Gyógyászati segédeszközök: az ortézisek

Dr. Kerekes Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
és gyermekneurológus

Az ortézisek olyan testközeli eszközök, melyek a test elveszett funkcióit pótolják. Az ortézisek termékcsoportja igen sok eszközt foglal magába az alsó végtagoktól haladva a gerincen át egészen a nyaki és koponyavédő eszközökig, de ide tartoznak a speciális ültetőmodulok is, melyek elsősorban bénulásban szenvedő betegeken segítenek.

Az ortézis rögzít, támaszt, tehermentesít, illetve a kiesett működést pótolja. Segíti a teljes rehabilitációt, a beteg testrészek fájdalommentesítését, illetve bénulás esetén visszaadja a mozgás képességét.

Az ortézisek típusai

Az ortéziseket négy alcsoportba oszthatjuk:

  • alsó végtag (talp, láb, lábujj, boka, térd, csípő)
  • gerincrögzítők (ágyék, hát, csigolyák)
  • felső végtag (kéz, csukló, váll, alkar, ujj, könyök)
  • nyak- és koponyavédők

A rögzítő ortézisek az ízületi mozgások teljes kiiktatására szolgálnak, törések után, kontraktúrák megelőzésére és fájdalomcsillapításra. Például traumás fűző, abdukciós sín.

A támasztó ortézisek a mozgást csak meghatározott irányban engedik (ízületi szalagok sérülése esetében, illetve műtétek után használják). Ezek a csípő- és térdrögzítők.

A korrigáló ortézisek a testrész hibás állásának normál helyzetben való megtartását eredményezik, például a gerincfűző.

A tehermentesítő ortézisek elhúzódó törésgyógyulás, többszörös sérülés vagy kísérőbetegség esetében fennálló akadályozott mobilizáció esetében, az alkalmatlanná vált végtag tehermentesítésére valók.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Ízületi fájdalmak okai és kezelése

Hogyan készül az ortézis?

Az ortézisek lehetnek méretsorozatosak, méretsorozatosan adaptálhatóak és egyedi minta alapján készülők. Az orvos és gyógytornász meghatározza, hogy az ortézis milyen funkciók ellátására legyen alkalmas. Mindehhez figyelembe kell venni a beteg napi tevékenységét, a kitűzött terápiás célt és a páciens egyéni igényeit. Ezt követően a technikus leveszi a mintát és elkészíti a tervet, aminek alapján készül el a személyre szabott eszköz.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

Az ortéziseknek közös jellemzője, hogy kihordási idejük van, ami azt jelenti, hogy adott időtartamot követően új eszköz készülhet a megváltozott funkcionális állapot szerint.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Módosítva: 2019.12.03 03:05, Megjelenés: 2017.07.19 17:45

CIKKAJÁNLÓ

 COVID-19

COVID-19

A TBC elleni védőoltás valóban hasznos lehet a koronavírussal szemben.

Az 50 az új 30

Az 50 az új 30

Az élvezetes együttléthez egészséges és fiatalos hüvelyre van szükség.

Modern daganatterápia

Modern daganatterápia

Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.

Kijárási korlátozás - Otthoni torna a...

A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a...

Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?...

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása,...

Nem a tünetek kerülnek előtérbe, a sérülés...

Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai csapatánál, valamint a Pittsburgh Steelers játékosainál és Forma 1-es pilótáknál is alkalmazzák azt a diagnosztikai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó