Nyakrándulás okai, tünetei és kezelése

Dr. Puskás Réka
szerző: Dr. Puskás Réka, reumatológus - 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
frissítve:

Nyakrándulásról akkor beszélhetünk, ha a nyak egy izmának vagy szalagjának szálai hirtelen túl hosszúra nyújtódnak vagy kismértékben elszakadnak. A sérüléssel kapcsolatos panaszok intenzitása függ attól, hogy a nyak melyik részén jelentkezik, illetve a rándulás vagy szakadás mértékétől is.

A nyakrándulás okai

A nyak rándulásának leggyakoribb okai az alábbiak:

  • Rossz tartás vagy kényelmetlen testhelyzet fenntartása hosszú ideig. Ha a fejet hosszú ideig túl előre vagy oldalra hajtjuk, a nyak izmai, szalagjai és egyéb lágyrészei túlnyúlhatnak. Ilyen helyzet lehet például, ha sokáig görnyedten ülünk a számítógép előtt, a telefont a nyakunk és a vállunk között tartjuk vagy nyaki gerincünket megterhelő pozícióban alszunk. Egyre gyakoribb a nyakrándulás jellegű fájdalom a „mobilozástól”, mivel ilyenkor sokszor és sok ideig lefelé nézünk.
  • Túl nehéz tárgy felemelése. Ha túl nehéz dolgokat akarunk felemelni, akkor nyakizmaink az erőlködés miatt könnyen meghúzódhatnak, megrándulhatnak.
  • Esés vagy ütközés. Egy hirtelen külső behatás megrázhatja úgy a fejet és a nyakat, hogy ostorcsapás-sérülés vagy nyakrándulás jelentkezhet. Ilyen behatás lehet az autóbaleset vagy sportsérülések.
  • Újfajta mozgás elkezdése. Ha egy izmot újfajta megterheléssel szembesítünk, sérülékenyebbé válik. Ez a nyakizmokra is igaz. Sportolóknak ezért a szezon elején érdemes óvatosan bánni nyakizmaikkal.
  • Ismétlődő mozgás. A túl sok és ismétlődő mozgás megterhelheti a nyakizmokat, még akkor is, ha az adott mozdulat kis ismétlésszámmal egyáltalán nem okoz semmiféle fájdalmat.
  • A nyak „elalvása”. Előfordul, hogy éjjeli alvás közben a nyakunk kényszerhelyzetbe kerül és órákig ott marad. Ez is okozhat nyakhúzódást, mert egyes izmok a túlnyújtott helyzethez nem tudnak alkalmazkodni, alvás közben pedig nem vesszük észre a kényelmetlen nyaki tartást.

Ez természetesen nem minden ok, amely nyakrándulást okozhat. Más esetekben kevésbé gyakori tevékenységekből is kialakulhat nyakfájdalom.

A nyakrándulás tünetei

Szinte minden esetben, amikor a nyak megrándul, enyhe vagy közepes húzódásról van szó. Ezek egy idő után meggyógyulnak. Ritka esetekben azonban előfordulhat problémásabb és kevésbé könnyen kezelhető sérülés is.

A gyakori tünetek az alábbiak:

  • Jól behatárolható a fájdalom helye. A rándulás a nyakban gyakran a nyak hátsó részén érezhető. Emellett a nyakhoz közeli testtájakon, mint a fej hátsó részén, a felső háton vagy a vállakon is megjelenhet fájdalom.
  • Sajgó vagy lüktető fájdalom. A tompa vagy lüktető fájdalom akár a nappali koncentrációt és az éjjeli alvást is megzavarhatja. A fájdalom gyakran az izom mélyén érezhető.
  • Éles fájdalom. Komolyabb rándulás esetén késszúrásszerű fájdalom is jelentkezhet a nyakban.
  • Mozgásra rosszabbodó fájdalom. A fájdalom mozdulatlanság esetén gyakran alábbhagy, azonban éles fájdalom jelentkezik, ha mozgatni próbáljuk nyakunkat.
  • Izomgörcs. A sérülés miatt begyulladhatnak a nyakizmok, amelyek izomgörcsöket is kiválthatnak.
  • Merev nyak. Rándulás esetén nehéz lehet a nyak mozgatása. A merevség érzését erősítheti a gyulladás és bedagadás is.

A fenti gyakori tüneteken kívül természetesen más tünetek is jelentkezhetnek.

A nyakrándulás kezelése

Amikor a nyakfájdalmat először érezzük, érdemes az alábbi kezelési módokat alkalmazni néhány napig:

  • Pihentetés. A nyakat támasszuk meg párnával, ülő vagy fekvő helyzetben és próbáljuk elengedni úgy, hogy a fájdalmat ne vagy csak nagyon kicsit érezzük. Maradjunk kb. fél órát ebben a helyzetben és azt követően keljünk csak fel. Napjában többször is megpróbálhatjuk, amikor a fájdalom már nagyon zavaró.
  • Jegelés a sérülés utáni 48 órán belül (csökkenti a gyulladást).
  • Jegelés vagy meleg borogatás a sérülés utáni 48 órán túl, attól függően, hogy melyik esik jól.
  • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Olyan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyek ibuprofént vagy naproxént tartalmaznak, segíthetnek a fájdalom csökkentésében.
  • Fájdalomcsillapító krémek. Ezek általában gyógynövény kivonatokat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket tartalmaznak. Napi többszöri bedörzsölésükkel gyakran enyhíthetők a nyakrándulás okozta panaszok.

Ha néhány napig nem múlik a fájdalom az alábbi komolyabb kezelési módokat szokták javasolni:

  • Gyógytorna. Szakértő gyógytornász segítségével hamar túl lehetünk a fájdalmakon. A kezelés része gyakran bizonyos izmok erősítése és más izmok nyújtása. Néhány kezelési alkalom általában elegendő.
  • Manuálterápia segítségével sok nyakfájdalom kezelhető. Fontos, hogy ezt minden esetben elismert képzésben részt vett gyógytornász vagy orvos végezze. A módszer az izmok, ízületek és a gerinc helyzetének változtatásával segít a fájdalomcsökkentésben.
  • Gyógymasszázs. Izomeredetű fájdalmak esetében segíthet a szakértő gyógymasszázs is. A masszázs segít a keringés javításában és az izmok ellazításában, amely csökkentheti a fájdalmakat.
  • Vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek. Ritka esetben, ha komoly fájdalmakról van szó, az orvos felírhat vényköteles fájdalomcsillapítókat is nyakrándulásra. Ilyen gyógyszer lehet például egy izomlazító, amely a különösen erős és fájdalmas izomgörcsök okozta fájdalmakat enyhítheti.

A fenti módszerek mellett természetesen léteznek más orvosi módszerek is a nyakrándulás kezelésére. Ezeket az egyedi helyzetre alkalmazva használhatja a kezelőorvos.

Tovább A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.