Egészségtelen lábbelik viselése Mortons neuromát okozhat

Dr. Bálint Anita
szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A Mortons neuroma kialakulásának egyik leggyakoribb oka az egészségtelen lábbelik viselése, emiatt nőkben csaknem ötször gyakrabban alakul ki, mint férfiakban. A betegség leggyakrabban 15-50 éves korban alakul ki.

Milyen tünetei lehetnek?

A Morton's neuroma lényegében az idegsejt jóindulatú burjánzása. Leggyakoribb tünete a járás közben váratlanul kialakuló igen éles, hasító fájdalom, mely a láb külső éle mentén jelentkezik. Emiatt gyakori, hogy a beteg nem képes tovább menni, leveszi a cipőjét, és a fájdalmas területet dörzsöli. A fájdalom pár perc elteltével múlik.

A fájdalomrohamok is jellemzőek

A fájdalomrohamok jelentkezése igen eltérő; előfordulhat, hogy egy héten két-három alkalommal lép fel, de nem ritka az akár egy éves panaszmentesség sem. Általában igaz, hogy minél régebb óta áll fenn az elváltozás, a rohamok annál gyakrabban jelentkeznek. A rohamok között teljes a panaszmentesség. Gyakori panasz még ugyanezen a területen kialakuló érzéketlenség vagy fonákérzés, illetve az égéshez hasonló fájdalom jelentkezése.

Mi okozza a kialakulását?

A betegség kialakulásának egyik leggyakoribb oka az egészségtelen lábbelik (pl. keskeny orrú cipők) viselése, emiatt nőkben csaknem ötször gyakrabban alakul ki, mint férfiakban. A betegség leggyakrabban 15-50 éves korban alakul ki. MR-vizsgálattal teljesen panaszmentes betegeknél is kimutatható volt.

Hogyan kezelhető?

A betegség kezelése történhet konzervatív módon, de makacs esetben különféle műtéti lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Konzervatív kezelés

A konzervatív kezelés első és legfontosabb lépése lapos sarkú, a lábujjaknak megfelelő teret biztosító cipő kiválasztása, és az anatómiai szempontból egészségtelen lábbelik viselésének mellőzése. A fájdalom csökkentésére jegelés, a harántboltozat alátámasztása, masszázs, nyújtás segíthet. Megoldást jelenthet a fájdalomcsillapító kombinációjával történő infiltrációja is. Ebben az esetben a szteroid injekciós kezeléssel szanáljuk a gyulladást, mellyel az így létrejött egyéb panaszokat is meg tudjuk szüntetni.

Tekintve, hogy az ízületbe adható szteroid injekciók száma véges, alternatív megoldást jelenthet a szklerotizáló alkoholos infiltráció vagy lokális injekció alkalmazása a neuromába; mellyel így a fibrosisos szövetet tudjuk roncsolni az ideg körül. 2-4 alkalommal ismételhető a beavatkozás, 1-3 hetes időintervallumokkal.

Ezzel az eljárással 80-90 százalékos gyógyulási ráta érhető el, mely összehasonlítva a sebészeti (neurectomia) beavatkozással, annál kevesebb kockázattal és kisebb kiújulási aránnyal jár – főleg, ha UH-vezérlés alatt történik a szúrás.

Másik lehetőség a rádiófrekvenciás abláció, mely ugyanolyan vagy még jobb terápiás eredményt ad, mint az alkoholos szklerotizálási technika.

Műtét

Ha ezek az alternatív megoldások nem járnak sikerrel, akkor sebészi megoldáshoz lehet folyamodni, az úgynevezett neurectomiához, mely az érintett idegszövet eltávolítását jelenti. Az esetek 20%-ában azonban a műtétet követően postoperatív hegesedés alakulhat ki, mely a Morton's neuroma tüneteit képes utánozni.

Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai
A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások, és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják.

Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

Tovább Rejtett jelek a lábon: Milyen betegségre utalnak?

Dr. Bálint Anita, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Cikkajánló

A lábfájdalom lehetséges okai

Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Lábfájdalom
Szinte mindenkivel előfordul egyszer-egyszer, hogy alsó végtagjaiban, a lábszár területén hosszabb-rövidebb ideig tartó fájdalmat érez. Milyen problémák állhatnak a háttérben?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.