Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az ülőmunka

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - WEBBeteg
frissítve:

Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk első részében az ülőmunkával, és az azzal gyakran együtt járó betegségekkel foglalkozunk részletesebben.

Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - A téma cikkei

3/1 Az ülőmunka
3/2 Az állómunka
3/3 A helyes testtartás jelentősége

A hosszas ülés - akár otthon, akár az irodában vagy egy gépkocsiban - elképesztő terhelést jelent gerincoszlopunk számára. A gerinc eredendően kettős S görbülettel rendelkezik, a nyaki szakasz homorú (lordózis), a háti domború (kifózis), az ágyéki ismét homorú (lordózis), majd a keresztcsont környékén megint domborodik. Ebben a helyzetben szépen egymás alatt sorakoznak a csigolyák és a köztük lévő porckorongok. A terhelés egyenletesen eloszlik a teljes gerincoszlopon, így akár 100 évig is eléldegélhetünk egyenes (és egészséges) gerinccel.

Amikor azonban leülünk egy székre, testtartásunk jelentősen megváltozik. Fejünk előretolódik, hátunk pedig egyetlen görbületet alkot, azaz megszűnik a fiziológiás kettős görbület. Ez a testtartás a hosszú évek során sokszoros terhelést ró gerincoszlopunkra, és nyílegyenesen vezet bizonyos mozgásszervi betegségekhez.

Az ágyéki gerincszakasz és jellegzetes betegsége

Ülés közben a fiziológiás homorú helyzet helyett az ágyéki szakaszon domborodik gerincoszlopunk. A csigolyák ebből következően elöl közelednek egymáshoz, ezzel párhuzamosan a köztük lévő porckorongokra hátrafelé irányuló nyomóerő irányul. Az évek során lassan, de szinte bizonyosan kialakul a porckorongsérv, azaz a porckorongok hátrafelé, a gerincvelő irányába történő kiboltosulása.

EFT gyorsteszt
Vajon kialakult-e Önnél előrehelyezett fejtartás?

Álljon egy tükör elé oldalra fordulva, és nézze meg, hogy anélkül, hogy igazítana testtartásán, egy vonalban van-e a füle és a válla! Amennyiben füle megelőzi vállát, sajnos jó eséllyel rögzült Önnél az ún. előrehelyezett fejtartás.

A nyaki gerincszakasz és jellegzetes betegségei

A fej előretolódása a nyaki csigolyákat terheli extrém módon. Gyakorlatilag ugyanaz a jelenség játszódik le, mint az ágyéki gerincszakaszon, az előrehelyezett fejtartás (EFT) a nyaki porckorongsérv melegágya. Mindezeken felül az EFT gyakran felelős a krónikus fejfájásért, szédülésért, ingadozó vérnyomásért.

Hogy miért? Az egymás felett álló csigolyák egy függőleges csatornát képeznek, ebben fut az az artéria, amely agyunkat táplálja friss vérrel. Ha azonban a csigolyák az előrehelyezett fejtartás miatt nem egymás felett sorakoznak, hanem elcsúsznak egymáson, jelentősen beszűkül a csatorna, és nem jut elegendő vér az agyba. Ez önmagában is fejfájáshoz, szédüléshez vezet. Ha szervezetünk érzékeli, hogy az agyba nem jut elegendő tápanyag, megszólal a vészcsengő, és annak érdekében, hogy a vér eljusson az agyba, megemeli a vérnyomást. Máris kialakult tehát a jellegzetes ingadozó vérnyomás.

Mit tehetünk a problémák elkerülése érdekében?

Ha a betegség már kialakult, feltétlenül forduljunk mozgásterapeutához! Ez esetben kizárólag a speciális korrekciós mozgásprogram vezethet eredményre, s ha időben észrevesszük a bajt, könnyedén elkerülhetjük a műtétet. Ha azonban még nem alakult ki betegség, a megelőzés válik elsődleges fontosságúvá:

  • Kérjünk meg egy mozgásterapeutát, gyógytornászt, hogy tanítsa meg a helyes testtartást és a helyes ülést! A terapeuta azt is megmutatja, mely izmokat kell erősíteni, melyeket lazítani annak érdekében, hogy a helyes testtartás rögzülni tudjon.

  • Mindig használjunk ékpárnát ülés közben, amely egyenesen tartja a gerincoszlopot, és nem engedi, hogy előregörnyedjünk!

  • Gépkocsiban ülve helyezzünk deréktámaszt az ágyéki szakaszhoz, pontosan az ágyéki homorulatba!

  • Óránként mozgassuk át nyakunkat, vállunkat, derekunkat!

  • Hetente legalább három alkalommal sportoljunk, mozogjunk 40 percnél hosszabb ideig! Ideális mozgás a természetes talajon való könnyű kocogás, a kirándulás, túrázás, illetve a gerincjóga, különösen a gerincjóga terápiás csoportos órák. Figyelem, az edzőtermi gyúrás a gerincoszlop szempontjából nem számít sportolásnak! Bizonyos gyakorlatok többet ártanak ugyanis, mint amennyit használnak.

Ezt olvasta már?

Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeutaForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.