Részletesen a fizioterápiáról

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A fizioterápia az orvostudomány egyik kezelési ága. Használjuk a fizioterápiát, mint tágabb fogalmat, ami az összes, természetben is létező energiák orvosi célú felhasználását jelöli, valamint a szűkebb, pusztán fizikai energiákat használó fizikoterápia fogalmát.

A fizioterápiás kezelésekhez használt energiaformák

Mechanikai: mozgáson vagy mozgatáson alapuló módszerek,

Hidroterápia: ivókúra, úszás, fürdőkúra, vízsugaras masszázs - A hidroterápiás gyógymódokról részletesen

Hőenergia:

Fototerápia: hélioterápia (napozás), ultraibolya (szolárium) és infravörös (infrakabin) sugarak, lézeres kezelés, bioptron lámpák

Elektromosság: állandó áram (galvánkezelés), és kis- vagy középfrekvenciás váltóáram kezelés (diadinamik)

Sugárzás

  • mágneses tér
  • ultrahang- és magasfrekvenciás kezelés
  • enyhe radioaktív sugárzás (radioaktív gyógyvíz, földsugárzás)

Kémiai:

  • gyógyvíz (ivókúra és gyógyfürdő) és gyógyföld (gyógyhatású pakolások)
  • oxigénkezelés,
  • klímoterápia, inhalációs kezelések.

Diéta: A fizioterápiás gyógymódok közé sorolják a diétákat is.

A fizioterápiás kezeléseket úgy a megelőzésben, mint a gyógyításban egyaránt alkalmazzuk

Az utóbbi pár évben tapasztalható erőteljesebb fellendülés az alkalmazásában, elsősorban a technika rohamos fejlődésének, másrészt a finanszírozási rendszer változásainak köszönhetően.

A fizioterápiás módszerek alkalmazásával az egész testre és a lélekre is tudunk hatni, de elsősorban bizonyítható hatással bír a mozgásrendszerre (csont és izomrendszer), a keringési szervekre (szív-, ér- és nyirokrendszer), a zsigerekre (emésztés, légzés, vizeletkiválasztás, nemi szervek), az idegrendszerre és az érzékszervekre.

Hatásuk serkentő jellegű, legtöbbször vérbősséget okoznak, és ez által javítják a keringést, valamint ellazítják és /vagy nyújtják az izmokat, a megrövidült és sérült inakat (Dévény-módszer), elősegítik a sérülések gyógyulását, megakadályozzák a bénult idegek által ellátott izmok elsorvadását.

Különösen fontos terület a sérült csecsemők neurológus által irányított habilitációs kezelése (Katona-módszer), ami nem gyógytorna. A lényeges eltérés a habilitációs kezelés és a gyógytorna közt az, hogy nem a bénult izmokat mozgatja meg passzívan, hanem a sérült csecsemőnél is működő ősi labirintus reflexeket felhasználva beindítja az agysérült csecsemő nem működő idegpályáinak működését és helyes irányba tereli a kóros irányban megindult idegrendszeri fejlődést, azaz megelőzi a bénulás létrejöttét.

Tovább Újszülöttkori agykárosodás kezelésének lehetőségei

Mikor nem javasolt a fizioterápia?

Mivel minden fizioterápia serkentően hat az egész szervezetre és a keringésre is, rosszindulatú daganatok esetében nem javasoltak a fizioterápiás kezelések a meglévő társbetegségekre, mert ezek serkentik a rosszindulatú sejtek burjánzását és elterjedését.

Ugyancsak nem javasolt a fizioterápia előrehaladott szívbetegségnél, illetve vérnyomáskiugrásnál, lázas állapotban, mert ezekben az esetekben a szervezet számára plusz terhelést okoz, ami kedvezőtlen kimenetellel járhat.

A fizioterápiát mindig orvos rendeli el, és gyógytornász, valamint fizioterapeuta végzi.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.