Végleg megszabadulhat a bütyöktől

Emineo Magánkórház
megjelent:

A nyár a könnyű szandálok, papucsok időszaka, sajnos azonban a lazaság olykor súlyos fájdalmakkal, kellemetlen tünetekkel bosszulja meg magát. Ráadásul mezítláb szembetűnőbbek is a láb különböző elváltozásai, így például a bütyök. Szerencsére ma már korszerű műtéti eljárással végleg megszabadulhatunk tőle.

- Legtöbbször a láb biomechanikájának felborulásából adódhat az elváltozás, amely lúdtalpban, bokasüllyedésben nyilvánul meg. Emiatt a tartási rendellenesség miatt alakulhat ki fokozatosan az előláb deformitása, amely az egyes ujjon bütyök néven ismert, a többi ujjon kalapácsujj deformitáshoz vezethet. De sokszor örökletes tényező is lehet az ok, amely ezt kiváltja – nyilatkozta Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze.

A szakember szerint, amikor már rendszeresen kellemetlen érzés, fájdalom tapasztalható, nehézséget okoz a cipő viselése, nem szabad sokáig várni és halogatni ennek megoldását, mert minél tovább áll fenn egy ilyen deformitás, annál nagyobb az esély, hogy rögzül ebben a kóros helyzetben. A műtéti megoldás pedig egyre nehezebbé válik.

Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások, és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják. Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

- Ha már kialakult az előláb deformitása, akkor – jelen tudásunk szerint – csak a műtét lehet a végleges megoldás. Különböző talpbetétek persze csökkenthetik a fájdalmat, de az okot nem tudják megszüntetni. A modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően azonban egy sikeres műtét után nincs kiújulás. Az operáció során a láb biomechanikai egyensúlyát állítjuk vissza azáltal, hogy az izmok eredeti működését, valamint a csont helyes anatómiai tengelyét korrigáljuk. Azért tartanak sokan a bütyök műtéttől, mert korábban egy sokkal egyszerűbb, drasztikusabb műtéti típust alkalmaztak, hiszen csak a kiálló csont eltávolítása történt meg. Az eredeti anatómia ebben az esetben nem állt vissza, ezáltal sokszor kiújulás volt tapasztalható – tette hozzá az ortopéd traumatológus.

Lényeges azonban, hogy az operáció csak az első lépés, elengedhetetlen a rehabilitáció – enélkül semmilyen műtéti eljárás nem lehet teljesen sikeres. A rehabilitáció hosszadalmas: a műtét után 2-3 hónapig rendszeresen kell gyógytornára járni.

lábsebészetA modern rögzítő-technikáknak köszönhetően azonban már nincsen szükség gipszre, elég egy speciális cipő, amely segítségével sokkal komfortosabbá tehetjük az operáció utáni időszakot. Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban lehetőség nyílik a lábsebészeti rendelésen előjegyeztetni egy alapos kivizsgálásra és műtéti eljárásra.

(Emineo Magánkórház)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.