A horgas-fogás védi a kéz ízületeit

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

Az ízületi gyulladás és az abból fakadó mozgáskorlátozottság nem csak az időseket sújtja. A középkorúak, a fiatalok közül is sokakat érint, sőt, nem ritka a gyerek-beteg.

Hazánkban százezer felnőtt és pár ezer gyerek szorul artritisz miatt reumatológiai kezelésre, ami ma sem tudja a kiváltó okot gyógyítani. A megfelelő terápia viszont lassíthatja az állapot romlását, emellett – a kezeltek elemi érdekét, jogát szolgálva – segít javítani az életminőséget, aminek része a fájdalomtól való mentesülés.

Ám a betegnek is van feladata: megfelelő mozgással, életvitellel kímélheti ízületeit. Ezt az egészségeseknek is ajánlja a szakember, a mozgásszerveket érintő későbbi panaszok megelőzéseként. Az ízületvédelem fortélyairól dr. Ortutay Juditot, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnökét kérdezte a webbeteg.hu újságírója.

Ízületvédelem a felesleges terhelés érdekében

Az érintettek tájékozottságának növelésére, a tapasztalatok átadására esélyt nyújtó közösségek kiépítésében fontos szerepet tölt be a betegszervezet, szögezi le az elnök. A klub-találkozókon szó esik a nagy terhet jelentő mozgásszervi kórokról, ezen belül a betegoktatás hangsúlyos részét adják az ízületek számára védelmet jelentő gyakorlatok, egyszerű házi praktikák és a magyarázatok, milyen következményektől védhet a megfelelő mozdulat, mozgás-technika.

A csuklóízület betegségei

Mivel kezünket a mindennapi tevékenységekhez (pl. házimunka, evés, személyes higiénia, írás) rengeteget használjuk, így nem véletlen, hogy a csuklóízület betegségei jelentősen korlátozhatják ezeket a mozgásokat, befolyásolva az életminőséget, akár teljesen kiszolgáltatottá téve a beteget. A csuklót alkotó képletek, a csontok, inak, ízületi porc, izmok, a csuklón keresztül futó idegek vagy szalagok betegségeit különíthetjük el. A csuklóízület betegségei>>

Életkortól függetlenül bárki elsajátíthatja, milyen típusú terhelést (mozdulatot, súly-cipelést) végezhet, mit kell kerülnie és főleg hogyan, mondja Ortutay doktornő.

Az ízületvédelem lényege valójában a mindennapi életben és a gyógytorna során az ízületekre ható káros erőbehatások elkerülése. Szabályainak ismerete lehetővé teszi, hogy az izmok erejét gazdaságosan használjuk, ne terheljük feleslegesen, illetve mértéken túl ízületeinket és sikerüljön megoldani, hogy olyan irányból érkezzen az erőbehatás, hogy a legkevésbé tudjon előidézni kóros állapotot, ne késztessen alakváltozásra.

A jól értelmezhető, követhető szabályokat idős, fiatal, gyulladásos - artritiszes - , kopásos ízületi megbetegedésben érintett egyaránt megtanulhatja. Az egészségesek megelőzésképpen alkalmazhatják. Legjobban a kéz példáján tudja dr. Ortutay bemutatni, mit jelent az ízületvédő mozgás. Kiemeli, hogy amikor apró, kisméretű tárgyat szorítunk, az ujjtő-ízületekben nagyobb erő ébred, mint ha nagyobb tárgyat vennénk kézbe.

Többféle fogásfajta létezik

  • Ceruzafogás - ahogyan írás közben a ceruzát tartjuk.
  • Nyélfogás - ahogyan a kalapácsot, vagy a kést fogjuk munka közben.
  • Kulcsfogás - amikor bejáratnál, szekrényajtóban (zárban), az autó indításakor kulcsot fordítunk el
  • Hengerfogással szorítjuk például a teli vizespoharat.
  • A táska vagy szatyor fülét horgas-fogással tartjuk. Ez a fogásnem az „egészséges”, a megfelelő – érdemes tudatában lenni, hogy a többi mozdulat a kézízületek számára megterhelő lehet.

Az ízületvédelem talán legfőbb szabálya, hogy meg kell találni a pihenés és terhelés közötti optimális egyensúlyt. Emellett fontos megismerni, sőt észben tartani teherbíró képességünket, s minden helyzetben ennek megfelelően kell eljárni. Alkalmazkodjunk adottságainkhoz, ne hősködjünk, tanácsolja a reumabetegek szervezetének elnöke.

Hozzáteszi, kerülni kell a tartós, egyirányú terhelést. Meg kell osztani a feladatot, a munkát az ízületek között. Vastagítsuk meg a rendszeresen használt eszközök nyelét. Amikor csak lehet, alakítsuk horgas-fogássá az 1-4. pontban jelölt mozdulatokat. A háztartásban, amikor és amilyen helyzetben mód nyílik rá, használjunk célszerszámokat.

Ami a láb ízületeinek védelmét illeti, arra és az egyenletes terhelés kialakítására leginkább a megfelelő cipő viselése jelenti a megoldást.

A gerinc védelmére, támasztó izmai erősítésére külön kialakított „gerinciskola” létezik, ezt a gyakorlatsort érdemes elsajátítani, zárja tanácsait dr. Ortutay Judit.

Teniszkönyök, golfkönyök

Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoportot (a hajlítást vagy a feszítést végző) túlerőltetjük. Ekkor az inakban kis szakadások keletkezhetnek, a csonthártya is megsérülhet, és az izmok tapadási helyén fájdalmas gyulladás jöhet létre. Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el?>>

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Cikkajánló

Ízületi gyulladás
Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.