Nem hagyja aludni a derékfájás? Tanácsok, amik segíthetnek

szerző: Dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvos - Fájdalomközpont
frissítve:

A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg az életet, de akár az alvást is zavarhatja. Sőt, a rossz alvási pozíció tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A legjobb alvási pozitúrák

A rossz minőségű matrac és párna, illetve a helytelen alvási testhelyzetek azért fokozhatják a derékfájdalmat, mert szükségtelen nyomást terhelhetnek a nyakra, a csípőre, a hátra - ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

A legfontosabb cél, hogy próbáljuk fenntartani a gerinc természetes görbületét. Biztosítani kell a testrészek megfelelő szögben való illeszkedését és a hát megtámasztását, amire az egyik legmegfelelőbb póz a háton alvás. Ez azonban nem mindenki számára kényelmes és például a horkolást is elősegítheti.

Milyen lehetőségek jöhetnek szóba?

Háton alvás térd támasszal

Ez a legegészségesebb pozíció a hát szempontjából, mivel egyenletesen oszlik el a súly a test felszínén, egyik testrészt sem érinti nagyobb nyomás. Ha egy megfelelő (nem túl magas, esetleg anatómiai) párnával megtámasztjuk a nyakunkat és a fejünket, és a térdünk alá is helyezünk egy kis párnát, fenntarthatjuk a gerinc természetes görbületét.

Oldalt alvás térdek közti párnával

Sokan szeretnek az oldalukon aludni, de így könnyen kikerülhet a gerinc az ideális pozícióból, nagyobb teher hárulhat a derékra. Egy kis korrekcióval ez azonban kiküszöbölhető: ha egy vékony párnát helyezünk a térdeink közé, az megemeli a csípőt és a lábszárak felső részét, visszaállítja a helyes tartást.

Magzatpozíció

Porckorongsérv esetén sokaknak az összegömbölyödő magzatpozíció a legkényelmesebb, hiszen az oldalfekvésben felhúzott térdek csökkentik a gerinc hajlását és segítenek az ízületek nyitásában.

Hason fekvés párnával a has alatt

A hason fekvés általában nem tesz jót a gerincnek, de ha valaki csak így tud aludni, érdemes egy vékony párnát tennie a hasa alá, ami megemeli a csípőt. Az is megterhelheti a nyakat, a vállat, a hátat, ha oldalt fordítjuk a fejünket hason fekve. Ezt elkerülendő, próbáljunk arccal lefelé feküdni. Ehhez tegyünk egy keményebb párnát vagy összecsavart törölközőt a homlokunk alá, így levegőt is kapunk.

Háton alvás megemelt támlával

A kifejezetten magasan megtámasztott háton alvás előnyös lehet a spondylolisthesis (csigolyacsuszamlás) miatt derékfájdalommal élő pácienseknek. Érdemes átgondolni egy emelhető háttámlájú ágy beszerzését.

Részletesen A derékfájás kezelési lehetőségei

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ha a derékfájás nem múlik, esetleg súlyosbodik, nem tud tőle aludni a páciens, vagy zsibbadást érzékel a lábában, mindenképpen fontos az orvosi diagnózis felállítása - mondja dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

A fájdalom leggyorsabban helyi célzott injekcióval csökkenthető, amelynek szteroid tartalma enyhíti a gyulladást. Akár ez a gyors segítség is lehet az első lépés az olyan természetes fájdalomcsillapító módszerek felé, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejtik ki a hatásukat. Ilyen lehet az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Különösen fontos ilyenkor a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése - ebben hatalmas segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

Kapcsolódó Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott mindennapok

Dr. Páll Zoltán, traumatológus, sebész, sportorvosFájdalomközpont logó
Dr. Páll Zoltán, traumatológus, sportorvos

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.