökkentve ezáltal az izmok merevségét, a kényszertartást, ezek révén a fájdalmat. Jó hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a merevséget melegítéssel lehet oldani.

Jó hatásúak a különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők, melyek vénykötelesek, de a háziorvos által is felírhatók pl. diclofenac, ibuprofen, nimesulid tartalmú gyógyszerek, valamint a különböző izomlazítók.

Fontos, hogy a terhelést csak néhány nap után kezdjük meg, fokozatosan.

Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősebb fájdalom, a gyógytorna is elkezdhető. A fizikoterápia is hasznos lehet.

Megelőzés és a kiújulás megakadályozása

A lumbágó kezelése nehezebb, mint kialakulásának megelőzése. A rendszeres testmozgásra nevelést, a helyes testtartás kialakítását már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ekkor a mindennapok részévé válik és az egyén felnőttkorában is igényt tart majd a rendszeres mozgásra.

Hogyan előzhető meg a lumbágó kiújulása?

 • Súlyfelesleg esetén testsúlycsökkentés.
 • Rendszeres gerinctorna (gyógytornász által javasolt gyakorlatokkal) végzése. A legfontosabbak a nyújtó gyakorlatok, gerinc melletti izomzatot, hasizmokat erősítő gyakorlatok.
 • Rendszeres sportolás. A választható sportok: úszás, kerékpározás, séta.
 • Időnkénti fizikoterápia.
 • Kényszertartásban végzett munka során, óránként 5 percre álljunk fel, mozgassuk meg gerincünket.
 • Nehéz fizikai munka esetén, a gerinc tartását fokozó gerincfűző viselése javasolt.
 • Változtassunk alvási szokásainkon, lehetőség szerint cseréljük ki ágyunkat, a gerinc alvás közbeni tartását biztosítóra.

A téma cikkei - Derékfájás

I. A derékfájás kezelése
1/1 A derékfájás: hogyan kezelhető?
II. Praktikus tanácsok és megelőzés
7/1 Derékfájás - Hatékony tippek a kezeléshez
7/2 Tippek a derékfájás megelőzéséhez
7/3 Praktikus tanácsok derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen
7/4 Derékfájás, hátfájás - Harc a krónikus gerincfájdalom ellen
7/5 Mit tehetünk a hát- és derékfájás ellen?
7/6 Derékfájás: pihentessük vagy mozgassuk?
7/7 A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?
III. A derékfájás okai
7/1 Derékfájás (lumbágó)
7/2 Mikor forduljon orvoshoz derékfájdalmával?
7/3 Derékfájás – komoly és kevésbé komoly okok a háttérben
7/4 A derékfájás leggyakoribb okai
7/5 A derékfájás okai – Tünetek, amelyeket érdemes komolyan venni
7/6 A spondylosis, a gerinccsigolyák egyéb betegségei
7/6 Hátfájás és depresszió

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Módosítva: 2019.06.20 14:35, Megjelenés: 2015.11.25 13:11

CIKKAJÁNLÓ

 Száraz szem

Száraz szem

A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

Rákgyógyítás

Rákgyógyítás

Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.

Füstmentes jövő?

Füstmentes jövő?

Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

Kijárási korlátozás - Otthoni torna a...

A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a...

Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?...

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása,...

Irodai munka és mozgásszervi problémák...

Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő...

Derékfájás (lumbágó)

A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést....

Derékfájás - Pihentessük vagy mozgassuk?...

A téma több szempontból is nagy jelentőségű. Kiemelten fontos azért, mert a derékfájás a felnőtt emberek 80 százalékában életük során legalább...

A derékfájás lehetséges okai

Az egyszerű derékfájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás...

A derékfájás: hogyan kezelhető?

A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal,...

Tippek a derékfájás megelőzéséhez

A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó