A sok állással járó életmód veszélyei

Dr. Puskás Réka
szerző: Dr. Puskás Réka, reumatológus - 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
frissítve:

A sok állással járó életmódból fakadóan többféle betegség vagy tünet is jelentkezhet. Ez igaz a sok állásra, valamint a sok sétálásra és a sok futásra is.

Egy tünetet akkor tekinthetünk gyakorinak, ha heti többször jelentkezik. "Sok" állásnak pedig azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll. Gyakori sok állással járó munka a bolti eladó, barista, futószalagnál dolgozó, biztonsági őr, pincér vagy fodrász. Emiatt az ilyen foglalkozást űzőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a tünetek.

A sok állással járó életmód következményei

A sok állással járó életmódnak az alábbi következményei a leggyakoribbak:

  • görnyedt tartás
  • visszér
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • ízületi fájdalmak

Lássuk ezeket sorban

Görnyedt tartás sok állás miatt

Helyes testtartás során a gerinc semleges helyzetben van, se előre, se hátra nem dől. Amikor állás (vagy ülés) során előregörnyedünk, az megboríthatja a helyes testtartást beállító izmok egyensúlyát és idővel görnyedt tartást eredményezhet.

A görnyedt tartás nem csak esztétikai gondot jelent, a gerinc hajlékonysága és mozgékonysága csökkenhet, különösen a tüdő és a nyaki gerinc környékén. Emellett akár krónikus fájdalom is kialakulhat a rossz tartás miatt, amelyet rendszeres fájdalomterápiás és gyógytorna kezelésekkel lehet gyógyítani.

Visszér sok állás miatt

A visszerek olyan vénák, amelyek megnagyobbodtak és sokszor meg is csavarodtak. Visszerek leggyakrabban a lábon, a bokán és a lábfejen jelentkeznek. Hosszú ideig tartó állás közben a gravitáció lefelé húzza a vért, amely így felgyülemlik a test alsó részében.

A vénák feladata, hogy a különböző testrészekből az odajutó vért visszapumpálják a szívbe. A vénák emellett megakadályozzák a vér visszafelé folyását is. Amikor hosszú ideig állunk, a vénákban található kis szelepek elgyengülnek és nem képesek megfelelően visszapumpálni a vért a szívbe. Ebben az esetben a vér állás közben felgyülemlik a lábakban és duzzanatot, valamit visszereket okoz.

Az előbbi hatást az is erősíti, hogy bizonyos keringést segítő izmok a hosszú álldogálás következtében elgyengülnek. Ennek az álláshoz szükséges izmok folyamatos feszítettsége az oka. A visszerek nem csak amiatt kellemetlenek, mivel nem néznek ki jól, hanem a krónikus szívbetegségek, keringési betegségek és magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Szív- és érrendszeri betegségek sok állás miatt

A hosszú ideig való állás növelheti bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. Amikor tartósan egy helyben állunk, a testben a vér eloszlása megborulhat és túl sok vér kerülhet a lábakba. Ennek hatására a vér felgyülemlik a lábakban és csökken a lábak ellátottsága tápanyagdús vérrel. Ha ez hosszú ideig fennáll, érelmeszesedés alakulhat ki. Ez pedig akár koszorúér-betegséget vagy verőértágulatot (aneurizmát) is okozhat.

Ízületi fájdalmak sok állás miatt

A tartós állás komoly nyomást helyez az állásban részt vevő ízületekre, így a csípőre, a térdekre és a boka ízületeire. Főleg abban az esetben, ha az állás tartós és nem tartalmaz sok mozgást, az ízületek normál ’olajozottsága’ csökken. Ennek hatására a rostos tok, amely a csontokat csatlakoztatja, elszakadhat.

A nyomás és a szakadás együttese komoly fájdalmakat okozhat és megnehezítheti a járást. Ennek kezelésére először reumatológus segítségére van szükség, majd rendszeres gyógytornával lehet visszaállítani a fájdalommentes állapotot.

A sok állás miatti betegségek megelőzése

Természetesen kellő odafigyeléssel a sok állás miatti problémák megelőzhetők egyedül vagy orvosi segítséggel. Az alábbi javaslatok betartásával csökkenthető a sok állás miatti problémák kialakulásának esélye:

  • Lehetőleg ne álljunk egy helyben több, mint 8 percig. Ennyi idő után sétáljunk vagy üljünk egy kicsit.
  • Munka közben, ha tehetjük, váltakozva álljunk és üljünk, minél változatosabb (kényelmes és helyes) pozíciókban.
  • A hosszú álláshoz olyan cipőt válasszunk, amelynek 5 cm-nél kisebb a sarka és nem nyomja a lábunkat.
  • A helyes tartást és állást gyógytornász segítségével sajátítsuk el, hogy a lehető legkisebb esélyt adjuk a tünetek kialakulásának.

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Debreczeni Anikó; Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.