Duzzadt, fájdalmas ujjak - Az orvos válaszol

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A gyűrűsujj és a középső ujj ízületei a bal kezemen duzzadtak, és nyomásra fájdalmasan reagálnak. Szeretném tudni, mi okozza a tüneteket. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Az ízületi duzzanat és nyomásérzékenység lehet átmeneti, múló állapot, de lehet egy tartós, ún. krónikus gyulladásos ízületi betegség előfutára.

Nem lényegtelen, hogy a kéz kisízületei közül melyek fájdalmasak, a végperc, az alapperc, vagy a kézközépcsontoknál. Szintén nem mindegy, hogy van-e más kísérő tünet, mint pl. láz, reggeli ízületi merevség, vagy egyéb fertőzés zajlott-e a közelmúltban, érte-e valami megterhelés az adott ízületeket, illetve hány éves Ön? Ezek alapján tudunk elindulni bizonyos irányban.

A fájdalom és duzzanat lehet kopásos, meszes eltérés, lehet köszvényes gyulladás, autoimmun betegség része, lehet az ízületi panasz, fertőzést követő, ún reaktív gyulladás, illetve gyulladásos ízületi betegség, a rheumatoid arthritis bevezető tünete is.

Elsőként gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszert kell megpróbálni, de ha nem múlnak el a panaszok 1-2 héten belül, illetve több ízületet is érint, akkor forduljon háziorvosához.

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.