Veszélyes az egér, hogy használjuk helyesen?

MTI
megjelent:

Áldás és átok - ilyen ellentmondásosan jellemezhető, a sokak számára nélkülözhetetlen számítógép. Hasznát, kiváló alkalmazási lehetőségeit lassan mindannyian megismerjük, ártalmairól azonban sokkal kevesebb szó esik.

Igaz, gyakori és tartós használata közben sokan tapasztalják hogy elfáradnak, fáj a hátuk, gerincük, szemük, és egyre többen panaszkodnak kézfájdalmakra is. A számítógépes munkák során, a kéz bántalmait leginkább az egér okozza.

Miért és hogyan?

A kérdésre dr. Ráthonyi Gábor ortopéd szakorvos válaszol. Az egér helytelen használata a csuklófájdalom gyakori oka. Ha ugyanis túlterhelt a csukló, az izomzat görcsösen összehúzódik, ez okoz gyulladást az ínhüvelyben.

Tudta Ön?

Ha az alkar feszítő izmai voltak kitéve túlzott igénybevételnek, teniszkönyök alakul ki. A könyök külső felszíne az érintett izomzat tapadási helyén fájdalmas, gyulladt. A teniszkönyök jóval gyakoribb, mint a golfkönyök, az emberek körülbelül 2-3 százalékát érinti életük során. Elsősorban középkorú nőknél gyakori.

Az ilyen gyulladásos tünetek a nőknél jóval gyakoribbak, mint a férfiaknál, mert náluk az ízületeket stabilizáló izomzat gyengébb. Az ínhüvelygyulladáson kívül, úgynevezett teniszkönyök is kialakulhat, mert a feszítő izmok túlfeszülnek a helytelen tartás következtében, és ez nagy fájdalommal jár.

Mind az idegfájdalom, mind a gyulladás rendkívül kellemetlen, ezért sokkal jobb megelőzni, mint kezelni tartóssá válása esetén - állítja Ráthonyi doktor. Arra a kérdésre, hogy miként lehet ezeket a fájdalmakat elkerülni, természetesen a legegyszerűbb válasz az lenne, hogy kevesebbet kell használni a számítógépet.

Aki csak hobbiból, szórakozásból ül előtte naponta több órát, az megfogadhatja ezt a tanácsot, de akinek munkájához nélkülözhetetlen, annak más tippre van szüksége.

Érdemes többet költeni a gépre

Vámos Tibor ergoterapeuta, aki naponta találkozik ilyen esetekkel, határozottan állítja, hogy van megoldás. - Elsősorban a helyes kéztartást, a csukló és kéz alátámasztását kell megszokni. Ma már sok ergonómikusan kialakított eszköz áll rendelkezésünkre. Számítógépezés közben lehetőleg karfás széken üljünk, így a könyököt megtámaszthatjuk.

De beszerezhető félkör alakú számítógépes asztal is, erre kényelmesen feltámasztható a kar. Létezik zselés egérpad, ami a csuklót támasztja meg, sőt van felhasználóbarát egér is, ami a kezet optimális helyzetbe hozza. De vehetünk úgynevezett alkar támaszt, amit az asztal szélére lehet szerelni.

És ha mindez nem elég, egyszerűen kiiktatható az egér használata. A számítógép billentyűzetének jobb oldalán lévő nyíl-kombinációval is lehet mozgatni a kurzort. A menetrend tehát: vezérlőpult - kisegítő lehetőségek - billentyűzet - egér beállítása.

Kapható pedál, aminek segítségével lábbal irányítható a kurzor, sőt olyan eszköz is létezik, amely a fej mozdulataival vezérli, ezt elsősorban mozgássérültek alkalmazzák, akik nem tudják a kezüket használni. Ez az eszköz egy webkamerából áll, amit a monitorra kell állítani, a homlokra pedig egy érzékelőt kell felragasztani. A fej forgatásával, le és felfelé történő mozgatásával irányítható a kurzor (hands free mause).

- A technika fejlettsége valóban csodálatos, de mindennek ellenére kialakulhat a "mezei" számítógép használónál izombántalom, vagy ínhüvelygyulladás. Ha már ez bekövetkezett, mi a teendő?

- Mindenképpen tanácsos annak, aki sokat használja a számítógépet, többet költeni rá, illetve a modern eszközökre, melyeknek egészségmegőrző szerepük van. Ezek az eszközök segítenek a megelőzésben.

Többféle gyógymód

Ha már megvan a baj, a gyógymódokat kell keresni. Enyhe csuklófájdalom esetén, elegendő esetleg a borogatás, vagy szteroid mentes kenőcsök alkalmazása és persze a pihentetés. Erősebb fájdalom esetén fájdalomcsillapító használata szükséges, gyulladáscsökkentő, fáslizás, vagy csuklórögzítő alkalmazása is ajánlott.

Szóba jöhet fizioterápia (UH, iontoforézis, galvánkezelés), súlyos esetben pedig a testrész gipszelése. Ha az említett hagyományos módszerek nem segítenek, akkor csak a műtét hozhat megoldást. Ennek során mesterségesen meghosszabbítják az ínhüvelyt, és ezáltal lehetővé válik, hogy újra fájdalommentesen mozogjanak az inak.

(MTI)

Cikkajánló

Ínhüvelygyulladás
Az ínhüvelygyulladás (tendovaginitis) az esetek többségében megerőltetés hatására a kezekben jelentkezik, ám más testrészen és más okokból is kialakulhat a betegség. Gyógyulási ideje enyhébb esetekben is egy-két hét.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.