A combnyaktörés veszélyei és megelőzése

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A combnyaktörés általában elesés következtében kialakuló csonttörés a combcsont feje és a csont csöves része közt. A combnyak a csont legvékonyabb, legsebezhetőbb része.

Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel.

Fiataloknál ritkán fordul elő combnyaktörés, ha mégis, annak oka erős fizikai behatás lehet, például közlekedési baleset vagy nagyobb magasságból történő leesés miatt. A csont rák miatti pusztulása is combnyaktöréshez vezethet. Az ilyen típusú törést patológiás törésnek nevezik.

A combnyaktörés tipikus tünete a csípőtáji fájdalom, a járásképtelenség. Az érintett láb gyakran feltűnően megrövidül, és kifelé fordul. Sokszor vérömlenyek és duzzanat is látható a csípő fölött.

Miért lenne fontos megelőzni a combnyaktörést?

A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik. A törést követő évben a halálozási ráta akár a 25 százalékot is elérheti. Sok beteg a műtétet követő néhány hónapon belül, a komplikációk és a kísérő betegségek következtében hal meg. A betegek akár 30 százaléka szorul élete végéig ápolásra. Mindezekből következik, hogy az egyéneknek és a szakembereknek lehetőség szerint mindent meg kell tenniük azért, hogy az első törés ne következzen be.

A legveszélyesebb, ha valaki az oldalára esik, ilyenkor olyan szögben éri ütés a csontot, hogy az könnyebben eltörhet. A combnyaktöréssel járó balesetek többsége otthon következik be, de télen a csúszós, jeges úton is nagyobb a kockázat. A csontsérülés veszélye azért nagyobb az idősebb korosztályban, mert az ő csontjuk sokkal sérülékenyebb a csontritkulás következtében.

Kezelés - Legtöbbször elkerülhetetlen a műtét

A combnyaktörés kezelése és a gyógyulási folyamat hossza elsősorban a törés típusától, az életkortól, az esetlegesen fennálló alapbetegségektől függ. A konzervatív (tehát operációval nem járó) terápia (többek között fájdalom- és pszichoterápia) csak ritkán jöhet szóba, amennyiben a csont stabil helyzetben marad és a törött csontvégek nem mozdultak el egymáshoz képest, valamint akkor, ha az operáció pillanatnyilag vagy egyáltalán nem lehetséges. A legtöbb esetben az operáció az egyetlen lehetséges megoldás. Ezenbelül különböző eljárások alkalmazására van lehetőség, a combcsont fejét vagy megmentik, vagy, ha ez nem lehetséges, akkor pótolják (csípőprotézis).

A kezelés során a törtvégek mielőbbi helyretételére és stabil rögzítésére kell törekedni, hogy ezzel a megmaradt vérkeringést megtarthassuk, illetve ezáltal a combfej életképessége megmaradjon. Arra kell törekedni, hogy minél hamarabb, lehetőleg hat órán belül az esést követően műtétre kerüljön sor. Ez elősegíti, hogy a beteg rövidebb időn belül panaszmentessé váljon, és így hamarabb megkezdődhet az aktív utókezelés is. A műtét során, tv-képernyős röntgengép kontrollja alatt a tört végeket összeillesztik, majd a bőrön keresztül behelyezett csavarokkal és lemezekkel, a megfelelő stabil rögzítést elvégzik. Az idős és a csontritkulásos betegeknél nagyobb eséllyel következik be olyan csípőtörés, amely miatt csípőprotézist kell beültetni.

A műtét is járhat szövődményekkel, ez újabb indok, hogy törekedjünk a megelőzésre

A műtétkori rossz illesztés és rögzítés miatt fémtörés következhet be. A szövetek között fájdalmas vérömleny, illetve gennyesedés alakulhat ki. Idősebb betegeket nehezebb mobilizálni, így sokáig ágyban maradnak, nem mozognak, ami pedig növeli a húgy- és légúti fertőzések, a trombózis és embólia, illetve felfekvések kialakulásának esélyét. Később pedig a combfej elhalása fenyegethet. Ilyenkor jön szóba a csípőprotézisek beültetése.

A csípőprotézis beültetése egy olyan sebészeti eljárás, melynek során eltávolítják a károsodott, gyulladt porc- és csontszövetet a csípőízület vápájából. Ezt követően részben vagy egészben egy mesterséges csípőízülettel helyettesítik az ízületet. Ám a csípőprotézis-műtétnél is gyakori szövődmény lehet a trombózis, illetve embólia.

Ezért minden műtéti beavatkozás után szükséges valamilyen véralvadásgátló kezelésben részesíteni a beteget, hogy ezt a súlyos komplikációt elkerüljük.

Lássuk, mit tehetünk a törés bekövetkezésének megelőzése érdekében!

Tanácsok csontritkulásban szenvedőknek

Bár a csontritkulás főleg idősebbek körében gyakori, nemcsak a kor előrehaladtával alakulhat ki, akár fiatalabbakat is érinthet bizonyos gyógyszerek, például szteroidok szedése esetén, egyes anyagcsere- vagy endokrin betegségekben.

Nagyon fontos a csontirkulás megfelelő kezelése, amiről bővebben ide kattintva olvashat!

A menopauza beállta után érdemes a női betegeknél 3-, férfiaknál 5-évente DEXA (csontsűrűség-mérés) vizsgálatot végezni. Ilyen vizsgálatot sajnos csak reumatológus, ortopédus, nőgyógyász kérhet. Ha Önnek csontritkulása van, keressen fel egy reumatológust, aki megkezdi az Ön oszteoporózisgondozását!

A csontritkulásban szenvedőknek érdemes ízületeik védelmére is fokozottan odafigyelni, a lakást biztonságossá tenni. Hiszen a jól működő, egészséges ízületek tudnak csak stabilitást adni a mozgásnak.

Ez is Önnek szól! Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

Tanácsok mindenkinek

A csonttörések, így a combnyaktörés megelőzése érdekében a legjobb, ha rendszeresen és életkorának megfelelően következetesen sportol és emellett kiegyensúlyozott, kalciumban, D-vitaminban és K2-vitaminban gazdag táplálkozást folytat, hogy csontjai egészségesek, erősek és fittek maradjanak, és ne alakulhasson ki a combnyaktörés kockázatát is növelő oszteoporózis. Ezeket a tápanyagokat már fiatalkorban is érdemes pótolni!

Sétáljon sokat! Ez a legjobb csontritkulás ellen!

Figyeljen a felszívódási zavarokra, ha ilyen jelentkezik, meg kell keresni a háttérben álló okot, és azt kell kezelni! Az anyagcsere- és endokrin betegségeket is kezeltesse! Ne dohányozzon! Ne igyon rendszeresen alkoholt!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász, Bak Marianna, biológus szakfordító - onmeda.de, Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.