A porckorongsérv kivizsgálása

Dr. Bálint Anita
szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A képalkotó vizsgálatokkal elkülöníthető a valódi porckorongsérv az azt megelőző állapottól, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de még nem szakadt ki. Ez azért fontos, mert ez az állapot még visszafordítható, szemben a valódi sérvvel.

A porckorongsérv téma cikkei
5/1 A porckorongsérv tünetei
5/2 Életmódunk és a porckorongsérv
5/3 A porckorongsérv kivizsgálása
5/4 A porckorongsérv kezelése
5/5 A porckorongsérv életmód kezelése és a megelőzés lehetőségei

Porkorongsérv gyanúja merül fel, ha az erős derékfájdalom mellé zsibbadásos tünetek társulnak, melyeket a beteg pontosan le tud írni, körül tud határolni. Emellett a járás bizonytalansága, alsó végtag ügyetlenné válása, vagy a felső végtag erőtlenné, ügyetlenné válása is porckorongsérvre gyanús tünet. Amennyiben felmerül a porckorongsérv gyanúja, mindenképp indokolt a kivizsgálás.

Vizelettartási vagy széklettartási rendellenességek, alsó végtagi bénulás kialakulása esetén azonnal orvost kell felkeresni.

Csak kivizsgálással dönthető el, hogy valóban porckorongsérv okozza-e a panaszokat

Előrehaladott spondylosis utánozhatja a porckorongsérv egyes tüneteit, valamint sok esetben az úgynevezett piriformis szindróma is állhat a tünetek hátterében. Izombénulás és sorvadás, zsibbadás, végtag elgyengülés kísérheti mindhárom betegséget, így kizárólag a panaszok alapján nem diagnosztizálható a porckorongsérv.

A legjobb elkülönítési lehetőséget képalkotó vizsgálatok alkalmazása jelenti. Neurológus és idegsebész szakorvos tud sürgős indokkal MR- és CT-vizsgálatokat kérni, amennyiben indokoltnak látja. Computertomográfiás (CT) vizsgálattal elsősorban az ágyéki, mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) elsősorban a nyaki szakaszt érintő elváltozások vizsgálhatóak.

Ideggyógyászati vizsgálattal igazolható az adott gyök által ellátott területre kiterjedő érzészavar, a gyökhöz tartozó izmok gyengesége. Komputer tomográfiás (CT) vizsgálattal elsősorban az ágyéki, mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) elsősorban a nyaki szakaszt érintő elváltozások vizsgálhatóak.

Részletek:

Szakorvosi vizsgálatra a háziorvos jogosult beutalni a beteget. Az idegsebészeti ambulancián történő szakvizsgálat nem előjegyzésköteles, beutalóval a betegeket rendelési időben fogadják. Neurológiai és reumatológiai rendelések beutaló- és előjegyzéskötelesek.

Lapozzon A porckorongsérv kezelése

Dr. Bálint Anita, reumatológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Cikkajánló

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

Dr. Siró Péter, neurológus
Porckorongsérv
Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.